Indefra Amerikanske romaner Boganmeldelser Bøger der er filmatiseret Krimianbefaling Novellesamlinger Romaner om 2. verdenskrig

Alt det, vi ikke nåede: Forlagets medarbejdere guider til deres julelæsning.

Julelæsning, jul, læseliste

Året synger på sine absolut sidste dage – og med udsigt til nytår og et nyt års udgivelser er det tid til at gøre regnskabet op for i år: Nåede du det, du ville? Opnåede du de mål, du havde sat dig for året? Og her tænker vi naturligvis på: fik du læst det, du ville – og nåede du dine læsemål?

Her på forlaget ser vi frem til juleferien – af flere grunde. Ja, det er hyggeligt at være sammen med familien, at give og få gode (bog)gaver og god mad – men især: så betyder juleferie, at der nu endelig bliver tid til at få læst de bøger, vi ikke nåede i årets løb.

Læs med her, hvor forlagets medarbejdere deler ud af deres julelæselister – og få inspiration til din egen juleferielæsning.

Glædelig jul!


Det skal jeg læse: Anne Christine Andersen, redaktør Lindhardt og Ringhof

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Gileads døtre af Margaret Atwood. Jeg læste tilbage i 80’erne Tjenerindens fortælling med stor fornøjelse og har siden genlæst bogen flere gange. Senest, da jeg havde set første sæson af HBO’s version af The Handmaid’s Tale. Nu er jeg superspændt på at læse Margaret Atwoods egen beretning om, hvad der hændte personerne fra  den dystopiske verden, hun skabte for så mange år siden.

Mordet på en havfrue af Rydahl & Kazinski. Jeg har simpelthen længe haft lyst til at læse denne krimi, som har fået stor ros af mange af de læsere, jeg sædvanligvis hælder mit hoved til. Idéen med at lade H.C. Andersen agere en form for detektiv i datidens København, synes jeg er god, og jeg er spændt på at se, hvordan den er udført.


Det skal jeg læse: Jesper Roos Jacobsen, redaktør forlaget Carlsen

Alt det, vi ikke nåede: Forlagets medarbejdere guider til deres julelæsning.

Tyverier af Thomas Korsgaard. Thomas Korsgaard har et skarpt øje for det tragiske, som han serverer med humor, så man klukker af det mest triste. Så dér er store forventninger. Og novelle-formen er så velegnet til en juleferie.

Esperanza af Jakob Wegelius: En gøgler, der er ude at lede sin kaptajn, fordi han er det eneste holdepunkt i hans liv. Jakob Wegelius skaber sine helt egne universer, der altid handler om venskaber, der er værd at dø for i en grad, der griber alle i familien. Bogen er en gave fra Lene Ewald Hesel, der også oversætter Wegelius så fantastisk, så også store forventninger der.


Det skal jeg læse: Lars Hansen, Key Account Manager

Alt det, vi ikke nåede: Forlagets medarbejdere guider til deres julelæsning.

Jeg har netop – her i december måned – fået mit andet barn, og jeg forventer derfor, at min julelæsning primært bliver højtlæsning for mit ældste barn, min datter, som er 18 måneder gammel. For tiden er hendes yndlingsbog i højtlæsningskategorien Lottes lillebror af Gunilla Wolde. Det er jo nærmest en fagbog, der beskriver hvordan familiens liv bliver lige om lidt.

Skulle der blive tid til voksenlæsning også, så vil jeg gerne læse Min største kamp, hvori nogle af alle tiders største fodboldstjerner fortæller om deres livs kamp. Bogen indeholder en lang række kortere tekster, og det tænker jeg, at jeg lige burde kunne klare mellem højtlæsning og bleskift.


