Fiktion Danske romaner Historiske romaner

Dette er ikke en krimi. Asfalt og blomster er et portræt af en by og dens beboere

Asfalt og blomster, Benn Q. Holm

Benn Q. Holms roman Asfalt og blomster er en rørende kærligheds- og familiehistorie, men den er også en fremragende københavnerroman, der skildrer byen fra de nøjsomme 60’ere til nutidens individualisme.

Selvom omdrejningspunktet for Benn Q. Holms skæbneberetning er et mord, så er Asfalt og blomster ikke en roman om opklaringer og mistanker.Asfalt og blomster er derimod en Københavnerhistorie, hvor byen portrætteres fra 1960’erne frem mod i dag.

Historien om Jack og København

I 1972 bliver den enlige mor Alice Hansen myrdet i en baggård i København og efterlader sig sønnen Jack. Til trods for en intens politiefterforskning bliver morderen ikke fundet.

Læs også: Smuglæs i Asfalt og blomster. Ny stærk skæbnefortælling af Benn Q. Holm

Som voksen er Jack endt i arbejderkvarteret på Nørrebro i København, hvor han lever et liv som fordrukken forsanger i et rockband. En dag flygter Jack fra sine vante omgivelser og tilværelse og forsvinder.

I et tredje spor i romanen følger vi journalisten Mikael Busk, som beslutter sig for at undersøge sagen om Jack og mordet på hans mor.

Københavner- og familieportræt

Selvom fortællingens omdrejningspunkt er et mord og en forsvinding, så er romanen ikke en krimi. Med mordet som udgangspunkt undersøger og prikker romanen til den effekt, som mordet på Alice Hansen har på omgivelserne og menneskerne omkring hende.

Romanen er på mange måder socialrealistisk og et detaljeret portræt af landets hovedstad, København, og byens indbyggere fra 60’erne frem til i dag.

I den første del af romanen, som foregår fra begyndelsen af 1960’erne og frem til 1972, møder vi forskellige fortællere, som hver især begår sig i de Københavnske gader. Heriblandt smukke, ombejlede Alice, som møder russiske sømænd og småtykke papirhandlere, inden hendes lig findes i en opgang i byen.

“Men næste morgen var det tidligt op, en hurtig omgang klatvask i køkkenet, der var ikke bad i lejligheden, og af sted på cykel til Holmbladsgade. Det meste af lønnen afleverede hun pænt derhjemme. Dog insisterede hun på at hun ville spare op til en ny vinterfrakke. Det var Gyda, en lidt gumpetung jævnaldrende pige med basunkinder som også arbejdede i køkkenet, der havde drillet hende med den gamle aflagte sag hun gik i.”

Fra Asfalt og blomster

For læsere af forfatterens tidligere bøger, er omgivelserne velkendte. København danner igen rammen, som byen har gjort det så mange gange før i Benn Q. Holms romaner. Og som det før har været tilfældet er hanekamme og sort neglelak også er en fremtrædende del i det spor af romanen, der følger den rodløse søn Jack.

Da hun var gået, sad han og rugede over en ny øl. Så gik han rundt om hjørnet til Pisserenden. Fortovet foran Floss var fyldt med dødfulde ekspunkere og sortklædte typer. Rundtomkring i porte og kælderskakter blev der pushet og pisset. Jack møvede sig ind i den smalle, kupéagtige bar, købte to guldøl. Musikken var tordnende høj, og folk råbte til hinanden. Han gik ud for at pisse. Væggene var overtatoveret med graffiti, telefonnumre og tegninger af sprøjtende pikke.

Fra Asfalt og blomster

Asfalt og blomster er med sit krimilignende plot, detaljerede tidsbilleder og udpenslede personer en pageturner roman, der kan tilfredsstille glubske læsere. Men romanen rummer også socialrealistiske skildringer, der vil føre dig en tur tilbage til dengang, hvor værtshusområdet Minefeltet var på sit højeste, dengang hvor hanekamme var helt normale på menneskehoveder og frem til nutidens individualisering og hverdagstrummerum.


Dette er ikke en krimi. Asfalt og blomster er et portræt af en by og dens beboere

Om bogen: En vinterdag i 1972 findes den unge enlige mor Alice Hansen myrdet i en baggård i Minefeltet i København. Den omsværmede Alice efterlader sig en lille søn, Jack. Morderen findes aldrig.

Køb Asfalt og blomster i din foretrukne boghandler eller online her.

Jack vokser op hos sine bedsteforældre. Alt er mørke og tavshed. Han er optaget af at finde sin far, men bliver langsomt opslugt af 80’ernes blå melankoli med hvad det indebærer af stoffer og punkattitude. Han ender på Nørrebro som fordrukken forsanger i et støjrockband, inden han bryder op og fordufter ud i det blå.

I romanens tredje spor er vi i København i dag hvor journalisten Mikael Busk kontaktes af kunsthistorikeren Dan Reimer, der leder efter Jack Hansen. Som Busk graver i sagen om den forsvundne Jack, dukker der nye spor op i det uopklarede drab på Alice Hansen.

Jeg er Ellevilde Ella med bøger og er både uddannet litterat og journalist. Jeg er ikke kræsen, når det kommer til at spise varieret i forhold til genrer, og jeg bliver draget af gode fortællinger, skarpt sprog og karakterskildringer, der virkelig rammer. Jeg ville elske, hvis jeg kunne være med til at skabe mere læseglæde i det danske land, og det kan jeg netop her på bog.dk - HURRA!!