Biografier

Bogaktuelle Camilia Soltani om mødet med Vestegnen: Det var et kulturchok, og jeg skilte mig ud ved både at være jyde og indvandrer

camilia soltani, jeg er fra vestegnen, vestegnen, bog vestegnen

Steder former mennesker. Journalist Camilia Soltani Østergaard, der er vokset op i Taastrup, er ikke i tvivl om, at man bærer rundt på et særligt DNA, når man kommer fra den københavnske vestegn. Hendes bog Jeg er fra Vestegnen er et portræt af mennesker, der er opvokset på Vestegnen, men også et portræt af et sted, der farver folk på godt og ondt.

Vestegnen var oprindeligt et område, der tilbage i 40’erne var et af datidens mest visionære projekter, der skulle løse pladsproblemerne i hovedstaden og give plads til familier, mennesker og fællesskaber i naturskønne omgivelser.

I dag er området besmykket med flere sociale problemer end resten af landet, men Vestegnen er også for mange blevet en slags emblem, man bærer synligt og højlydt – og med en vis portion stolthed.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Vi gi’r dem klask, så de husker det

Ung og utilpas og du bli’r skudt, hvis du fusker dem

Her’ der flere folkeslag end Jerusalem

Mange mænd prøver at være slemme, så de krudter den

Ren Tour de France, der bli’r snusket lidt i motoren, narko

Der’ ikk’ plads til Donnie Brasco

Et sted, hvor selv de mest feminin’ virker macho”

– Orgi-E i Blæstegnen

Hvorfor en bog om Vestegnen?

”Det er der flere årsager til. Som journalist har jeg en grundinteresse i mennesker, og jeg har været inspireret af en fotojournalist i New York, der for nogle år siden lavede en portrætserie af almindelige new yorkere. Han gik på gaden og stoppede fremmede mennesker, tog et foto af dem og bad dem fortælle om et skelsættende tidspunkt i deres liv, og så fortalte han så den historie.

De historier blev jeg meget påvirket af, og de gav mig inspirationen til at skrive den her bog.”

LÆS OGSÅ: 11 stærke biografier du ikke må gå glip af

“Og så har bogen selvfølgelig også rod i min egen baggrund og opvækst på Vestegnen. Da jeg var yngre, var jeg meget flov over at komme fra Vestegnen. Jeg var træt af at blive placeret i en Vestegnsboks, hvor man var en bestemt type.

Det blev kommenteret, at jeg bandede meget, havde lange røde negle og havde et udseende og image, som mange identificerede som vestegnsagtigt. Det føltes nedladende, fordi Vestegnen jo havde et dårligt ry”.

”Jeg har altid vidst, at det med at komme fra Vestegnen var noget specielt, men jeg har bare aldrig vidst, hvordan jeg skulle vende det til noget positivt”.

“Men jo ældre jeg er blevet, jo gladere og mere stolt er jeg blevet over at komme fra Vestegnen. Og jeg tror, at mange af dem, der er med i bogen, har været med til at skabe et bedre billede af Vestegnen og gøre det til et fedt område at være vokset op i”.

Bogaktuelle Camilia Soltani om mødet med Vestegnen: Det var et kulturchok, og jeg skilte mig ud ved både at være jyde og indvandrer
Vestegnen

I bogen kan man møde rapperen Tessa, Jonathan Elkær fra Phlake, rapgruppen Suspekt, SF’s formand Pia Olsen Dyhr, skuespiller Christopher Læssø, tv-vært Michèle Bellaiche, landsholdsspiller Daniel Wass, skuespiller Marco Ilsø, bandet Outlandish, kunstneren Marco Evaristti, designer Jim Lyngvild og kommerciel direktør for AC Milan, Casper Stylsvig, der fortæller om deres opvækst på Vestegnen, der er en skønsom blanding af gamle idylliske landsbyer, parcelhuskvarterer og triste boligblokke.

Hvilke fordomme bliver man mødt med, når man er fra Vestegnen?

”Min søster har altid sagt:

Du kan sætte en rocker på plads!

Det tror jeg nu ikke, jeg kan, men jeg er vokset op med at få at vide, at når man er fra Vestegnen, så kan man forsvare sig selv verbalt og fysisk. Derudover får man også ofte skudt i skoene, at folk fra Vestegnen er højtråbende, ikke bange for noget, siger sin mening og pakker ikke noget i.

Så er der også det med udseendet. At man ser ud på en bestemt måde: har lange kunstige øjenvipper, lange negle, extensions og den slags. Noget af det er jo rigtigt nok, men i et område med over 300.000, så er vi ikke selvfølgelig ikke alle sammen ens. Men jeg tror, at vi alle sammen har nogle ligheder og persontræk, som bunder i det sted, vi kommer fra”.

LÆS OGSÅ: Jeg er fra Vestegnen er en samling hudløst ærlige fortællinger fra kendte danskere. Tyvstart din læsning her

Klaret sig på trods

Alle, der medvirker i bogen, er folk, der er lykkes indenfor områder, hvor det ellers er svært at begå sig: musik, sport, skuespil og tv. Det er mennesker, der har klaret sig på trods, og for fleres vedkommende har de brudt med en social arv. Hvad har Camilia selv opdaget undervejs i arbejdet med bogen og i mødet med de andre fra Vestegnen?

