Carlsen Bestsellere Læs let bøger Sebastian Klein Viden

Kram eller klam? Sebastian Klein er klar med “Verdens 100 klammeste dyr”

Sebastian Klein, Verdens 100 klammeste dyr

Dyr kan være nuttede, farlige og sære – og så kan de virkelig også være klamme!

I bogen Verdens 100 klammeste dyr præsenterer Sebastian Klein hundrede dyr, de færreste af os nok har lyst til at kramme.

Selv synes Sebastian ikke, dyr er klamme. Som han skriver i forordet til bogen:

“De dyr, der virker ulækre eller klamme for os mennesker, er jo i virkeligheden bare dyr, der ser ud, lugter og gør, som de er udviklet til igennem de ca. 3,8 milliarder år, hvor der har eksisteret liv på Jorden.”

Herunder kan du møde nogle af de charmetrolde, Sebastian Klein præsenterer i bogen Verdens 100 klammeste dyr.

Døm selv: kram – eller klam?


Dyrebørn er nuttede. ALLE dyrebørn. Store bløde øjne, blød pels og absolut krammeværdige. Ikke?

Orangutangens unge

Kram eller klam? Sebastian Klein er klar med "Verdens 100 klammeste dyr"

Mød orangutangen. Den lever i junglen på de to øer Sumatra og Borneo i Sydøstasien og minder meget om os mennesker. På det lokale sprog betyder ordet orangutang “skovmenneske”, hvilket er meget passende for orangutangen, der er en menneskeabe ligesom chimpansen og gorillaen.

På nogle måder adskiller orangutangens opførsel sig dog noget fra (de fleste) menneskers: Unge orangutanger – især dem i fangenskab – synes nemlig, det er alletiders at tisse sig selv i munden.

Nøgenrotten

De færreste bryder sig om rotter. Men prøv så lige at forestille dig en rotte helt uden hår – og med et par ordentlige fortænder? Jep, sådan en rotte findes faktisk: det hedder en nøgenrotte. Det er den her flotte fyr:

Kram eller klam? Sebastian Klein er klar med "Verdens 100 klammeste dyr"

Nøgenrotten har mange fantastiske egenskaber. For eksempel kan den regulere sin egen kropstemperatur. Derudover er der flere former for smerte, som den ikke kan føle. Den lever forbavsende længe, og så kan den ikke få kræftsygdomme.

Men: Nøgenrotten er ganske enkelt forfærdeligt grim. Faktisk er den ved flere lejligheder blevet kåret til verdens grimmeste dyr. Den ligner nærmest en blanding af en blind mus og en lørdagskylling. Og hvis det ikke skulle være klamt nok, så sker det også, at den vælger at spise sin egen afføring.

Nøgenrotten lever i hulesystemer under jorden i kolonier sammen med cirka 200 andre. Det er måske ikke lige sådan et hul, man har lyst til at træde ned i.

Marabu-storken

Marabu-storken er kåret som verdens grimmeste fugl, men det er faktisk ikke dens udseende, der har sikret den en plads på hitlisten over de 100 klammeste dyr. Det har dens adfærd.

Kram eller klam? Sebastian Klein er klar med "Verdens 100 klammeste dyr"

Marabustorken elsker råddent kød. Den spiser det til morgenmad. Formentlig har den ikke verdens bedste ånde.

Og som om dét ikke skulle være nok, så har den også en anden vane, der gør, at man måske ikke lige er helt pjattet med at komme for tæt på den – eller for den skyld: gi’ den en krammer.

Marabustorken bor i Afrika, hvor der kan blive meget varmt. Og får den behov for at køle sig ned, så gør den det på sin helt egen måde: den smører simpelthen sin afføring ud på sine ben.

Og ja, der skal bestemt være plads til at gøre tingene på sin egen måde, men det er da ret klamt!

Du kan møde disse tre charmetrolde og 97 af deres klammeste dyrevenner i Sebastian Kleins bog – og døm selv: kram eller klam?


Den nye Sebastian Klein-bog med Verdens 100 klammeste dyr

Verdens 100 klammeste dyr er seneste skud på stammen i Sebastian Kleins succesfulde serie.

Serien indeholder bøgerne:

Verdens 100 vildeste dyr
Verdens 100 mærkeligste dyr
Verdens 100 mest farlige dyr
De 100 mest fantastiske fortidsdyr
Verdens 100 mest gådefulde dyr

Sebastian Klein, Verdens 100 klammeste dyr

Læs mere og køb Verdens 100 klammeste dyr her eller hos din boghandler – og find resten af bøgerne i serien her.