Claus Meyer | Meyers Madhus kogebøger Mad og drikke

Mortensaften nærmer sig. Lav Meyers skønne opskrift på and med rosastegt bryst og sauce med kvæder, appelsiner og svesker

and med rosastegt bryst

Om lidt er det mortensaften, og det er tid til samle familien omkring bordet til en lækker middag. Heldigvis har Meyers Madhus den skønneste opskrift på and med rosastegt bryst, der kan sikre din menu – og aften!

Er du i tvivl om, hvad du skal servere til mortensaften? Eller måske kigger du allerede nu efter inspiration til julemiddagen i år? Uanset hvad, så er der hjælp at hente hos Claus Meyer!

Kogebogen Meyers Jul indeholder 250 opskrifter på alt det, vi skal bage, koge, stege og spise på denne her årstid. Flere af opskrifterne indeholder fjerkræ, og bogen sammensætter blandt andet forskellige lækre retter med and til både mortensaften og juleaften.

LÆS OGSÅ: Meyers æbleskiver med appelsin og kardemomme

En af opskrifterne er and med rosastegt bryst og sauce med kvæder, appelsin og svesker. Find og prøv opskriften herunder. Velbekomme!

And med rosastegt bryst

og sauce med kvæder, appelsin og svesker

Mortensaften nærmer sig. Lav Meyers skønne opskrift på and med rosastegt bryst og sauce med kvæder, appelsiner og svesker

4 personer

1 and, ca. 3,2 kg (f.eks. en berberiand)
salt og peber
2 kvæder, ca. 500 g
100 g svesker
1 løg
1 tsk. knuste nelliker
1 tsk. fennikelfrø
1⁄2 tsk. stødt kanel
skal af 1 usprøjtet appelsin
6 dl julebouillon
saft fra 1 appelsin
11⁄2 spsk. hvedemel
ca. 1 spsk. sukker
ca. 2 spsk. æblecidereddike

Fremgangsmåde

Tør anden indvendigt og udvendigt med køkkenrulle. Krydr anden indvendigt med salt og peber.

Skær kvæderne i mindre stykker, og kom den i en skål sammen med svesker, groft skåret løg, knuste nelliker, fennikelfrø, kanel og fintrevet skal fra appelsinen.

Rør det godt sammen, og stop lidt af fyldet ind i anden. Bræk gumpen opad, så du lukker huldet til, og sæt gumpen fast med kødnåle. Det kan også være en god idé at lukke skindet ved halsen til med en kødnål eller to.

Kom resten af fyldet i en bradepande. Gnid anden udvendigt med fint salt, læg den i bradepanden oven på fyldet med brystet opad, og steg anden i ovnen ved 225° i 25 minutter.

Sænk temperaturen til 150°, og steg i yderligere ca. 20 minutter, indtil brystet har en kernetemperatur på 53-55°.

Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile i 10 minutter. Skær andebrysterne af – og læg dem til side, evt. løst tildækket med alufolie.

Hæld 4-5 dl vand i bradepanden, og sæt bradepanden med resten af anden tilbage i ovnen, og steg den videre ved 150° i 2-21⁄2 timer, indtil lårene er helt møre, og lårkødet er begynd at trække sig op ad benet.

Hæld løbende saften fra bradepanden over anden, og tilsæt eventuelt mere vand undervejs, så bradepanden ikke koger helt tør.

Tag anden ud af ovnen. Løft den over på et spækbræt, og hæld stegeskyen og fyldet i en skål. Når fedtet har lagt sig på overfladen, så skum det af, og gem det.

Hæld skyen igennem en sigte, så fyld og stegesky skilles – du skal bruge begge dele. Skær andelårene af, og læg dem til side løst overdækket med alufolie.

Hak resten af skroget i mindre stykker med en stor kniv eller en fjer- kræsaks, og kom dem i en gryde sammen med appelsinsaft, bouillon, og skummet, sigtet stegesky. Kog op, og fjern det skum, der danner sig på overfladen, med en ske.

Lad det simrekoge i en time under låg, og sigt så skyen over i en skål. Skum igen fedtet af, og gem det. Kom ca. 75 g fedt i en gryde sammen med 11⁄2 spsk. mel, og rist det godt sammen over middel varme.

Tilsæt bouillonen sammen med fyldet fra bradepanden.

Kog op ved svag varme under omrøring, og kog i 10 minutter. Stavblend saucen. Kog op igen, og smag til med salt, peber, sukker og eddike.

Ved servering

Varm en stor pande med et par spsk. af det afskummede andefedt op til middel varme.

Læg andelår og -bryster med skindsiden nedad på panden, og steg dem i 3-4 minutter, indtil skindet er sprødt. Tag panden af varmen, og vend andestykkerne om kortvarigt.

Du kan også stege skindet sprødt i ovnen: Læg andestykkerne på en bageplade, og sæt den under grillen i ovnen i nogle minutter, indtil skindet er sprødt – pas på, det ikke bliver for mørkt.

Skær andebrystet i skiver og lårene i over- og underlår, og servér med noget af kvædefyldet.

Velbekomme og nyd din and med rosastegt bryst i sauce med kvæder, appelsin og svesker!

Meyers Jul

meyers jul, claus meyer

Claus Meyer og hans kollegaer fra Meyers Madhus har begået den ultimative julekogebog. Med over 270 opskrifter på alt fra hjemmelavet kryddersild til andesteg, julemedister, rødkål, risalamande og meget, meget mere. Opskrifterne dækker det salte og det søde, det traditionelle og det nye.

Bogen henter inspiration fra både danske og udenlandske juletraditioner.

Meyers Jul bliver din tro følgesvend jul efter jul. Du får hjælp til at lave de kendte klassikere til perfektion samtidig med, at du får ideer til nye julefavoritter. Du får selvfølgelig også masse af ideer til grøn julemad.

Du kan købe Meyers jul online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.