Løb med Ravnen

Har du læst Afsporet af Michael Katz Krefeld og følt, at du har løbet igennem byen med Thomas Ravnsholdt, aka Ravn? Vi giver dig her en mulighed for at løbe i hælene på Ravn igen, eller for første gang hvis du endnu ikke har fået læst bogen. Oplev stemningen fra bogen, på denne løbetur igennem København. Ved hvert sted fra bogen, har vi indlagt et citat, om dette sted i København. Da nogle af stederne er fiktive, har vi skrevet adressen på det sted som ligger geografisk det samme sted som stederne beskrevet i bogen.

Turen starter ved “Havodderen” på Christianshavn og slutter af ved Station City på Vesterbro og er 3,5 km. Så på med løbe- eller gåskoene og opdag København og Afsporet på en ny måde.

ravntur_edited

Havodderen

Virkeligt sted: Café Stærkodder, Overgaden Neden Vandet 43, 1414 København

Ravns stamsted på Christianshavn. Det er her han kommer for at koble af og måske også flygte fra sine egne tanker. Havodderen er ejet af Ravns bedste ven, Johnson, en pensioneret sømand. Værtshuset er inspireret af et værtshus der findes, Café Stærkodder, og navnene minder da også lidt om hinanden.

“Everytime you go away” genlød det fra jukeboksen på Café Havodderen. Det var fredag aften, og det gamle Christianshavnerværtshus, der lå lige ned til kanalen, var blevet hipt igen, og stedet var proppet med festende gæster. På Havodderen kunne man drikke øl til en tyver, høre de gamle travere på jukeboksen, rafle om den næste omgang eller bare sidde uforstyrret og kysse i hjørnerne. Da de sidste strofer fra Daryl Hall var ved at ebbe ud rejste Thomas sig fra barstolen. Han svajede, inden han genfandt balancen. Så signalerede han til Johnson bag disken, at han ønskede et ”sæt” mere. Thomas drak Jim Beam i shot glas og Hof fra flasken. – Har du ikke fået rigeligt, Ravn? mumlede Johnson. – Er ikke engang startet endnu. Johnson hævede øjenbrynene, men tog mod bestillingen. Han havde lige rundet de tres, var bred som en okse med tatoveringer op ad begge arme. Det var ikke til at se, hvad de utydelige tegninger forestillede, da de stammede helt tilbage fra hans unge dage som værnepligtig matros på Dannebrog.

Skibet

Christianshavns Kanal

Efter Evas død kan Ravn ikke længere sove derhjemme og har derfor bosat sig i sin gamle båd, der ligger i Christianshavns Kanal. Her bor han sammen med sin gamle hund, Møffe.

Han gik ned ad Sofiegade, der førte tilbage mod kanalen. I mørket kunne han skimte bådene, der lå fortøjet for enden af vejen, og blandt dem sit eget skib med den korte mast til støttesejlet og radaren i toppen. Radaren virkede ikke, og han havde aldrig hejst det lille sejl på trawleren, men masten skilte båden ud fra de andre, og i sine talrige branderter havde han brugt den som pejlemærke. Han vaklede fra bolværket og ned på den gamle Grand Banks’ agterdæk. Den ene lastluge manglede, og han trådte forsigtigt uden om hullet og hen mod kahytten. Han flåede i døren, som hang i hængslerne og bandt. En dag ville han se at få den lavet, tænkte han, mens han trådte indenfor. I kahytten lugtede der af mug og af levningerne i de pizzabakker, der stod stablet på den jordslåede sofa. Han fortsatte gennem kahytten, forbi køkkenet og videre ned ad den lille trappe, der førte ned til soveværelset med v-sengen. Han smed sig på madrassen og lukkede øjnene, lyttede til regnen, der netop var begyndt at tromme på ruden i lugen over ham. Inden længe ville det pisse lige gennem det utætte ruf, og han vidste, at han burde stå op og finde en spand, som han kunne stille i fodenden. Men han orkede det ikke, og lige nu var våde tæer det mindste af hans problemer.

Antikvariatet

Virkeligt sted: Second Love, Dronningensgade 55, 1420 København

Victoria er Ravns bedste veninde, det viltre hår, tweedjakken og snørestøvlerne er karakteristiske for Victoria. Hun ejer et antikvariat der ligger samme sted som en eksisterende genbrugsbutik på Christianshavn.

Et par dage efter kontroversen med Johnson passerede Thomas “Victorias Antikvariat” på hjørnet af Dronningensgade og Mikkel Vibes Gade. Han skimmede hurtigt i bogkasserne foran vinduespartiet med krimierne, der var på tilbud, inden han fortsatte ind ad døren til antikvariatet. Der var dejlig lunt i det lille lokale, hvor bogreolerne stod fra gulv til loft, flere end der egentlig var plads til, og bugnende af slidte bøger. Fra rejsegrammofonen på den gamle købmandsdisk spillede Charlie Parker sig gennem “Summertime”. Her duftede af kaffe, papirstøv og røgen fra de hjemmerullede Petterøes, som Victoria altid røg.