”Det har faktisk overrasket mig, at de havde meget mere til fælles, end jeg havde regnet med, selvom folks opvækst har været forskellig. Men noget af det, der går igen hos dem alle sammen er temperament. En fightermentalitet og en ukuelighed.

Det er også tydeligt, at alle er vokset op i et miljø, hvor man har mødt alle lag af samfundet og en stor grad af mangfoldighed. Der hersker sådan en grundforståelse af mennesker og en åbenhed overfor alle uanset hvem man møder.”

LÆS OGSÅ: Danmarks historie. 10 bøger om skelsættende perioder i danskernes liv

“En rød tråd i fortællingerne er også, at alle har haft en person, som har rykket dem væk fra det dårlige og banet vejen for dem. For nogen har det været en kontaktperson hos kommunen, for andre forældre, en lærer, en pædagog, der har taget hånd om dem og passet på dem.

Som journalist har jeg gennem tiden interviewet hundredvis af mennesker, men lige med de her 16 personer i bogen, har jeg haft en helt særlig kemi. Der var en umiddelbar genkendelighed, og vi faldt hurtigt ind i sådan en vestegnsjargon, som kan være svær at forklare, men den var der bare”.

Jeg er fra Vestegnen
Camilia Soltani

Fra Viborg til Taastrup var et kulturchok

Camilia flyttede med sin far, mor og lillesøster fra Viborg, da hun var 11 år og fik et nyt hjem og en ny skole i Taastrup. Hvad var anderledes?

”Jeg kom fra sådan en fin, lille skole, hvor alle kendte hinanden, og vi boede i et parcelhus i et kvarter, der var meget roligt. I Taastrup begyndte jeg på Grønhøjskolen, der var en meget heftig skole. Det var et kulturchok, og jeg skilte mig ud ved både at være jyde og indvandrer.

Der var mange børn med udfordringer, der var larm, og der blev kastet med ting og smækket med dørene. Men jeg endte jo med at blive en del af det miljø og fik selv et voldsomt temperament. Så jeg kom til at passe ind, og jeg tror faktisk, jeg var blevet en anden, hvis jeg var blevet i Viborg”.  

Kan savne fællesskabet

Af bogens interviewpersoner bor kun Marco Ilsøe og Tessa på Vestegnen i dag. Camilia har selv flyttet meget rundt i sit liv, men bor i dag på Nørrebro sammen med sin mand og deres barn på 2 år. Kunne hun finde på at flytte tilbage til Vestegnen?

”Nej, det tror jeg ikke, men jeg har tænkt meget over det. Nogle gange kan jeg godt savne fællesskabet, som der er derude. Min opvækst har givet mig så meget godt, og den robusthed og mangfoldighed, jeg har fået derfra, kunne jeg da godt drømme om at give videre til min dreng.”

LÆS OGSÅ: Der er et nyt makkerpar i dansk krimi: Verdens sureste strømer og Tanya fra Vestegnen

“Men det er også et specielt sted at vokse op og meget af det negative, som jeg selv har oplevet, ønsker jeg ikke, at mit barn skal opleve. Selvom jeg ikke selv har været bange eller utryg, så tænker man anderledes om det, når man er blevet voksen, og selv har fået et barn.

Jeg vil gerne give ham et mere trygt sted at vokse op. Nørrebro er faktisk et af de steder, hvor jeg føler mig allermest hjemme, og det minder mig på mange måder om Vestegnen”.

Jeg vil gerne slukke fordomme

Hvad håber Camilia folk vil få ud af at læse bogen?

”Først og fremmest håber jeg, at folk kan spejle sig i historierne og lære noget af dem, fordi de handler om meget mere end lige Vestegnen. Det er portrætter af mennesker, og de handler om svigt, kærlighed, at blive mor og at blive far, om venskaber, at miste troen på sig selv og kunne hive sig selv op igen. Og at man kan blive til noget uanset, hvor man er vokset op”.

LÆS OGSÅ: Viktor Axelsen inspirerer dig til at jagte dit fulde potentiale. Start din læsning af Vindervilje her

”Tanken med bogen har været at nuancere billedet af Vestegnen og give en større indsigt i et område, der er kendt for at være virkelig dårligt, men ikke kun. Samtidig vil jeg gerne slukke fordomme. For dem er der mange af. Nogle historier lever op til dem, og andre gør ikke”.


Jeg er fra Vestegnen

Bogaktuelle Camilia Soltani om mødet med Vestegnen: Det var et kulturchok, og jeg skilte mig ud ved både at være jyde og indvandrer

Jeg er fra Vestegnen er en samling ærlige fortællinger fra Københavns vestegn. Sammen tegner de et billede af den særlige DNA, man bærer rundt på, når man er fra Vestegnen.

Det er fortællinger om at blive til noget – nogen gange på trods af sit ophav – og om livsmod, fightervilje, om at stå ved, hvem man er, og hvor man kommer fra. Og om at være stolt af Vestegnen, på både godt og ondt.  

Mød rapperen Tessa, Jonathan Elkær fra Phlake, den ikoniske rapgruppe Suspekt, SF’s formand Pia Olsen Dyhr, skuespiller Christopher Læssø, tv-vært Michèle Bellaiche, landsholdsspiller Daniel Wass, skuespiller Marco Ilsø, bandet Outlandish, kunstneren Marco Evaristti, designer Jim Lyngvild og kommerciel direktør for AC Milan, Casper Stylsvig.

Du kan købe Jeg er fra Vestegnen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.