Fiktion Aktuelt Inspirationslister og guides

Læse-listen, der giver DIG tid til at læse i din ferie

efterårsferie, inspirationsliste, ferielæsning

KLUMME || Hvad skal du læse i din ferie? Og mindst lige så vigtigt: hvordan sørger du for at få tid til det? Gyrith Ravn fra forlaget guider.


af Gyrith Ravn


Jeg vil meget gerne læse (også) i min ferie. Men mange års erfaring har lært mig én vigtig ting: hvis jeg skal have tid til at læse – så skal dem, jeg holder ferie med, også have noget at lave imens, så de ikke hele tiden vil på udflugt eller gå tur eller tænde bål eller lave ekstra lækker mad sammen i sygt mange timer eller bare sådan noget ’HYGGE’ i tide og utide…

For at få fred til at læse (uden at skulle gemme mig eller låse mig inde på toilettet i upassende lang tid) er jeg derfor begyndt at tænke over ikke bare hvad JEG skal læse i min ferie – men også hvad dem, jeg holder ferie sammen med fx kunne læse imens. Så jeg kan få bare et minimum af læse-ro.

Og dén service vil jeg gerne dele med jer andre – så her får I simpelthen: den ultimative ferielæsnings-liste til hele flokken; listen, der giver DIG ro til at læse den bog, DU allerhelst vil læse i din ferie.

God ferie – og god læselyst!

(Hey og psst: rejser du med børn? De har fået deres helt egen liste, find den her: Hvordan du selv får læst bøger, når du er på ferie med børn)


Din Bezzerwisser-onkel-‘vidste-du-fx-at…’

via GIPHY

Her skal vi ud i noget klassisk biografi, som er let at trække interessante fakta og hurtige one-liners ud af. Altså: MERE viden, som din onkel kan divertere med i sociale sammenhænge.

Og få mennesker i historien har sagt så meget citerbart med så få ord og SÅ meget tongue-in-cheek som Winston Churchill. Tag nu fx:

“Jeg har en enkel smag. Jeg er helt enkelt tilfreds med det bedste af alt.”

Din onkel bliver ikke til at vriste væk fra den her bog. Så du kan få lov at læse i fred – altså bortset fra de hyggelige og tørre små tø-hø’er, der kommer ovre fra onkel i lænestolen.

Jan Hedegaard: Churchill

Churchill, Winston Churchill, Jan Hedegaard,

Churchill-ekspert Jan Hedegaard udfolder i denne rigt illustrerede bog Winston Churchills mageløse liv akkompagneret af mere end 150 fotos, malerier og andre illustrationer.

Det er fortællingen om en dreng, der blev formet af det britiske kostskolesystem, og som tilbragte 25 år i militæret, før han for alvor tog hul på en politisk karriere og sidenhen embedet som britisk premierminister. Fra denne post førte han uforfærdet an i krigen mod Hitler og var med til at sikre frihedens sejr over nazimen.

Men Winston Churchill var andet og mere end politiker. Derfor fortæller bogen også historien om mennesket Winston Churchill, der var både forfatter og billedkunstner med romantiske, victorianske idealer.

Du kan købe Churchill online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Din ven, der er optaget af tidens #MeToo-debat:

via GIPHY

Jeg har den perfekte bog til din ven. Eneste ulempe: I skal tale SÅ meget om den her bog, når din ven har læst den.

Og det faktisk ikke engang fordi, din ven er woke. Det er bare en bog, man virkelig har brug for at tale om, når man har læst den.

Så: skal du på efterårsferie med din ven, og har du ikke allerede selv læst den her: så er DIN ferielæsning faktisk også lige her.

Kate Elizabeth Russel: Min mørke Vanessa

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: 20 gode romaner til efterårsferien


Din sejlende sentimentale (bedste)far eller -mor, der syntes, at alt var bedre i gamle dage?

via GIPHY

Jamen de skal da simpelthen konfronteres med realiteterne! På godt og ondt. Måske mest: på godt. Især, hvis de er for gamle til at orke skifte mening.

