Novellesamlinger Saga

Forfatterinterview med Britta Klitgaard

Forfatterinterview med Britta Klitgaard

Britta Klitgaard er aktuel med novellesamlingen Sølvklokker. Læs om, hvilke temaer der optager forfatteren, og hvorfra hendes skriveinteresse opstod.

Hvilke temaer vedrører novellerne i Sølvklokker?
Novellerne i Sølvklokker er blevet til over en længere periode – de fleste indenfor de sidste 4-5 år. Temaerne for novellerne er eksistentielle og vedrører menneskers udvikling og samspil. Genremæssigt spænder de fra skæbnefortællinger over tekster med magisk realisme eller symbolske elementer til mere enkel hverdagsrealisme.

Titelnovellen handler om en kvinde, som i mørke og stormvejr er på vel til en bryllupsfest sammen med sin kæreste. Kvindens tanker kredser om drømmen om at blive gift, mens kæresten er optaget af at køre bilen. De følger efter en anden gæst i bil, men vejen er længere end forventet, og mørket bliver tættere.

I novellen har jeg været optaget af at spejle personernes indre tilstand og relationen imellem dem i de ydre omstændigheder: naturen, vejrforholdene og hændelserne undervejs. Generelt kan jeg lide at få personpsykologien til at hænge sammen med ydre elementer i handlingen, samtidig med at teksten også gerne skal indeholde overraskelser for læseren. Som i novellen ”Væk”, hvor hovedpersonen befinder sig i et øde sommerhus i tordenvejr og bliver skræmt af et syn, som måske er virkelighed, måske fantasi. I en anden novelle, ”Hittegods”, opløses grænsen mellem virkelighed og fantasi helt, da hovedpersonen finder et bankende menneskehjerte på gaden.

Hvorfra stammer din interesse for at skrive?
Interessen for at skrive har udviklet sig, fra jeg som barn begyndte selv at læse bøger og blev fascineret af muligheden for at lade et fiktivt univers komme til live (husker f.eks., at jeg skrev en gendigtning af ”Troldepus” i 1. klasse…) Som læser har jeg kastet mig over mange genrer: fra fantasy over den klassiske krimi til digte og til nyere dansk og udenlandsk skønlitteratur. Den forholdsvis brede interesse er måske en del af grunden til, at jeg også bevæger mig indenfor forskellige genrer, når jeg skriver.

I de sidste 4-5 år er interessen ikke mindst styrket og udviklet gennem det skrivefællesskab, som jeg har været en del af på ”Godsbanen” i Aarhus. Her mødes jeg jævnligt med andre skribenter – i én blandt flere skrivegrupper under Aarhus Litteraturcenter – for at læse og diskutere hinandens tekster.