Fagbøger Bøger om Danmark

Nordkysten. De åbne sportsvogne og de gamle badekåbers land

Nordkysten

I bogen Nordkysten fortæller nogle af dem, der kender området bedst om hver deres hjørne af det nordligste Sjælland. Her kan du få en forsmag på bogen – og på den særlige ånd, der præger stederne.


Nordkysten er dansk sommerland i den allermest fashionable ende, med ubetalelige sommerhuse og åbne sportsvogne i de gamle fiskerlejers smalle gader.

I landet bag kysten findes frodige marker, dybe skove og kulturlandskaber, der er formet igennem mange generationer.

Men Nordsjælland er andet og mere end smuk sandstrand, solnedgang og privat badebro; det er også industri, rugbrød og hverdag.

LÆS OGSÅ: Unikke fotos og enestående fortællinger om Danmark

Skyggen fra Værftet

Det er ikke den fashionable del af Nordsjælland, håndboldstjernen Joachim Boldsen er vokset op i – men derimod et Helsingør, der er helt sin egen. Som Boldsen lakonisk bemærker:

“Jeg ved ikke, hvornår byerne op ad Øresundskysten stopper med at være forstæder til hovedstaden, men Helsingør er det definitivt ikke.”

I Boldsens barndom og opvækst var det ikke Kronborg og kulturen, der dominerede byen – men derimod Helsingør Skibsværft og Maskinbyggeri, i daglig tale bare Værftet. Og en snavset, støjende havn med mænd i blå og brune kedeldragter.

Nordkysten, Helsingør, Værftet
Værftsmuseet, Helsingør.
Foto: Jonas Pryner Andersen

Dengang var det kranerne fra Værftet, der på alle måder dominerede bybilledet; de skyggede for Kronborg, og:

“…værftet var livets omdrejningspunkt for de fleste familier i Helsingør. I hvert fald min.

Min far var skibsbygger på værftet. Hans far var økonomidirektør på værftet. Min morfar arbejdede på værftet. Min mor arbejdede som sekretær på kontoret i administrationen. Og min mor og far havde selvfølgelig mødt hinanden derovre. Alle, jeg kendte i min barndom, arbejdede på værftet, og jeg mener alle.”

Når Nordsjælland ikke er ‘uh la la’

Heller ikke den almindelige provinshverdag i Frederiksværk ligner folks gængse forestillinger om det mondæne Nordsjælland.

Journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen fortæller i Nordkysten om sin start på journaliststudiet i Odense, hvor han mødte studerende fra hele landet, der spurgte, hvor han var fra:

“Når jeg så svarede ”Frederiksværk” til en medstuderende fra Jylland, lignede de et spørgsmålstegn. Folk fra andre egne aner ikke, hvad eller hvor det er, hvordan det adskiller sig fra Frederikssund eller Frederiksborg, som de heller ikke ved hvad er.

Så jeg tilføjede, at det lå i Nordsjælland, og så hævede de øjenbrynene på sådan en ’uh la la’-måde og gentog måske ”Nordsjælland”, som de vidste var fine sager.

Anderledes forholdt det sig med de af mine medstuderende, der rent faktisk kom fra Nordsjælland og derfor udmærket vidste, hvad Frederiksværk var og – måske endnu vigtigere – hvad det ikke var.

Når de hørte, hvor jeg kom fra, var det, som om de lige tog et halvt skridt tilbage. Måske i forventning om, at min schæferhund måtte gemme sig et sted.”

LÆS OGSÅ: Sønderjylland: Giv et smukt stykke af Danmark i gave

Kystbyerne: Gilleleje, Hornbæk, Lynæs

Imellem Isefjorden og Øresund ligger Nordkystens byer som perler på en snor.

I Gilleleje voksede erhvervsleder Stine Bosse op. Siden er hele verden blevet hendes arbejdsplads, men den dag i dag beskriver hun sit forhold til Nordkysten sådan her:

“Jeg ville faktisk vove at kalde mig selv kosmopolit, hvis ikke det var fordi, at jeg altid har boet ved Nordkysten – og aldrig har ønsket mig at bo andre steder.”

Nordkysten. De åbne sportsvogne og de gamle badekåbers land
Nordkystens nordligste pynt mellem Gilbjerghoved og Gilleleje.
Foto: Jonas Pryner Andersen

Lidt længere nede ad kysten forelskede skuespiller og revy-menneske Lisbet Dahl sig i Hornbæks vand og strand. Biologen Flemming Rune fortæller om den prægtige natur, der præger såvel nordkysten som landet bagved, med skove, marker og søer.

Længere mod syd lærte journalist og forfatter Lone Kühlmann, at i Humlebæk kan man selv i slut halvfjerdserne præsentere sig med sin mands navn med et ‘fru’ foran – og at man i Nordsjælland i øvrigt altid spiser noget til, når man får pålæg og salater. Hun bor der endnu.

