Fagbøger Mad og drikke

Meyers flæskesteg med sprød svær og sovs

Serverer du andesteg eller flæskesteg til juleaften? Julemiddagen er præget af familietraditioner, og hvis du drømmer om at servere den perfekte flæskesteg, som familien vil mindes i flere år, har vi opskriften her.

Opskriften er fra kogebogen Meyers julemad, som er fyldt med de  bedste opskrifter på alt, hvad der hører december til af spiselige sager.

Flæskesteg med sprød svær og sovs

Ingredienser til 4 personer:
800 g svinekamsteg med svær og ben groft salt
10-15 laurbærblade
6-7 dl vand
2 spsk. hvedemel
1-2 spsk. æblegastrik
havsalt og friskkværnet peber

Sådan tilbereder du flæskestegen

Tjek, at sværen er ridset helt ned til kødet over det hele – er den ikke
det, må du selv i gang med en skarp kniv eller en hobbykniv og ridse med 1⁄2 cm’s mellemrum. Gnid sværene på kamstegen med en fugtig hånd og masser af groft salt, og stik laurbærbladene ned imellem sværene.

“Når jeg masserer svinet med fugtig hånd, gør det, at saltet bliver hængende, og så er det samtidig med til at ”koge” sværene i starten af stegetiden, så de senere kan blive dejligt sprøde” – Claus Meyer

Placer stegen med sværen opad på en rist, og sæt en bradepande med 6-7 dl vand i nedenunder. Steg flæskestegen i en forvarmet ovn på 180 ̊C i 65-70 min.

Halvvejs gennem stegetiden skal du hælde væden fra bradepanden, så du har noget at lave sovs af – venter du til allersidst med at gøre det, vil der være for meget damp i ovnen, til at sværene vil blive ordentligt sprøde.

Mål flæskestegens kernetemperatur med et stegetermometer, inden du tager den ud af ovnen – ved 65 ̊C er den svagt rosa og saftig (steger du
til højere temperatur end det, bliver stegen nemt tør). Lad stegen hvile minimum i 15 min., inden du skærer i den.

Sådan tilbereder du sovsen

Kom væden fra bradepanden i en gryde, her skal gerne være ca. 6-7 dl. Lad gryden stå et øjeblik, og skum så det meste af fedtet af væsken. Bring stegevæden i kog, og kog den lidt ind, så du har ca. 4-5 dl. Sluk så for varmen, og lad væden stå og falde til ro, så fedtet lægger sig på toppen.

Drys med mel, og lad fedtet suge det, og når al melet er suget op, så pisk godt igennem med et piskeris, og bring sovsen i kog. På denne måde jævnes sovsen, og smagen fra fedtet giver lidt ekstra fylde (pas dog på, at der ikke kommer for meget fedt i sovsen). Kog sovsen igen- nem i 6-7 min., og smag herefter til med æblegastrik, salt og peber. Sigt evt. sovsen igennem en sigte, hvis der er klumper i.

Om Meyers julemad



I Meyers julemad har Claus Meyer samlet alle de bedste opskrifter til de kolde måneder. Her kan du både finde friske vinter salater, lækre supper, pølsesnacks, alt til julefrokostbordet og et hav af søde sager. Nytårets østers og kransekage er heller ikke glemt.

Køb bogen online fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.