Børnebøger

Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi

Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi

Tegneren Rasmus Bregnhøi og forfatteren Kim Fupz Aakeson har arbejdet sammen i mange år allerede. Men de har aldrig lavet en tegneserie sammen. Ikke før nu i hvert fald. ”Mogens og Mahdi” hedder den, og den er især skrevet og tegnet til drengene på 9-13 år.

mogens og mahdi
Sådan ser forsiden ud. Du kan finde tegneserien med de ti historier om ”Mogens og Mahdi” hos din boghandler eller lige her ->

Men hvordan bliver sådan en tegneserie egentlig til? Vi har bedt de to bagmænd tage os en tur ind i maskinrummet:

Hvordan opstod ideen til at lave jeres første tegneserie sammen?

Kim: Jeg blev simpelthen inviteret med til festen af Rasmus, der havde fået ideen, og det rykkede jo lidt i en gammel cirkushest. Tilbage i starten af firserne var det tegneserier, der var min indgang til at fortælle historier, dengang som tegner.

Rasmus: Jeg havde længe haft lyst til at lave en tegneserie for børn og spurgte Kim, om han ikke havde lyst til at være med. Først sagde han nej, fordi han havde alt for travlt, men ikke så lang tid efter dumpede første afsnit alligevel ind i min mailboks. Og jeg blev lykkelig. Det var lige sådan, det skulle være – det helt rigtige univers og det var sindssygt sjovt.

Og hvorfor kom den til at handle om Mogens og Mahdi?

Kim: Det var udgangspunktet for invitationen. Rasmus har to sønner, og jeg har en papsøn. De er vist alles ammen forbi tween-æraen nu, men det var ikke 100 kilometer væk at digte på to drenge, der er for store til det de må og for små til det de vil.

Rasmus: Vi vi talte om, at det skulle forgå i et realistisk univers og være hverdagshistorier. Og målgruppen skulle være tweens, hvor man både er for stor og lille – og så var det oplagt for os, at det handler om drenge. Jeg har det i frisk erindring via mine egne drenge.

Hvem er de to hovedpersoner?

Rasmus: De er der i livet, hvor deres forældre er holdt op med at være guder, og hvor de har blikket langt ind i fremtiden af forventninger. De begynder at lege med det maskuline, men er stadigvæk uskyldige.

mogens og mahdi

Kim: De ligger lige der, hvor barndommen på en måde er forbi og på en måde virkelig ikke er forbi. De har blikket stift rettet mod fremtiden og det, der skal komme. De ved, at de lige om lidt bliver store og seje og selv kan gå ned og købe en pizza-slice i det store frikvarter … de er bare ikke helt der endnu, så det er en alder med stor længsel og store frustrationer.

Hvordan er jeres samarbejde om tegneserien foregået?

Rasmus: Vi har jo arbejdet sammen i mange år efterhånden og blander os ikke ret meget i den andens arbejde. Kim har denne gang lavet manus som et filmmanuskript, og jeg har været iscenesætteren af miljø, klipningen, personinstruktion og den slags.

Kim: Det har faktisk, som Rasmus siger, mindet en del om at skrive til film, altså manuskripter med beskrivelse af handling og dialog, som Rasmus så er gået ind og har “instrueret”, altså tegnet hvordan der skulle spilles, hvor der skulle klippes, hvordan scenografien så ud osv.

På hvilken måde er tegneserien anderledes end de ting I tidligere har lavet sammen?

Rasmus: Den henvender sig jo til en lidt anden aldersgruppe, end vi er vant til, men det største forskel ligger nok i for mig som tegner, at det er et noget mere komplekst puslespil at lave en tegneserie. Der er meget, man skal få til at passe ift. vinkler og klipning og kameraføring. Det er vigtigt, at billederne ikke bliver for statiske, men det går heller ikke, at man flyver rundt så meningen går tabt. Det er et uhyggeligt spændende og ret tidskrævende arbejde.

Kim: Fordi aldersgruppen er anderledes en billedbøgerne, giver det nok et andet sprog og andre historier, end vi plejer, så hvor vi tit arbejder med hekse og nisser og  whatnot, er vi denne her gang ovre i en realisme i København K og med pantflasker. Det har været ret forfriskende.


MOGENS OG MAHDI

Mogens og Mahdi

Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi

Mogens og Mahdi i gården møder de to drenge hinanden for første gang, da Mahdi flytter ind i den gård, hvor Mogens bor. De er nødt til at tjekke ud, hvem der er en taber, og hvem der er sejest …

Mogens og Mahdi forever

Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi

Det er nice. Det er sweet. Det er death metal, det er karmaloven, det er YouTube, idrætsdag og strandtur. Mogens og Mahdi er helt klart tilbage …


Korte historier om Mogens og Mahdi

Mogens og Mahdi i gården

Mogens og Mahdi i gården

Mogens og Mahdi er to drenge, som ikke har en skid til fælles, bortset fra at de er lige gamle, bor i samme gård, spiller de samme spil, synes de samme ting er grineren og drømmer lige heftigt om at være seje og rige.

Mogens og Mahdi i gården møder de to drenge hinanden for første gang, da Mahdi flytter ind i den gård, hvor Mogens bor. De er nødt til at tjekke ud, hvem der er en taber, og hvem der er sejest …

Du kan købe Mogens og Mahdi i gården i vores webshop eller i din nærmeste boghandel.


Mogens og Mahdi spiller fodbold

Mogens og Mahdi spiller fodbold

Mogens og Mahdi spiller fodbold skal Mogens og Mahdi spille fodbold mod hinanden.

Og det er mega taberagtigt at tabe …

Du kan finde Mogens og Mahdi spiller fodbold som lydbog, eller på dit nærmeste bibliotek.


Mogens og Mahdi i svømmehallen

Mogens og Mahdi i svømmehallen

Mogens og Mahdi i svømmehallen skal de to drenge så meget lave vilde udspring.

Der er megahøjt op til 10-meter vippen. Og megalangt ned …

Du kan købe Mogens og Mahdi i svømmehallen online eller i din nærmeste boghandel.


Mogens og Mahdi slik eller ballade

Mogens og Mahdi slik eller ballade

Mogens og Mahdi slik eller ballade er det halloween.

Mogens og Mahdi skal seriøst klædes ud, score en masse slik og skræmme livet af alle de latterlige rollinger, de møder …

Du kan købe Mogens og Mahdi slik eller ballade online eller i din nærmeste boghandel.

 

 


FUPZ OG BREGNHØI KLASSIKERE

Forlaget Carlsen har udgivet en række af Fupz og Bregnhøis fælles billedbøger – både som enkeltbøger i samlinger som “Fupz’ og Bregnhøis største hits” og “Fupz’ store julebog”.

Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi Interview med Fupz og Bregnhøi: Bag om Mogens og Mahdi

Du kan købe bøgerne hos din boghandler eller fx på saxo.com.


CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.