… Og hey, hvem ved: måske har de ret? Måske VAR alt faktisk bedre i gamle dage? I hvert fald: så kan de starte her:

Helle Juhl: Barndom på landet

Barndom på landet, Helle Juhl,

Tag med til en tid, hvor hverken daginstitutioner eller forældreintra fandtes, og hvor børn levede et helt andet liv, end de gør i dag.

Journalist og forfatter Helle Juhl har interviewet ti repræsentanter fra de første efterkrigsgenerationer – fælles for dem alle er, at de er født og opvokset på landet. Med en kollage af anekdoter og fotografier tegner bogen et tidsbillede af, hvad det indebar at vokse op på landet efter krigen med alt hvad det indebar af roehakning, jordbærplukning, korporlig afstraffelse, høstballer, kælketure, en barndom med højt til himlen og meget andet.

Bogens medvirkende er Arne Rolighed, Nina Smith, Bente Scavenius, Johannes Værge, Connie Kruckow, Carsten Knudsen, Bodil Glistrup Thomsen, Erik Haldan, Bente Falk Svensson og Arne Jeppesen.

Du kan finde Barndom på landet som e-bog eller på dit nærmeste bibliotek.


Og så er der dén veninde, der bare synes det er SÅ hyggeligt at snakke og som bare snakker og snakker og SNAKKER…!

via GIPHY

Og hun er i virkeligheden sikkert både vildt sød og siger faktisk spændende ting, men når du nu bare gerne vil have en LILLE smule ro til faktisk bare at LÆSE – hvad gør du så?

Jamen jeg ved det! Du giver hende simpelthen bare nogle andre at snakke med! Og jeg ved lige præcis hvem: to damer, man GODT gider være i selskab med:

Signe Lindkvist og Iben Hjejle: Er der en voksen til stede?

Læse-listen, der giver DIG tid til at læse i din ferie

Til sammen har Signe Lindkvist og Iben Hjejle levet i mere end 90 år, så på en eller anden måde er de jo nu en slags voksne.

I Er der en voksen til stede? taler de om livets store spørgsmål: Lige fra hvordan man kommer videre efter at have mistet sin mor til om der skal paprika på porrer med ost.

For at leve er ikke en dans på roser, da slet ikke når livet slår kolbøtter og efterlader én i tusinde stykker. Med humor, alvor og stor iver fortæller de to kvinder om deres op- og nedture igennem livet, om vigtigheden af at turde begå fejl og om at acceptere, “at det var, hvad det blev til”.

Du kan købe Er der en voksen til stede? online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Men åh-åh. Hvad så med din friske og sporty ven, som står klar i spandex og laver squats fra morgenstunden og BARE synes I skal ud og have noget luft og SVEDE lidt!

via GIPHY

(mens du egentlig helst bare vil svede lidt dér foran pejsen med din bog og din te og i øvrigt har du kun sovet tre timer, fordi DIN bog holdt dig vågen den halve nat) –

Jamen også her er der råd! Du stikker simpelthen bare din ven den her bog (og lader som om titlen på INGEN måde er et hint om noget som helst…)

Rasmus Kragh: Egotrip – Min vej til toppen af Everest

Egotrip, Mount Everest, Rasmus Kragh

Rasmus Kragh skrev sig ind i historien, da han den 23. maj 2019 blev den første dansker nogensinde til at bestige Mount Everest uden brug af kunstig ilt.

For Rasmus Kragh var tredje gang lykkens gang, da det to gange tidligere var kikset for ham blot 250 meter fra toppen.

Egotrip er fortællingen om en moderne eventyrer, der sætter sig store mål, bryder grænser og tror på det umulige – også selvom familien beder én om at lade være.

Det er en inspirerende historie om store ambitioner og være villig til at ofre alt for at nå sit mål.