Det skal jeg læse: Tina Marie Kragh, pressekoordinator

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Margaret Atwood: Tjenerindens fortælling. Nu skal man jo aldrig skamme sig over bøger, man ikke har læst, men det er lige før jeg gør netop det, når det kommer til Margaret Atwood. Hun har været på alle litteraturfolks læber i de sidste par år, ikke mindst hjulpet på vej af HBOs serie The Handmaid’s Tale, der havde hendes bog som forlæg. Den har jeg heller ikke set. Både bog og serie lyder ellers som lige noget for mig med sin samfundskritik og kritik af kvindeundertrykkelse. Det endelige argument for at læse Atwood er dog, at jeg har gået op og ned af en meget entusiastisk kollega, der dagligt har rost forfatterskabet. Så det er faktisk bare om at komme i gang.

Tarjei Vesaas: Fuglene. Der er nogle bøger, som bliver ved med at dukke op i forskellige sammenhænge med en dedikeret anbefaling i ryggen, og sådan en bog er Fuglene. Den udkom første gang i 1957, men er genudgivet på forlaget Batzer&Co i 2017, hvor den fik entydigt gode anmeldelser i aviserne. Derudover har Karl Ove Knausgård udråbt Fuglene til ”den bedste norske roman nogensinde”. Sådan. Nu har litteraturprofessor Thomas Bredsdorff også rost Tarjei Vesaas for ”at give læseren en oplevelse af, at man er en anden bagefter”. Det gør mig nysgerrig. Hvor mange flere gode anbefalinger behøver jeg egentlig?


Det skal jeg læse: Lars Boesgaard, administrerende direktør, Lindhardt og Ringhof

Alt det, vi ikke nåede: Forlagets medarbejdere guider til deres julelæsning.

Den yderste grænse af Mikkel Kirkebæk. Jeg læser så vidt muligt med i forlagets udgivelser løbende, men indimellem lander der en bog, der kræver mere tid til fordybelse. Sådan en bog er Mikkel Kirkebæks tobindsværk om de ideologisk motiverede, danske frivillige, der rejste til Baltikum i årene umiddelbart efter første verdenskrig for at bekæmpe bolsjevismen. Over godt 1200 sider fortæller Mikkel medrivende om et glemt kapitel i vores historie – og trækker tråde til nutidig dansk sikkerhedspolitik i Østersøregionen.

Jeg har talt med Mikkel om bogen igennem flere år, og jeg er meget stolt over, at vi nu udgiver den – og meget glad for, at den er blevet taget så godt imod af både læsere og anmeldere.


Det skal jeg læse: Gyrith Ravn, pressekoordinator

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Min Kamp 2 af Karl Ove Knausgård. Altså, jeg synes jo nærmest det er lidt pinligt, at jeg endnu ikke har læst hele Min Kamp-serien – men jeg er kommet sent i gang, og så er der lige pludselig mange sider, der skal indhentes. Jeg læste første bind i en sommerferie med stor fornøjelse – så her i juleferien håber jeg at nå igennem andet bind.

… Og så jeg har faktisk ikke bare en stak, men en hel REOL med bøger, jeg glæder mig til at læse. Jeg når helt sikkert ikke dem alle – men jeg håber at få læst de sidste sider i Hemingways Edens have, som jeg blev afbrudt i i årets løb. Ferietid er nemlig også god klassikertid.

Apropos klassikere: så skal der selvfølgelig også læses højt for ungerne. Jeg satser stærkt på, at vi når igennem resten af Valhalla-serien med den 6-årige. Vi er lige færdige med bind fem, og udover at være super hyggelig oplæsning, så er det simpelthen et helt igennem fint gensyn for os voksne.


Det skal jeg læse: Fanny Reinholtz, studentermedhjælp

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Velkommen til Amerika af Linda Boström Knausgård. Jeg elsker nordisk litteratur, men jeg har endnu ikke læst Linda. Så da jeg på årets bogmesse fik bogen her stukket i hånden af en kollega, så tænkte jeg, at der vist ingen vej var udenom.

Pigerne af Emma Cline. Jeg har fået den anbefalet af næsten alle på min vej. Det er også interessant (og utrolig foruroligende) det her med, hvordan pigerne kunne blive så devoted til et så sygt menneske. Kultmentalitet krydret med virkeligheden. Og så er det altid fedt at læse debutromaner.


