Ravns havn er centrum i Michael Katz Krefelds krimiserie

Christianshavn er mere end en kulisse for Michael Katz Krefelds serie om privatopdageren Ravn. Bydelen er en aktiv del af handlingen og en stor inspirationskilde for forfatteren, der her fortæller om nogle af de steder og personer, der har betydet noget særligt.

Det er sådan et hus, der kunne have været med i en ’Olsen Banden’-film. En gammel gul industribygning med værksted i stueetagen, kontor på første sal og lejlighed med udsigt over Christianshavns Kanal på anden sal. På ydersiden af bygningen er en vareelevator i metal. Og så står der gudhjælpemig ligefrem ”Ravn” på murværket! Fischer & Ravn for at være helt præcis. Det var nemlig navnet på den tidligere elevatorfabrik i Brobergsgade.

”Jeg faldt for bygningen, som har noget ældre grosserervirksomhed over sig – jeg tænkte, her skal Mogens begå sit kup,” fortæller Michael Katz Krefeld om sin bog Savnet, som er den anden i serien om privatopdageren Ravn. Der er både lidt ’Olsen Banden’ over selve kuppet og ’Den forsvundne fuldmægtig’ over historien, forklarer Krefeld: Den enlige regnskabschef Mogens Slotsholm begår underslæb mod sin arbejdsgiver og stikker af til Berlin for at møde sin kærlighed. Her forsvinder han imidlertid sporløst, og hans søster sætter Ravn på opgaven med at finde ham.

I dag har Christianias kvindesmedje overtaget værkstedet i stueetagen, og der bor en kunstner ovenpå. Michael Katz Krefeld falder i snak med de to kvinder i smedjen og fortæller, at hans krimi foregår i bygningen. ”Den må vi lige have fat i og få læst,” siger den ene smed og skriver titlen ned.

Så unikt og dansk som et stykke smørrebrød

Krefeld går gennem Burmeistergade, hvor Masja bor i en kælderlejlighed med sin mor i Afsporet – den første bog i Ravn-serien, hvor Ravn bliver sat på opgaven med at finde Masja, da hun forsvinder i et brutalt prostitutionsmiljø i Stockholm. “De der altaner var her ikke, da jeg skrev Afsporet. Her er blevet alt for mondænt til, at Masja og hendes mor ville have råd til at bo her i dag,” siger han.

Michael Katz Krefeld elsker det fortættede univers på Christianshavn, som er så unikt dansk som et stykke smørrebrød og så alligevel så internationalt med turister, sejlere, alkoholikere og pushere. Hvor privatdetektiven J.J. Gittes synker ned i mørket i ’Chinatown’ i den klassiske spillefilm med Jack Nicholson, er Christianshavn en perfekt ramme for en dansk privatopdager. Givende og inspirerende for forfatteren bag ham. Her er det slet ikke usandsynlig, at mennesker kan forsvinde, og her kan en privatopdager bo på en båd og få til opgave at finde dem igen. Hvis de stadig lever!

”Bolværket er faktisk noget af det første, jeg tænkte på, da jeg placerede handlingen på Christianshavn. Her har Ravn jo raget rundt mange gange i sin brandert. Der kommer altid lige nogen forbi, når man har en båd liggende,” siger Krefeld.

Når location også er en karakter

Krefeld går hjemmevant rundt i gaderne på Christianshavn, falder hvert andet øjeblik i snak med de lokale og peger lokationer ud fra handlingen i serien:

”Derovre står Guds Udvalgte og deler pamfletter ud i Sekten (tredje bog i serien), derovre i kineserrestauranten Long Fen mødes Ravn med Morten i Dybet (fjerde bog), derovre ligger Kanalbodegaen, derovre Eiffel og derovre Stærkodder, som alle har leveret inspiration til Ravns stamværtshus, Havodderen. Et udsnit af oliemaleriet henne på Cafe Wilders er på coveret af Lukas Grahams første plade – men maleriet er også med i Savnet (anden bog). I Frelserkirken står de hvide engle, der inspirerede mig til Erik fra Afsporet (første bog), som udstopper kvinder. Location er også en karakter. Den kan også give noget til handlingen.

Prøv f.eks. at snuse ind her og duft – her er masser af sanseindtryk. Man kan ikke opnå den samme sanselighed ved at bruge Google Street View, når man skriver. Problemet med Google Street View er, at der altid er dagslys på billederne. Solen skinner hele tiden, der er aldrig ildelugtende, mørkt, dystert og fyldt med skygger.”

Krefeld stopper ud for en båd i kanalen, en Grand Banks. ”Det er sådan en Ravn har. Lidt mindre, 32 fod. Hans har ikke agterkahyt som den her,” fortæller han. Krefeld har selv en gammel motorbåd liggende i Svanemølle Havn. Han forklarer, hvor vigtigt det er at have gode bådnaboer, som man kan udveksle telefonnumre med, for det tilfælde at der skulle ”ske noget”. Ravns bådnabo er journalisten Eduardo, som har en ketch (tomastet sejlbåd) liggende ved siden af Ravns motorbåd Bianca. På Bianca bor Ravn med sin hund, Møffe.

LÆS OGSÅ: Krimibestseller: Michael Katz Krefelds Ravn serie

‘Jeg håber, at nogen en dag rejser en statue af Møffe her’

Persongalleriet omkring Ravn – barejeren Johnson, Victoria med antikvariatet, bådnaboen Eduardo m.fl. – er alle sammen at finde hernede ved kanalerne. Stykket sammen af flere virkelige personer, lagt lidt til her og trukket lidt fra der. Victorias butik ligger der, hvor Frisøsen ligger i virkeligheden i Mikkel Vibes Gade, men tidligere lå her en genbrugsbutik.

Michael Katz Krefeld stopper igen og slår en sludder af med en skiltemaler, der er ved at udsmykke facaden på en isbutik: ”Det kræver en sikker hånd, det der! Det er jo ren da Vinci,” siger han til skiltemaleren, som giver ham sit kort.

Og så vender vi tilbage til ’Olsen Banden’, der blev så forbundet med den lille vej foran statsfængslet i Vridsløselille, hvor Kjeld og Benny stod og vinkede, når Egon blev lukket ud, at vejen i dag er omdøbt til Egon Olsens Vej. ”Jeg håber, at nogen en dag rejser en statue af Møffe her,” griner Krefeld. For når krimi-serien er fuldendt efter de planlagte ti bind, kunne det jo være sjovt, hvis Christianshavn var blevet lige så synonym med Ravn, som vejen foran statsfængslet nu er synonym med ’Olsen Banden’.

Du kan købe 6. bog i Ravn-serien Skytsengel online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 1. november 2019.