Langebro

Bindeleddet mellem Christianshavn og København. Turen over Langebro giver følelsen af at flyve henover vandet, imens man svæver imellem de to travle bydele.

Hun fandt sin sorte kuverttaske på det runde bord ved panoramavinduet, og i et øjeblik stod hun og betragtede udsigten fra 16. sal. Trafikken hen over Langebro mod Rådhuspladsen var taget til. På Christianshavnersiden funklede Vor Frelsers gyldne tårn i eftermiddagssolen. Igor havde inviteret hende derop på deres første date for snart tre måneder siden, men tårnet havde været lukket den dag, og siden da var han ikke vendt tilbage med tilbuddet. Faktisk var det lang tid siden, at de sidst havde lavet noget sammen, men i aften havde han lovet, at de skulle have sushi. Det smagte da lidt af fest. – Vi ses, skatter, sagde hun og vendte sig rundt.

Radisson Hotel

Hotellet er et af Masjas arbejdssteder i København, det er her hun tager “teddybjørne” med hen.

Masja og Igor krydsede den halvtomme parkeringsplads foran Radisson Hotel. I sine høje hæle forsøgte hun at holde trit med hans lange skridt. Igor stred sig af sted som en hiphop gangster, selv om han oprindelig var fra Skt. Petersborg. Han vuggede fra side til side, med musklerne spændte og solbrillerne placeret i panden – en stil, der ikke stammede fra en hård opvækst i ghettoen, men som var direkte importeret fra MTV. – Fuck, jeg er tør i halsen, sagde han og skævede bagud mod hende. Han holdt sin mobiltelefon op til øret og ventede på, at hans opkald skulle gå igennem. – Jeg får efterhånden ikke andet at æde end peanuts. Han pegede tilbage mod hotellet og baren, hvor han havde siddet og ventet.

Russerklubben

Virkeligt sted: Maxim Bar, Colbjørnsensgade 6, 1652 København

Russerklubben er et skummelt sted, hvor der bliver spillet poker med de tunge drenge og set fodbold.

Ude fra forlokalet foran lød der råb fra gæsterne, der fulgte en af fodboldkampene fra de østeuropæiske ligaer på tv’et. Gæsterne hos Kaminskijs kom for at se sport, spille kort, drikke og ordne deres indbyrdes forretninger – forretninger, der som regel ikke tålte dagens lys. De fleste af gæsterne var fra landene omkring Kaukasus, Hviderusland, Ukraine og De Baltiske Lande. Alle de gamle stater. Hvilket havde givet stedet, der i virkeligheden var en nedlagt frisørsalon i Colbjørnsensgade, øgenavnet “Lille-sovjet”. Sikkert også, fordi Kaminskij, med sit brede overskæg og utilregnelige sind, i uhyggelig grad mindede om gamle Stalin.

Reden

Gasværksvej 24, 1656 København

Reden er et virkeligt sted på Vesterbro, ligesom i bogen er det en varmestue hvor man kan søge hjælp hvis man har behov for det.

Han nippede til sin Jim Beam og så eftertænksomt på ham. – De eneste, der måske ved noget, er pigerne i Reden. – Reden lyder som en god plan, sagde Johnson hurtigt. – Hvad er Reden? Thomas kløede sig i panden. – En organisation, der hjælper gadeprostituerede. De driver en varmestue nede på Gasværksvej. Jeg kender hende, der leder stedet, fra gamle dage. – Jamen så spørg dog hende. – Jeg ved ikke, om hun stadig kan huske mig. – Tro mig, du er sgu ikke sådan én, man lige glemmer. Johnson skulle til at stille flasken med Jim Beam tilbage på hylden, da Thomas holdt fast i den.

Station City

Halmtorvet 20, 1700 København

Station City er politiets afdeling på Vesterbo, stationen ligger midt imellem hippe cafeer, narkosalg og ekstreme eksistenser.

Thomas trådte drivvåd ind på Station Citys efterforskningsafdeling. Han tørrede hurtigt ansigtet med hånden, mens han spejdede rundt i lokalet efter nogen, han kendte, men han syntes ikke, at han så andet end lutter nye ansigter. Møffe rystede sig og slog vandet af pelsen, der stod i en sky omkring ham. – Ravn! råbte Mikkel og vinkede ham over til sit skrivebord. Thomas nikkede og gik gennem lokalet. Mikkel rejste sig og sendte en klapsalve mod ham. – Hvis det ikke var, fordi du er så pissevåd, så ville jeg give dig … – … En krammer, tak, svarede Thomas og omfavnede Mikkel, der overgav sig. – For helvede, hvor er du våd. Mikkel gjorde sig fri og så ned ad plamagen på sin lyse bluse. – Stærkt gået med den svensker-sag. Jeg troede ellers, at du havde orlov? Thomas smilte forlegent. – Tilsyneladende ikke helt.– De siger, kælderen var fuld af døde ludere, sagde Melby og kom hen og hilste.

Afsporet af Michael Katz Krefeld, find bogen her.

Afsporet-af-Michael-Katz-Krefeld-ravn1-330x489