Det skal jeg læse: Ole Sønnichsen, redaktør Lindhardt og Ringhof

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Sindberg – den danske Schindler og Nanjing-massakren 1937-1938 af Peter Harmsen. I 1937 indtog japanske soldater Kinas hovedstad og slagtede 300.000 civilister og krigsfanger. Men på FL Smidths cementfabrik gjorde den danske opsynsmand Bernhard Sindberg sit til, at kineserne skulle overleve ved at lave 23.000 mennesker tage ophold på fabriksområdet. Den utrolige historie har Peter Harmsen gravet frem fra glemslen.

Løvinden – Karen Blixen i Afrika af Tom Buk-Swienty. Tom Buk-Swienty, som mange kender fra 1864-bøgerne, er en af grundpillerne i den journalistiske fortælling i Danmark. Få kan som ham gøre et historiske emne levende og nærværende, og jeg glæder mig til at finde ud af, hvad han har fået ud af Karen Blixens tid i Afrika.

Say Nothing – a true story of murder and memory in Northern Ireland af Patrick Radden Keefe. Keefes, der er fast skribent i magasinet The New Yorker, har skrevet en bog om konflikten i Nordirland i 1970erne og 1980erne, som har taget både det amerikanske og engelske bogmarked med storm. New York Times har kåret bogen til en af de to bedste, der overhovedet er udgivet i 2019.


Det skal jeg læse: Bjørk Busk Vang, journalistpraktikant Lindhardt og Ringhof

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Den flammende verden af Siri Hustvedt. Jeg har læst to af Siri Hustvedts andre romaner, Det jeg elskede og Minder om fremtiden. Hustvedt skriver om glemte kunstnere, om mordmysterier og om moderne hekse. Frem for alt skriver hun om kvindeskæbner, og altid med New York som bagtæppe. Byen er så levende i hendes bøger, at man får lyst til at pakke kufferten og flytte derhen uden at se sig tilbage. Derfor skal min julelæsning starte med hende.

Derudover har jeg en del hængepartier hjemme på bogreolen. Jeg er ved at læse Agatha Christies samlede værker, hvilket er min helt store “guilty pleasure.” Der er virkelig intet som en god, gammeldags whodunnit. Jeg har også Haruki Murakamis seneste roman, Mordet på Kommandanten, stående. Og sidst men ikke mindst skal jeg have læst en essaysamling af David Foster Wallace, der hedder Dette er vand


Det skal jeg læse: Trine Ravn, forlagschef fagbøger, Lindhardt og Ringhof

Alt det, vi ikke nåede: Forlagets medarbejdere guider til deres julelæsning.

JERUSALEM og ENKELT af Yotam Ottolenghi. I julen glæder jeg mig til at lave Yotam Ottolenghis fantastiske lynsyltede citroner fra bogen JERUSALEM, fordi de giver masser af smag og tiltrængt friskhed til den fede julemad. Jeg glæder mig også til for alvor at gå på opdagelse i ENKELT, som er hans seneste udgivelse. Mad skal smage af noget, og opskrifterne i alle Yotams bøger er formidable og allervigtigst – de virker!

Pixis kager af Christel Pixi. Og så elsker jeg langsomme morgener og sen morgenmad. De dovne dage mellem jul og nytår skal helt sikker bruges til at lave Pixis bud på amerikanske pandekage til en brunch. Jeg drømmer også om, at få tid til at lave hendes bud på en klassisk New York Cheesecake.


Det skal jeg læse: Mette Dixen, kommerciel kampagnechef

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Min historie af Michelle Obama. Michelle Obamas biografi har været på min bucketliste i lang tid. For hvem elsker og fascineres ikke af The Obamas? Michelle Obama blev kendt og elsket for sin rolle som USA’s førstedame, hvor hun viste, at hun kunne træde ud af sin mands skygge, og være med til at forandre verden. Hun virker oprigtig og autentisk, og jeg er nysgerrig på hendes historie.

Alt må vige for natten af Delphine de Vigan. Alt for længe har denne bog ventet på mig i bunken af must reads, og sjældent har en bog fået så mange gode anbefalinger med på vejen. Så jeg glæder mig til at forsvinde ned i dette sansemættede romanportræt af en skrøbelig kvinde skrevet af en datter, der prøver at forstå sin mors smerte.