Du kan købe Egotrip online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


OOOOG så er der jo den helt umulige fætter. Ham, der aldrig læser bøger.

via GIPHY

Jeg vil ikke lyve. Det er ikke en let opgave.

Men det er heller ikke umuligt.

Her gælder det om at appellere til forfængeligheden – alternativt: til ‘hey vidste du at man kan score med bøger?’-tricket!

I begge tilfælde er svaret: klassikere! Der ER bare bøger, man BØR have læst – og som man også kan flotte sig med at have læst overfor sin flirt.

Her er ét bud i dén kategori – og du kan endda lokke med at den er KORT: sølle 116 sider, så den er hurtig læst, kan du sige, også selvom det er løgn, for man læser den ikke hurtigt, man smager nemlig på ordene og bliver grebet og får lyst til at læse den igen, så snart man er færdig, men hey, alt det skal du selvfølgelig IKKE sige til din fætter med læse-vægring …

(og i øvrigt: hvis det ikke er en fætter, men derimod en kusine du har, der ikke læser? Hemingway kan altså OGSÅ læses af kvinder!)

LÆS OGSÅ: Kvinder læser da Hemingway!

Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet

Ernest Hemingway, Den gamle mand og havet

Efter 84 døgns fiskeri uden fangst forsøger den gamle fisker Santiago at sejle ud og søge lykken langt ude i Golfstrømmen. Han drager ud helt alene og endelig lykkes det Santiago at få en kæmpe sværdfisk på krogen. Han må dog kæmpe en brav kamp om byttet mod de griske hajer, som cirkulerer om båden langt ude i Golfstrømmen.

Romanen er en saga om fiskeren og havet og ikke mindst en mytisk beretning om menneskets vilkår. Romanen indbragte Hemingway Pulitzerprisen i 1953 og var også med til at sikre ham Nobelprisen i litteratur året efter.


Du kan købe Den gamle mand og havet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: “Hemingway skriver som lys bevæger sig. I lige linjer uden omsvøb.” – Malene Lei Raben om Hemingway


Så er der tanten, som synes det hyggeligste i verden er at se en serie sammen om aftenen.

via GIPHY

Det er jo også hyggeligt. Men når du nu bare helst vil læse? Så stik hende et skriftligt periodedrama i stedet – en medrivende familie-saga, måske, med både historisk vingesus, drama og store følelser?

Her leverer Jeffrey Archer varen! Og det allerbedste? Hans medrivende historiske krønike er i hele syv bind, og hvert eneste bind slutter med en cliffhanger, så man bare MÅ læse videre.

Kan du mærke, hvor meget uforstyrret læsetid, du lige fik dér?

Jeffrey Archer: Clifton-krøniken

Læse-listen, der giver DIG tid til at læse i din ferie

Hvor der er vilje er den første bog i Jeffrey Archers bestsellerserie Clifton-krøniken.

Harry Clifton vokser op i den fattige del af Bristol, som barn af en falden soldat og en mor, der slider for at skaffe mad på bordet til sin familie.

Harrys skæbne er klar: Ligesom sin far og sin onkel skal han arbejde på havnen. Men Harry viser sig at have et skjult talent, som skaffer ham et stipendium på en eksklusiv drengeskole og åbner dørene for et andet liv.

Samtidig går det langsomt op for Harry, at hele hans liv er bygget på en løgn. For måske er han ikke søn af Docker Arthur Clifton, som han troede, men i stedet den uægte søn af arvingen til det succesfulde Barrington Shipping Line.

Clifton-krøniken er en storslået saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner.

Du kan købe Hvor der er vilje online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Din ven, som er vildt optaget af current affairs og som elsker politisk drama?

via GIPHY

Åh, den er nem. MEN jeg advarer på forhånd: her får du faktisk ikke meget tid til at læse selv, selvom du giver din ven en bog på godt 400 sider. Det her er nemlig en bog, man blæser igennem.

Og når din ven HAR læst? Så skal du tilmed lægge øre til en HEL del: “WOOOOOW! Ej-men-det-er-jo-den-VILDESTE-historie! Den VILDESTE bog!!”

