Fiktion Jane Austen Klassikere Skønlitteratur

200 års jubilæum: Jane Austens “Overtalelse” i smuk nyoversættelse

200 års jubilæum: Jane Austens "Overtalelse" i smuk nyoversættelse

Jane Austen levede og skrev i 1800-tallet. Hun skrev om sin samtid: om ægteskab som kvindens eneste mulighed og om mandligt arvefølge og dets problemer for kvinder. Hun skrev om etikette, om kurmageri – og selvfølgelig, om kærlighed.

Selvom hendes romaner blev udgivet for over 200 år siden og på mange måder handler om fortiden, så taler de stadig til nye læsere. Hvert år bliver der lavet nye filmatiseringer og teaterstykker baseret på Jane Austens romaner, ligesom der bliver udgivet et væld af fanfiction og nyudgivelser i smukke covers.

Jane Austen er nærmest blevet synonym med kærlighedsromanen, som vi kender den i dag. Stolthed og fordom især.

LÆS OGSÅ: 10 ting du (måske) ikke vidste om Jane Austen

Den sidste roman
Overtalelse er Jane Austens sidste, færdigtskrevne roman. Jane Austen efterlod sig et færdigt manuskript, da hun døde i 1817, men bogen var endnu uden titel. Derfor måtte hendes bror, Henry Austen, vælge en titel. Bogen blev kaldt Persuasion. Eller på dansk, Overtalelse.

Overtalelse blev udgivet efter Jane Austens død i december 1817, og har derfor netop fejret sit 200-års jubilæum. I den anledning har vi udgivet en smuk nyoversættelse, så nye læsere kan få glæde af bogen, og garvede fans kan nyde synet af bogen på bogreolen.

LÆS OGSÅ: Vild med Jane Austen? Så vil du elske de her romaner!

En historie om fornyet kærlighed

Overtalelse fortæller historien om Anne Elliot, som er 28 år og, til sin families store rædsel, ugift. Hun havde engang en romance med en ung soldat, Frederick Wentworth, men hendes arrogante familie bad hende bryde forlovelsen, da de ikke mente, han var et godt nok parti. Nu, syv år senere, har familien mistet deres rigdom, altimens Frederick Wentworth er vendt hjem fra krigen, forfremmet til Kaptajn.

Da Anne atter møder Frederick Wentworth, er deres held forbyttet. Han er blevet velhavende og er stadig på udkig efter en hustru, men han har ikke tilgivet hende, at hun afviste ham dengang.

“Der kunne ikke have været to hjerter så åbne, ingen smag så ens, ingen følelser så samstemmende, ingen ansigter så elskede. Nu var de som fremmede for hinanden, nej, værre end fremmede, for de kunne aldrig lære hinanden at kende. Det var en evig fremmedgørelse.”

Overtalelse er en smuk roman om ulykkelig forelskelse, om drømmen om en ny chance, og om hvordan følelser forandres, efterhånden som man bliver ældre. Men det er også en morsom roman, fyldt med Jane Austens velkendte ironi og humor. Og vigtigst af alt, er det en roman, som helt sikkert holder 200 år endnu.


Overtalelse af Jane Austen

200 års jubilæum: Jane Austens "Overtalelse" i smuk nyoversættelse