Krimi Danske krimier Danske krimiforfattere Populære krimier Skønlitteratur Steffen Jacobsen

Der er et nyt makkerpar i dansk krimi: Verdens sureste strømer og Tanya fra Vestegnen

Der er et nyt makkerpar i dansk krimi: Verdens sureste strømer og Tanya fra Vestegnen

Holbæk rystes af en række bestialske drab i ny overrumplende krimi af Steffen Jacobsen

Den pensionerede bogholder og terapeut Anne Holst bliver brutalt myrdet med en afrikansk ritualkniv. Kort efter ryster endnu et mord beboerne i Holbæk i Steffen Jacobsens nye krimi: En lokal læge findes stranguleret i et udbrændt bilvrag i sin garage.

Efterforsker og krigsveteran Jacob Nordstedt sættes på sagen sammen med sin yngre kollega Tanya Nielsen. De får travlt med at kortlægge de tilsyneladende umotiverede forbrydelser, hvor eneste fællesnævner er den kronisk syge teenagepige Emma, som er lænket til sin kørestol.

Vi har stillet Steffen Jacobsen et par spørgsmål i forbindelse med udgivelsen af Proxy.

Romanen hedder Proxy – kan du uden at plotspoile fortælle hvorfor?

“Det er et spørgsmål, der er vanskeligt at besvare detaljeret uden netop at plotspoile for meget. Men én af de særeste psykiatriske afvigelser for almindelige mennesker – og måske i særdeleshed os, der er forældre – er jo syndromet Münchausen By Proxy.

Her vil én af barnets forældre bevidst skade sit eget barn. I 85 procent af tilfældene er det barnets mor. Skaderne er vidt forskellige, men består i at påføre barnet stump vold og traumer med kranieskader og fraktur af arme, ben og ribben til følge, kvælninger eller forgiftninger. “

Opnå medlidenhed

Der er et nyt makkerpar i dansk krimi: Verdens sureste strømer og Tanya fra Vestegnen

“Man mener, at den primære gevinst for overgrebet er, at moren opnår medlidenhed fra omverdenen. Fordi det ”syge” barn får talrige hospitalsindlæggelser og undersøgelser og sympati fra læger og plejepersonale. Syndromet rammer ca. 3 ud af 100.000 børn i den vestlige verden. En del af Proxy omhandler syndromet. Men måske ikke på den allermest oplagte eller forudsigelige facon.”

“Jeg ville gerne skrive skrive en ’rigtig’ krimi denne gang. Det vil sige en bog, hvor personlige motiver driver fortællingen, fremfor de mere samfundsorienterede plots, jeg tidligere har gjort brug af.”

Hvorfor lige Holbæk som scene?

“Jeg ville gerne skrive en ’rigtig’ krimi denne gang. Det vil sige en bog, hvor personlige motiver driver fortællingen, fremfor de mere samfundsorienterede plots, jeg tidligere har gjort brug af. Jeg ville gerne henlægge handlingen til ’en by i provinsen’ og jeg holder af Holbæk. Jeg har boet og arbejdet som læge i byen i næsten tre år. “

Nyt fra Sander og Jensen?

Steffen Jacobsens højoktan spændingsromaner har med god grund en stor og trofast læserskare, som elsker hans knivskarpe sprog og raffinerede plots.

Efter successerien med Sander og Jensen introducerer han her i Proxy et nyt makkerpar; Jacob Nordstedt og Tanya Nielsen, der får til opgave at opklare en række bestialske mord i en sjællandsk provinsby.

LÆS OGSÅ: Rækkefølgen i Steffen Jacobsens Trofæ-serie

Hvorfor introducerer du læseren for et nyt efterforskerpar, Tanya Nielsen og Jacob Nordstedt, i stedet for at fortsætte med dit gamle makkerpar, Lene Jensen og Michael Sander? 

“Jeg syntes historien var relevant og interessant, men det er ikke alle historier, der lige egner sig for Sander & Jensen, der hjemmevant optræder på den mere internationale scene. Så syntes jeg at jeg får en del konflikter serveret ved at ’parre’ to så åbenlyse modsætninger som den aristokratiske, snobbede Jakob Nordstedt fra Charlottenlund, og den noget mere jordnære og uimponerede Tanja fra Vestegnen.

Men der er i støbeskeen i hvert fald én historie, der egner sig rigtig godt til Sander & Jensen, som har potentialet til at blive meget spændende.”

Se bogtraileren for Proxy:


Helte holder af virkeligheden

Hvor meget bruger du dig fra dig selv, når du bygger dine karakterer og handlingen op? 

“Desværre kan jeg ikke se ret meget af mig selv i mine helte og heltinder. Ikke engang i en skamløst idealiseret udgave. De repræsenterer imidlertid nogle af de karaktertræk, jeg generelt påskønner hos andre mennesker: De er kompetente, man kan vurdere dem på deres handlinger fremfor deres udsagn. De er enormt stædige, modige, humoristiske og fremfor alt realistiske. De holder af virkeligheden, som den nu er, de bilder sig ikke ind at virkeligheden, er som de måske kunne håbe, den var.

Mht. min baggrund som læge, er det for så vidt kun fragmenter herfra, jeg bruger. Jeg skal f.eks. ikke bruge tiden på research af retsmedicinske forhold, resultatet af vold mv. Det har jeg set så rigeligt af igennem 30 år som læge.”


Om Proxy

Proxy

Den pensionerede bogholder og terapeut Anne Holst bliver brutalt myrdet med en afrikansk ritualkniv. Kort efter ryster endnu et mord beboerne i Holbæk: En lokal læge findes stranguleret i et udbrændt bilvrag i sin garage.

Efterforsker og krigsveteran Jacob Nordstedt sættes på sagen sammen med sin yngre kollega Tanya Nielsen. De to får travlt med at kortlægge de tilsyneladende umotiverede forbrydelser, hvor eneste fællesnævner er den kronisk syge teenagepige Emma, som er lænket til sin kørestol.

Tanyas forfinede lugtesans kan registrere selv de mindste antydninger af forandringer i dufte – og der er noget på et af gerningsstederne, som lugter forkert. Helt forkert.

Du kan købe Proxy online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 27. september 2019.