Du får dog LIDT tid til at læse.

Men du skal altså nok skynde dig.

Bare lidt.

Henrik Thomsen og Ole Sønnichsen: Det sidste gidsel

Det sidste gidsel, Ole Sønnichsen, Henrik Thomsen, Golfkrigen,

En dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side i en international storkonflikt.

Da irakiske soldater på befaling af Saddam Hussein invaderede Kuwait den 2. august 1990, førte det til gidseltagningen af knap 100 danskere i Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad.

Som månederne gik, var kun et gidsel tilbage, Mogens Pedersen …

Det sidste gidsel er historien om den hemmelighedsstemplede farefulde mission, der skulle redde Mogens ud af Baghdad. En mission der involverede så forskelligartede remedier som en postsæk, en hundehvalp ved navn Hussein og et pas udsted til H.C. Andersen.

Du kan købe Det sidste gidsel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Ok. Så er der typen, der bare vil hygge med mad.

via GIPHY

Typen, som NOK faktisk har pakket sine egne køkkenknive til det lejede sommerhus, for: ‘man ved jo ikke, hvad man kommer frem til, altså, hvordan standarden ligesom er, om man overHOVEDET kan lave mad!’.

Ja. Den type ER jævnt irriterende, så længe du skal tale om køkkenknive og køkkentøj i øvrigt. Men: de kommer også med visse frynsegoder:

  1. du VED, du får god mad (også selvom du selv bare har læst i din bog hele dagen foran pejsen)
  2. de er lette at distrahere.

Det med at distrahere kan fx gøres med bogen her – som man i øvrigt kan lave usandSYNlig lækker mad udfra, men som din gourmet-ven også vil kunne stønne vellystigt over en dags tid, inden aftensmåltidet er planlagt, sammensat og købt ind til. Og det betyder jo: mere læsetid til dig. Win-win-win hele vejen rundt, siger jeg bare.

Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage: SMAG

Smag, Ottolenghi, Yotam Ottolenghi

Mesteren af grøntsagsretter er tilbage!

SMAG er en overdådig grøn kogebog fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som har gjort det til sit kendetegn at forvandle grønne råvarer til innovative smagseksplosioner.

LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

SMAG består af 100 vegetariske og/eller veganske måltider fordelt på enkle hverdagsretter og mere tidskrævende – men fantastiske – kreationer. Bogen henter inspiration fra alverdens køkkener og byder derfor på opskrifter som aubergine dumplings, kold avocadosuppe med hvidløgsolie, kåltacos med selleri og daddel-barbecuesauce, gnocchi med misosmør og meget andet.

Du kan købe SMAG online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Hey, og hvis du er LIDT heldig, så har du også en vin-interesseret ven?

via GIPHY

ALT hvad der står ovenfor om mad-hyggeren gælder også her. Og vin-elskere er endog ENDNU lettere at distrahere – og kan være tabt for omverdenen endnu længere end madørerne, så længe man distraherer dem med det rigtige værk.

Og boy, har jeg det rigtige værk til din vin-interesserede ven.

Her skal jeg nok mest advare om, at du skal huske at få dem med hjem, når du forlader sommerhuset, for fortabelsen KAN faktisk være total.

Hugh Johnson & Jancis Robinson: Vinatlas

Vinatlas, Jancis Robinson, Hugh Johnson, atlas om vin

Det ultimative opslagsværk om verdens vine og vindistrikter. Og så er det naturligvis den perfekte gavebog til vinelskere – unge som gamle.

I denne ottende udgave af Vinatlas kan du læse alt om vinproduktion verden over. Der er detaljerede og opdaterede oplysninger og kort om de enkelte lande, regioner og vinproducenter. I takt med klimaforandringerne ændres verdens vinkort nemlig også. Og som enver kender ved, er en vins karakteristika afgjort af den jord, den dyrkes i.

Du kan købe Vinatlas online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.