Sallys far er langt ude i skoven af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen. Denne bog glæder jeg mig til at læse højt for min søn. Han elsker alt ved Sallys far, tonen er dejlig uhøjtidelig, emnerne meget genkendelige og som voksen er du også rigtig godt underholdt.


Det skal jeg læse: Asle Lundorf, journalistptraktikant Lindhardt og Ringhof

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Mus og mænd af John Steinbeck. Min kære far fik i mine unge dage sneget Steinbecks Dagdriverbanden ind blandt alverdens fantasy, og det var i sig selv lidt af et under. Men det endnu større mirakel var, at jeg kunne lide den. Og ikke bare det; jeg elskede at være i selskab med flokken af dovenlarser og drønnerter i Tortilla Flats’ smeltedigel af støv, bønnemos og hjertevarme venskaber, der fik de store spørgsmål stillet i det små.

Nu lyder det jo som om, at det i virkeligheden er Dagdriverbanden, du skal læse – og det skal du også! – men jeg vil gå på ferie med Mus og Mænd og endnu engang lade mig drive med strømmen af daglejere og drømmere.

Bearnaise er dyrenes konge af Martin Kongstad (set i Arnold Busck, Købmagergade). Vi tager et brat genreskifte og hopper over til madguruernes absolutte mester. For dem, der ikke ved det, har Martin Kongstad sat baren højt – helt vanvittig højt – hvad formidling af kulinariske oplevelser angår, i Radio24Syv-programmet af samme navn. Ja, det er nørdet til det helt urimelige, når Martin tager på restaurant-besøg med en professor, der forsker i at koge fond – eller tager en snak med Rasmus Kofoed om Geranium. Og lige så fantastisk. Om magien følger med på blæk, må tiden til gengæld vise.


Det skal jeg læse: Kaya Hoff, redaktionschef, forlaget Carlsen

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

En lykkelig slutning af Maren Uthaug. Jeg så et sted for nylig, at Maren Uthaugs romaner kaldes for ’litterære pageturnere’. Det, synes jeg, er en meget rammende beskrivelse. I efteråret læste jeg Hvor der er fugle. Det er en tragisk og bizar familiehistorie med lyslevende karakterer, som man på samme tid væmmes ved og betages af. Jeg var vild med den bog fra første side, og den kostede mig en del nattesøvn. Så nu skal jeg selvfølgelig læse Maren Uthaugs nye bog, En lykkelig slutning, som følger en slægt af bedemænd i syv generationer. Det er vist ikke en bog for sarte sjæle, og jeg er sikker på, at den vil spille ret godt op imod en idyllisk jul i familiens skød.

Didriksen Detektiverne af Kim Fupz Aakeson: Julen handler også om at få læst nogle gode bøger med børnene hjemme i sofaen. Vi skal i gang med Harry Potter 3. Men først skal vi læse en moderne, dansk klassiker: Didriksen Detektiverne af Kim Fupz Aakeson. Fupz er en af vores allerstørste forfattere. Han har skrevet et hav af fantastiske børnebøger, og Didriksen Detektiverne er en af de allersjoveste. Wikke & Rasmussen gjorde i sin tid denne bog til familiefilmen Hannibal og Jerry, og nu er den blevet nyillustreret med masser af humor af Claus Bigum.


Det skal jeg læse: Peter Moldasch, grafiker

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Skytsengel af Michael Katz Krefeld. Jeg har haft et rigtig travlt efterår, og en af de titler, jeg har haft rigtig travlt med er Michael Katz Krefelds krimi, Skytsengel. Men midt i travlheden har jeg endnu ikke fundet tid til at læse bogen; det glæder jeg mig meget til at gøre i min juleferie.

Meyers bageskole af Claus Meyer. En anden type bøger, jeg elsker at bruge tid med i mine ferier er kogebøger – og jeg tænker, at jeg i julen kommer til at bruge tid i selskab med Meyers bageskole. Bogen har allerede lært mig at bagte Ølandshvedebrød. I juleferien kunne jeg godt tænke mig at prøve kræfter med bogens rugbrødsopskrifter – eller måske kransekagen. Hvis jeg tør. Det er jeg ikke helt sikker på, jeg gør.


