Fagbøger Niels Hausgaard

Hvorfor fortæller Niels Hausgaard historier? Hvorfor gør mennesker?

Niels Hausgaard Når vi ånder i takt

Niels Hausgaard har levet hele sit liv med og af at fortælle historier. Sammen med journalist Dorthe Bomann undersøger han historiefortællingens betydning for ham selv og alle os andre. En ting er sikkert: Historier er nødvendige, og vi kan ikke leve uden dem.

I mere end 50 år har Niels Hausgaard underholdt danskerne med sine historier og sange. Han har gjort det, fordi han kunne lide det, fordi han var god til det, og fordi publikum år efter år er mødt op og har lyttet og grinet.

Hvorfor fortæller Niels Hausgaard historier? “Det kan jeg ikke så godt finde ud af at lade være med”, siger den 78-årige musiker og sangskriver til journalist Dorthe Bomann i en af de mange samtaler, de to har haft sammen i køkkenet hjemme hos Hausgaard i Hundelev i Vendsyssel.’

Hvorfor fortæller Niels Hausgaard historier? Hvorfor gør mennesker?
Niels Hausgaard, fotograf: Thomas A.

Samtalerne har handlet om at finde ud af, hvorfor historier er så vigtige at fortælle og dele. Mennesket er et historiefortællende dyr, der er sulten efter at skabe sammenhæng i tilværelsen, lyder det i bogen.

Eller som Niels Hausgaard tilføjer: “Vi skal huske at fortælle vores historier. Vi skal være nysgerrige på hinanden, for det er først, når vi lytter til hinandens fortællinger, at vi rækker ind i hinanden. Så ånder vi i takt”.

Undervejs kommer de to ind på mange emner: humor, alderdom, politik og musik. Om barndommen i et hjem, hvor Gud fyldte meget, men hvor også historier var vigtige. Om at være adfærdsvanskelig og komme på opdragelsesanstalt. Om at stikke til søs og om dengang, hvor Niels Hausgaard fik hjertestop og døde.

“For mig er historiefortælling ikke noget, der er løsrevet fra resten af mit liv. Det er lyden af den måde, jeg lever på, den måde, jeg omgås mennesker på”. Niels Hausgaard

Bogen er rig på holdninger til vores samvær med hinanden og til vores samfund – og på humor og historier fra Niels Hausgaards liv.

LÆS OGSÅ: Niels Hausgaard sætter ord på, hvordan historier spiller en stor rolle i hans liv. Uddrag fra Når vi ånder i takt

“Jeg har altid fortalt historier, men jeg har aldrig, før nu, tænkt over hvorfor. At det overhovedet var et spørgsmål, altså hvorfor vi fortæller historier? Nu ser jeg, at der er en sammenhæng i det hele, også igennem mit liv…Jeg står på skuldrene af hele menneskeheden”.


NÅR VI ÅNDER I TAKT:

Hvorfor fortæller Niels Hausgaard historier? Hvorfor gør mennesker?

Historiefortælling har lige fra barndommen haft en særlig betydning for Niels Hausgaard, og gennem et halvt århundrede har han underholdt med historier på sin helt egen facon.

Sammen med journalist Dorthe Løwendahl Bomann udforsker han historiefortællingens betydning for mennesker, og hvorfor nogle historier er bedre end andre.

“Vi skal fortælle historier, finde vores fælles materiale. Når vi tør blotte os, være selvironiske og forlade tomgangssnakken, viser vi hinanden tillid, så berører vi hinanden. Og så ånder vi i takt.”, siger Hausgaard og deler ud af historier fra sit eget lange liv.

Du kan købe Når vi ånder i takt online fx hos Bog&idé eller i nærmeste boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.