Nordkysten, Lynæs
Vintermorgen over fyret på molen ved Lynæs Havn.
Foto: Tamas Nemeth

Og ude på Sjællands snude, i Lynæs ved Hundested, opdagede tv-værten Joakim Ingversen, da han flyttede dertil som 12-årig, at de lokale unge tilsyneladende slet ikke havde opdaget, at de var omgivet af vand:

“Stort set ingen af de unge bruger vandet til noget, selv om det ligger til alle sider og byder på nogle af Danmarks bedste forhold for brætsejlads. Lynæs Sand, som det lavvandede område vest for pynten hedder, er et genialt sted at begynde. Et kæmpestort område, hvor du kan bunde en kilometer ud. Og god vind, uanset vindhjørnet.”

Joakim og hans barndomsven opdagede vandet. Og selvom det var en benhård læringskurve, så holdt de ved, windsurfede på livet løs, hang ud i Oles surfbutik ved vandet og blev ægte surf-bumser i et helt nedslidt klubhus i Lynæs. De blev kongerne af Hundesteds Hawaii. Og som 15-årig vandt Joakim DM for juniorer.

LÆS OGSÅ: Vesterhavet. Giv Danmarks vildeste natur i gave

Alle elsker Tisvilde

Men når man taler om det fashionable Nordsjælland, så er der særligt ét sted, man ikke kommer udenom: Tisvilde.

Hertil flyttede filminstruktør Mehdi Avaz med sin familie, da de kom til Danmark – og her mødte de de naboer, der fik betydning for, at de følte sig velkomne og som en del af det danske samfund.

Det var også i Tisvilde Bio at Mehdi fik sine første store oplevelser med film – og det er fortsat det sted i verden, han føler sig allermest hjemme:

“Man siger at Los Angeles er drømmenes by. Men for mig er det Tisvilde. Det er her, alting er gået i opfyldelse for mig – og for min familie.”

Nordkysten, Tisvilde, Tisvildeleje
Tisvildeleje Strand ved Hyrdebakken.
Foto: Heino Eisner

Tisvilde var næsten lige så eksotisk et sted for journalist og forfatter Signe Wenneberg første gang hun besøgte det som ung pige:

“Jeg kendte absolut intet til Nordkysten og kystbyerne med navne som Hundested, Liseleje, Asserbo, Melby, Tisvildeleje, Vejby, Rågeleje, Dronningmølle, Gilleleje, Hornbæk. Jeg var fra Haslev. Men Steen var fra Hellerup – opvokset på Sundvejene. De hedder sådan, i flertal.”

Signes ‘indfødte’ ven Steen kunne forklare hende om stederne; om de usynlige (by)grænser i Tisvilde og Nordsjælland i det hele taget; om de indfødte og de smarte fra København.

Og det var kærlighed ved første blik. Signe er vedblevet med at komme i Tisvilde og ved Nordkysten lige siden – og er nu en af dem, der kan fortælle om dengang man kunne gå rundt i gamle badekåber i Tisvildes hovedgade.

LÆS OGSÅ: De sidste øboere fortæller historien om livet på kanten af Danmark

At Tisvilde er et sted, man kan vedblive at komme tilbage til vidner også sanger og forfatter Alberte Windings tekst om. Alberte fortæller med smittende kærlighed og længsel om endeløse somre, venner, naboer og sommerhuse, der rummer hele liv.

Og det var ikke blot i hendes barndom, Alberte var knyttet til stedet. Hun forklarer selv:

“Min fars reaktion, dengang jeg fortalte ham, at jeg ledte efter et hus, jeg kunne bo i nær Tisvilde, var overraskende for mig. Han sagde:

”Hmmm, ja, din mor var også besat af det sted.”

Men jeg troede ikke, at det var en besættelse, jeg mener, what’s not to love? Jeg troede, at alle elskede det sted.”

Nordkysten, Tisvilde, ´Tisvilde Hegn, Troldeskoven
Troldeskoven i Tisvilde Hegn. Danmarks ældste, stadig eksisterende samlede fyrrebevoksning.
Foto: Jonas Pryner Andersen

LÆS MEGET MERE i bogen Nordkysten, hvor du også møder lokale ildsjæle fra hele området – bl.a. billedhugger Gerda Thune Andersen; stifter af Musik i Lejet, Andreas Grauengaard; ildsjælene bag Garbolunds naturvin, den kunstneriske leder på Munkeruphus og mange andre med hjerte og rødder i området.

Fotokreditering, top: Tamas Nemeth. Alle fotos fra bogen Nordkysten.Nordkysten

Nordkysten, Nordsjælland,

Nordkysten er for København, hvad Normandiet er for Paris.

Det nordlige Sjælland er kendt for sine idylliske badestrande, dybe løvskove og store søer, såvel som en lang række andre naturperler. Men Nordkysten er mere end smuk natur. Fra Hundested til Helsingør pulserer provinshverdagen som i resten af Danmark.

I Nordkysten fortæller bidragsydere som filminstruktør Mehdi Avaz, håndboldspiller Joachim Boldsen, musiker og forfatter Alberte Winding, erhvervskvinden Stine Bosse og mange andre om det Nordsjælland, som de kender og elsker.

Bogen er desuden spækket med flotte fotos og portrætter af lokale ildsjæle for tilsammen at tegne en karakteristik af den helt særlige ånd ved Nordkysten.

Du kan købe Nordkysten online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.