Fiktion Klassikere

Kahlil Gibran er med Profeten én af verdenshistoriens største poeter

Kahlil Gibran er med Profeten én af verdenshistoriens største poeter

Siden udgivelsen i 1923 har Profeten af Kahlil Gibran solgt mere end 100 millioner eksemplarer på verdensplan og er en af de mest citerede bøger nogensinde.


Utallige mennesker verden over har ladet sig inspirere af Kahlil Gibrans enkle og vise svar på de essentielle spørgsmål, vi alle konfronteres med gennem livet. Nu genudgives Profeten sammen med den selvstændige efterfølger Profetens have i det flotte samlebind Profetens bog med forord af digter Rupi Kaur.

Et lyrisk værk med klarsyn og spiritualitet

Profeten består af 26 prosadigte oprindeligt skrevet på engelsk. Bogens fortæller er profeten Almustafa, som har boet i en fjern landsby i 12 år. Inden han stiger om bord på skibet, der skal føre ham hjem til hans fødeø, taler Almustafa til folket om livet mellem fødsel og død.

Kahlil Gibran er med Profeten én af verdenshistoriens største poeter

I hvert af bogens kapitler reflekterer Almustafa over en række emner, som relaterer sig til det at være menneske bl.a. kærlighed, ægteskab, børn, glæde og sorg, forbrydelse og straf, religion og død.

I Profetens have er den oplyste Almustafa vendt hjem til sin fødeø. Her samler han ni disciple, som han belærer om livets sande mening og om det at være menneske.

Hverken Profeten eller Profetens have er religiøse tekster. Tværtimod. De to bøger er fyldt med råd og læresætninger til, hvordan vi klarer os igennem livets labyrint. Kahlil Gibran prøver nemlig ikke at føre os bag lyset; han fremhæver gang på gang livets barske vilkår. Ligeledes understreger han dog, at universet har udstyret os med redskaber til at overkomme enhver udfordring, vi måtte møde.

Kahlil Gibran er med Profeten én af verdenshistoriens største poeter

Profeten af Kahlil Gibran. Et verdensomspændende litterært fænomen

Når livets store begivenheder skal markeres rundt om i verden, læses der ofte højt fra Kahlil Gibrans Profeten. På samme måde menes bogen også at have inspireret både sange og politiske taler af eksempelvis Beatles, John F. Kennedy og Gandhi. Og selv den dag i dag fortsætter Kahlil Gibrans vise ord med at inspirere mennesker verden over.

At Profeten skulle blive den succes, som den er, var ikke til at forudse. Ved udgivelsen rynkede den vestlige verdens anmeldere og litteraturkritikere på næsen af bogen, og der er aldrig blevet gjort meget for at markedsføre den. Alligevel er Kahlil Gibrans klassiker oversat til mere end 50 sprog og er ofte at finde på bestsellerlisterne.

Profeten åbnede mit hjerte på vid gab. Og jeg tror, den vil gøre det samme med dit.” – Rupi Kaur i forordet til Profetens bog

Forfatteren selv ved man næsten intet om – dette skyldes dog primært, at Kahlil Gibran ikke ønskede at dele sit liv med offentligheden. Hvad dog synes sikkert er, at Kahlil Gibran blev født ind i en fattig familie fra landsbyen Bsharri, Libanon, i 1883, og at han sammen med sin familie emigrerede til USA i 1895. Her blev Kahlil Gibran en mange-facetteret kunster; han tegnede, han malede, han var politisk engageret og kæmpede for politiske reformer i Libanon. Vigtigst af alt skrev han – på både arabisk og engelsk – digte og bøger, der siden har inspireret millioner af mennesker verden over. I 1931 gik han bort i en alder af blot 48 år.

Men hvem Kahlil Gibran var er i virkeligheden sekundært. Vigtigere er det, at han har skrevet en universel bog, der – som Rupi Kaur skriver – kan bære os igennem livets mest sorgfulde øjeblikke og fastholde os i de lykkeligste stunder.

LÆS OGSÅ: Rupi Kaur skriver digte, der får verden til at lytteProfetens bog af Kahlil Gibran

Kahlil Gibran, Profetens bog, Profeten, Profetens have, klassiker

Du kan købe Profetens bog af Kahlil Gibran online her eller i din lokale boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.