Drømmer du om at peppe de traditionelle fiskeretter lidt op? Mikkel Karstads nye bog Gone fishing er fyldt med skønne opskrifter på fisk og skaldyr fra havene omkring Danmark. Prøv f.eks. denne opskrift på helstegt rødspætte med svampe, nye løg og persille.
Helstegt rødspætte med svampe, nye løg og persille
Til 4 personer
4 hele rødspætter
fuldkornshvedemel
havsalt og friskkværnet peber
100 g smør
4 nye løg med top
10 g smør
200 g kantareller
2 spsk hyldeblomsteddike
1 bundt bredbladet persille
Tjek, at rødspætterne er friske. Flå rødspætterne, og rens dem for indvolde og blod, og skyl dem grundigt i koldt vand (eller få din fiskehandler til at gøre det for dig). Vend rødspætterne i mel, og krydr med salt og peber.
Smelt smørret på en varm pande, og lad det bruse op. Steg rødspætterne i smørret i ca. 3-4 minutter på hver side, til de er flot gyldne på begge sider (du kan sandsynligvis kun have en enkelt spætte på panden ad gangen, medmindre du har en meget stor pande, så det kan være en god idé at have to pander i spil).
Skær toppen (lad lidt sidde på) og roden af løgene. Del dem i kvarte på langs, og kom dem i en gryde med lidt vand, salt og 10 g smør. Damp løgene under låg i ca. 2 minutter, indtil de er møre og stadig har lidt bid. Tag løgene af varmen, og lad dem stå under låg, til de skal serveres, så de holder sig lune.
Rens kantarellerne, og del dem i mindre stykker. Steg dem på en pande i 2-3 minutter i lidt smør. Krydr med salt og peber, og tag dem af panden.
Smag det hele godt til med salt og peber. Skyl persillen, og pil bladene fra stilkene. Server rødspætterne med de dampede nye løg, kantareller og stegesmørret tilsmagt med lidt eddike og hakket persille.
Tip Et godt trick til at tjekke, om rødspætten er færdig, er at finde det spidse ben, der sidder lige derunder, hvor hovedet er skåret af. Hvis dette ben kan trækkes ud uden modstand, er rødspætten færdig, hvis det til gengæld sidder fast, skal rødspætten have lidt mere tid på panden.
Drømmer du om at peppe de traditionelle fiskeretter lidt op? Mikkel Karstads nye bog Gone fishing er fyldt med skønne opskrifter på fisk og skaldyr fra havene omkring Danmark. Prøv f.eks. denne opskrift på helstegt rødspætte med svampe, nye løg og persille.
Helstegt rødspætte med svampe, nye løg og persille
Til 4 personer
4 hele rødspætter
fuldkornshvedemel
havsalt og friskkværnet peber
100 g smør
4 nye løg med top
10 g smør
200 g kantareller
2 spsk hyldeblomsteddike
1 bundt bredbladet persille
Tjek, at rødspætterne er friske. Flå rødspætterne, og rens dem for indvolde og blod, og skyl dem grundigt i koldt vand (eller få din fiskehandler til at gøre det for dig). Vend rødspætterne i mel, og krydr med salt og peber.
Smelt smørret på en varm pande, og lad det bruse op. Steg rødspætterne i smørret i ca. 3-4 minutter på hver side, til de er flot gyldne på begge sider (du kan sandsynligvis kun have en enkelt spætte på panden ad gangen, medmindre du har en meget stor pande, så det kan være en god idé at have to pander i spil).
Skær toppen (lad lidt sidde på) og roden af løgene. Del dem i kvarte på langs, og kom dem i en gryde med lidt vand, salt og 10 g smør. Damp løgene under låg i ca. 2 minutter, indtil de er møre og stadig har lidt bid. Tag løgene af varmen, og lad dem stå under låg, til de skal serveres, så de holder sig lune.
Rens kantarellerne, og del dem i mindre stykker. Steg dem på en pande i 2-3 minutter i lidt smør. Krydr med salt og peber, og tag dem af panden.
Smag det hele godt til med salt og peber. Skyl persillen, og pil bladene fra stilkene. Server rødspætterne med de dampede nye løg, kantareller og stegesmørret tilsmagt med lidt eddike og hakket persille.
Tip
Et godt trick til at tjekke, om rødspætten er færdig, er at finde det spidse ben, der sidder lige derunder, hvor hovedet er skåret af. Hvis dette ben kan trækkes ud uden modstand, er rødspætten færdig, hvis det til gengæld sidder fast, skal rødspætten have lidt mere tid på panden.
Køb Gone fishing hos din boghandler eller her.
Andre læste også: