Fagbøger Mad og drikke Madværkstedet

Mikkel Karstad: Tag ud og fisk

Mikkel Karstad: Tag ud og fisk

Mikkel Karstad fortæller i forbindelse med udgivelsen af Gone fishing om sin kærlighed til fiskeretter:

Jeg husker stadig min første store oplevelse med fisk. Jeg var på Grønland med min far og hans kone, og vi skulle hjælpe en grønlandsk fårehyrde med at bygge hans nye fårefarm op. Denne farm lå midt i den smukkeste grønlandske natur, lige ned til en meget smuk og klipperig fjord.

Her gik jeg en dag ned sammen med et par andre danske drenge. Vi havde ikke det store fiskegrej, bare en håndsnøre og et blink, som vi kastede så langt ud, som vi nu kunne, ikke meget mere end 10-15 meter, men alligevel bed i andet kast en kæmpe torsk op (måske var den ikke så stor), men for en seksårig dreng var det en kæmpe fisk og en meget stærk oplevelse.

mikkelkarstad
Fra “Gone fishing”. Fotograf: Anders Schønnemann

Alle mine ferier på Tåsinge hos min familie, hvor min onkel satte ruser, og vi fangede ål i lange baner – de tidlige morgener, hvor vi gik ud på det lave lune vand for at stryge fjordrejer, og mine fætre og jeg fangede strandkrabber med vores krabbesnore i den lille lokale havn. Og det hele blev som det mest naturlige en del af et måltid senere på dagen, stegt ål med nye kartofler, persillesovs og agurkesalat, nypillede fjordrejer med ristet brød og hjemmerørt mayo og strandkrabbesuppe – så enkelt og så godt!

Da jeg startede i kokkelære, lavede jeg en liste over 10 restauranter i København, som jeg gerne ville have læreplads på. Øverst på listen stod Krogs Fiskerestaurant, fordi den havde et virkelig godt ry, og fordi de på det tidspunkt var byens bedste fiske- og skaldyrsrestaurant og derfor virkelig var det helt naturlige sted for mig at komme i lære. Jeg var heldig at få læreplads på Krogs, arbejdede der i fire år og lærte endnu mere om fisk og håndtering af fisk, end jeg havde lært i min opvækst.

mikkelkarstad2
Fra “Gone fishing”. Fotograf: Anders Schønnemann

Vi har så mange utroligt velsmagende og dejlige fisk i havene omkring Danmark, og alligevel er det næsten kun de samme fem typer fisk, vi spiser, så min bog er skrevet for at give inspiration til at spise nogle lidt andre typer fisk, end dem vi normalt spiser og for at give inspiration til nogle nye måder at tilberede dem på.

Alle de fisk og skaldyr du finder i bogen, kan du enten selv fange i et af havene rundt om Danmark eller i en af landets søer eller få din lokale fiskehandler til at skaffe … så det er bare om at komme af sted og få spist noget fisk og skaldyr.

– Mikkel Karstad


Køb Gone fishing hos din boghandler eller her.

ItemImage (1)

Mikkel Karstad: Tag ud og fisk