Det skal jeg læse: Søren Anker Madsen, pressechef

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Lars-Martin Sørensen: Sidste nyt fra Berlin. Lars-Martin har skrevet en spændende bog om dansk film under nazismen, som fint beskriver den vanskelige balancegang, det var at producere film under besættelsen. Hans nye bog glæder jeg mig virkelig til at læse, fordi jeg selv er journalist, og fordi den fortæller om de danske journalister i Hitler-Tyskland både før og under krigen. Jeg har arbejdet 13 år på Berlingske Tidende, så jeg er særlig spændt på beskrivelsen af min gamle arbejdsplads’ tvivlsomme reportager i årene op til krigen. Dem har jeg allerede læst om i bogen Pilestræde under pres af Rasmus Kreth, som Berlingske selv bestilte og bekostede ved avisens 250 års jubilæum.

Testamente af Nina Wähä: Jeg kørte for nylig rundt i landet med Maren Uthaug, som kraftigt anbefalede denne bog. Jeg ved intet om den, andet end hvad jeg har læst: Det er en roman om en mor og en far og deres fjorten børn i den finske del af Tornedalen i 1980’erne. Det lyder så mærkeligt, at det på en eller anden måde giver mening, når Maren anbefaler. Og så synes jeg, omslaget er super fedt. Overvejede at anbefale den til min læseklub i januar, men her har jeg i stedet valgt Oplyst af Tara Westover. Vi har læst en anden fremragende finsk bog i læseklubben: Luftspejling 38 af Kjell Westö.


Det skal jeg læse: Lotte Lykke, arrangementchef

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Pitbull af Anne Mette Hancock [udkommer den 2. januar 2020]. Jeg glæder mig som et barn til juleaften til at læse tredje bind i krimiserien om Kaldan og Schäfer. Anne Mette Hancock skriver, så det føles som om, man er der selv – midt i opklaringen.

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens. Den kender jeg mange, der læser, og jeg er blevet nysgerrig. Hvad er det den bog kan? Det må jeg finde ud af. Og så ligner den en bog, jeg skal sidde med i sofaen i juleferien.

Genforeningen 1920 – Da Danmark blev samlet, af Simon Ankjærgaard. Jeg skal have Danmarkshistorien mere på plads, og da næste år er 100-året for genforeningen, vil jeg gerne opdateres. Der er næppe en bedre måde at gøre det på, end ved at læse dette anmelderroste værk.


Det skal jeg læse: Mikkel Hartmann-Petersen, marketingmedarbejder, Forlaget Carlsen

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Isens hjerte af Ida-Marie Rendtorff. I flere måneder har disse to bøger ligget på min 8-årige datters natbord og ventet på bedre tider. Nu skal de endelig læses højt. Engang kunne hun lide Frost, og nu kan hun lide Harry Potter. Så mon ikke lidt eventyrlig fantasy falder i hendes smag.

Men inden da skal jeg læse Den fantastiske bogslugende dreng af Oliver Jeffers for min 4-årige datter. Hun er nemlig stoppet med selv at bide i bøgerne … og det skal jeg have hende i gang med igen.


Det skal jeg læse: Iben Konradi Brodersen, redaktør Lindhardt og Ringhof

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Lauren Groffs novellesamling, Florida. Forsiden på den her bog gør mig meget nysgerrig: Den metallisk skinnende panter på den kulsorte baggrund – og så titlen Florida, et sted, som jeg ellers forbinder med sol, hav, palmer og brede sandstrande. Hvad handler dét om? Derudover elsker jeg at læse noveller, deres intense måde at fortælle og tage dig med ind i stemning på. 

Nogle gange møder man bog, som giver én lyst til at læse et helt forfatterskab. Sådan havde jeg det, da jeg læste Maren Uthaugs roman En lykkelig slutning, der udkom tidligere i efteråret. Det er en vild slægtsfortælling, som jeg var fuldkommen opslugt af, mens jeg læste den, men som samtidig fik mig til at tænke meget bagefter: om døden i virkeligheden er det største tabu, vi har i dag? Jeg glæder mig derfor til at dykke ned i Maren Uthaugs to første romaner, Og sådan blev det og Hvor der er fugle.


Det skal jeg læse: Simone Degen, Social Media Manager

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Bæst af Ane Riel. Ane Riels tredje roman har ventet tålmodigt i min læsestak – ikke fordi der var noget, jeg hellere ville læse, men fordi jeg rigtig gerne vil have rigtig god tid til at læse den. Så jeg har med vilje gemt den til juledagene. Det er en stor fortælling om venskab, skyld og uskyld – og jeg glæder mig virkelig til at læse den.

Forsvindingsnumre af Amalie Langballe. En anden bog, der har stået lidt for længe i min bogreol, er Amalie Langballes Forsvindingsnumre, der dykker ned i et af de emner, vi er dårligst til at tale om: nemlig sorg og det at miste. Det er en bog, jeg glæder mig enormt til at læse, men også en bog jeg gerne vil have tid og overskud til at reflektere over. Forsvindingsnumre er Amalies debut, den udkom i marts og hun blev i november tildelt Bogforums Debutantpris for den.


Det skal jeg læse: Gertrud Smith, markedschef

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,

Proxy af Steffen Jacobsen. Jeg holder lang juleferie i år og skal have en kæmpe stak bøger med. Proxy er en af dem jeg har gået og gemt på, for Steffen Jacobsen skriver krimier, der holder én på kanten af strandstolen.

Men størst af alt af Kim Fupz Aakeson, illustreret at Cato Thau-Jensen Mine børn skal selvfølgelig også læse på ferien – og læses højt for. Vi læser ALT af Kim Fupz og derfor glæder jeg mig til at læse Kim Fupz’ moderne skabelsesberetning højt for dem. Fupz skriver med kant, bid og humor, så både børn og voksne får noget ud af læsningen.

Sebastians store quiz om dyr af Sebastian Klein. I sommerferien tævede mine børn mig ret eftertrykkeligt i Sebastians dyrequiz. Jeg vover alligevel at tage bogen med på ferie igen – og så håber jeg, at jeg klarer mig noget bedre denne gang. Måske har jeg i smug læst lidt på lektien …


Det skal jeg læse: Jeanette Holm, redaktør Lindhardt og Ringhof

Alt det, vi ikke nåede: Forlagets medarbejdere guider til deres julelæsning.

Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee. Jeg har længe gerne villet læse den amerikanske klassiker, Dræb ikke en sangfugl, der foregår i 30ernes Alabama. Og bliver der tid i julen skal jeg helt sikkert også læse efterfølgeren, Sæt en vagtpost ud af samme forfatter.

Sidste år læste jeg Niksen af Nathan Hill i min juleferie; en stor amerikansk roman, der bl.a. foregår i Chicago og som jeg synes var ret vild i sin form. Får jeg tid efter Harper Lee vil jeg se, om ikke Hanya Yanagiharas Et lille liv får mig til at forsvinder ned i siderne på samme måde. Selvom folk siger, den gør nas.


Det skal jeg læse: Martine Gjede, Digital Marketing Specialist

Det skal jeg læse, julelæsning, jul,
(Martine var desværre ikke på kontoret, da vi tog billeder – men portræt følger!)

Oplyst af Tara Westover. Det her er en af de bøger, jeg ikke nåede at få læst i 2019. Til gengæld har jeg fået den anbefalet af alle, der har haft den i hænderne. Jeg har med vilje ventet med at læse den til en ferie, så jeg rigtig kan dykke ned i den uden afbrydelser.

Frank vender hjem af Kristian Bang Foss. Jeg er blevet nysgerrig efter at vide, hvad al hypen handler om. Og så fik min mor bogen i 75- års fødselsdagsgave, og jeg fik hende straks overtalt til, at hun ikke kunne nå at læse den lige nu, og jeg i stedet skulle have den med hjem…