Når klokken slår 00:00 nytårsaften er kransekagen ikke at være foruden. Og særligt den hjemmelavede kan impornere både familie og venner. Så hvis du vil impornere, får du her opskriften på de lukseriøse kransekager fra Claus Meyers kogebog Meyers julemad.
Meyers kransekage
Ingredienser til ca. 20-25 stk. 500 g god marcipan med mindst 60% mandler (f.eks. Summerbird 75%) 200 g sukker 1⁄2 dl æggehvider
Del marcipanen i mindre stykker, og kom den i en røremaskine. Rør sukker og æggehvider sammen i en skål. Sæt den i vandbad, og rør rundt en gang imellem (sørg for at vandbadet ikke er varmere end 40 ̊C, ellers risikerer du, at æggehviderne koagulerer). Sukkeret skal opløses helt.
Hæld derefter sukkermassen over marcipanen under omrøring. Blandingen er færdig, når den er homogen. Kom kransekagemassen i en beholder, og stil den i køle- skabet i nogle timer, så den kan køle af og sætte sig.
Forvarm ovnen til 190 ̊C ved varmluft. Form kransekagemassen i stykker efter ønske, og bag dem gyldenbrune i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter. Sørg for at være i nærheden af ovnen. Ovne er forskellige, så det vigtigste er at vide, at kransekagen skal have en gylden farve på overfladen og i bunden.
Vær især opmærksom på undervarmen – det er så ærgerligt at stå med en pladefuld kranse-kagestykker, der er helt mørke i bunden. Jeg plejer af samme grund at smække en ekstra bageplade under stykkerne, når ca. halvdelen af bagetiden er gået.
Du kan i øvrigt give din kransekage et mere sejt bid, hvis du ønsker det, ved at give den lidt længere tid i ovnen uden en ekstra plade – men hold et vågent øje med den.
Tag kransekagestykkerne ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.
Rør en glasur af æggehvide, et par dråber eddike og nok flormelis til, at glasuren nærmest har tandpastakonsistens – den må ikke være for tynd, for så løber den. Pisk gerne lidt luft i den – det giver en hvidere farve.
Fyld glasuren i et lille kræmmerhus foldet af bagepapir, og sprøjt den ud på kransekagestykkerne i zig-zagmønster. Lad glasuren tørre en times tid, inden du serverer kransekagerne.
Om Meyers julemad
I Meyers julemadhar Claus Meyer samlet alle de bedste opskrifter til de kolde måneder. Her kan du både finde friske vinter salater, lækre supper, pølsesnacks, alt til julefrokostbordet og et hav af søde sager. Nytårets østers og kransekage er heller ikke glemt.
Når klokken slår 00:00 nytårsaften er kransekagen ikke at være foruden. Og særligt den hjemmelavede kan impornere både familie og venner. Så hvis du vil impornere, får du her opskriften på de lukseriøse kransekager fra Claus Meyers kogebog Meyers julemad.
Meyers kransekage
Ingredienser til ca. 20-25 stk.
500 g god marcipan med mindst 60% mandler (f.eks. Summerbird 75%)
200 g sukker
1⁄2 dl æggehvider
Glasur:
1 pasteuriseret æggehvide
2 dråber æbleeddike
flormelis
Sådan tilbereder du kransekagerne
Del marcipanen i mindre stykker, og kom den i en røremaskine. Rør sukker og æggehvider sammen i en skål. Sæt den i vandbad, og rør rundt en gang imellem (sørg for at vandbadet ikke er varmere end 40 ̊C, ellers risikerer du, at æggehviderne koagulerer). Sukkeret skal opløses helt.
Hæld derefter sukkermassen over marcipanen under omrøring. Blandingen er færdig, når den er homogen. Kom kransekagemassen i en beholder, og stil den i køle- skabet i nogle timer, så den kan køle af og sætte sig.
Forvarm ovnen til 190 ̊C ved varmluft. Form kransekagemassen i stykker efter ønske, og bag dem gyldenbrune i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter. Sørg for at være i nærheden af ovnen. Ovne er forskellige, så det vigtigste er at vide, at kransekagen skal have en gylden farve på overfladen og i bunden.
Vær især opmærksom på undervarmen – det er så ærgerligt at stå med en pladefuld kranse-kagestykker, der er helt mørke i bunden. Jeg plejer af samme grund at smække en ekstra bageplade under stykkerne, når ca. halvdelen af bagetiden er gået.
Du kan i øvrigt give din kransekage et mere sejt bid, hvis du ønsker det, ved at give den lidt længere tid i ovnen uden en ekstra plade – men hold et vågent øje med den.
Tag kransekagestykkerne ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.
Rør en glasur af æggehvide, et par dråber eddike og nok flormelis til, at glasuren nærmest har tandpastakonsistens – den må ikke være for tynd, for så løber den. Pisk gerne lidt luft i den – det giver en hvidere farve.
Fyld glasuren i et lille kræmmerhus foldet af bagepapir, og sprøjt den ud på kransekagestykkerne i zig-zagmønster. Lad glasuren tørre en times tid, inden du serverer kransekagerne.
Om Meyers julemad
I Meyers julemad har Claus Meyer samlet alle de bedste opskrifter til de kolde måneder. Her kan du både finde friske vinter salater, lækre supper, pølsesnacks, alt til julefrokostbordet og et hav af søde sager. Nytårets østers og kransekage er heller ikke glemt.
Du kan finde Meyers julemad online på Saxo.com eller i din lokale boghandler.
Andre læste også: