Mad og drikke Fagbøger Yotam Ottolenghi

FALASTIN. Søde tahinsnegle inspireret af Mellemøstens køkken

FALASTIN. Søde tahinsnegle inspireret af Mellemøstens køkken

Bag enhver palæstinensisk ret gemmer der sig en god skefuld tahin. Her får du opskriften på lækre tahinsnegle med sukker og kanel fra FALASTIN, der er skrevet af de to Ottolenghi-kokke og forfattere Sami Tamimi og Tara Wigley.


Disse snegles rejse kan spores fra Libanon til Armenien, hvor denne udgave af khubez el tahineh kommer fra. De er nemme at lave, tager sig imponerende godt ud og er et sikkert hit hos alle. Børn er ganske særligt vilde med dem. Spis dem, som de er, eller flæk dem, og smør dem med dibs w tahini, der er det palæstinensiske svar på peanutbutter og syltetøj, nemlig cremet tahin rørt let sammen med en smule drue- eller granatæblemelasse.

LÆS OGSÅ: Ottolenghis kogebøger. Til dig der vil have madoplevelser udover det sædvanlige

Sneglene smager allerbedst, samme dag de er bagt, men kan sagtens lunes i ovn og spises 2-3 dage efter bagning. De kan også fryses ned, når de er bagt og kølet af, så du kan stille dem i ovnen og lune dem direkte fra fryseren.


Søde tahinsnegle – 10 stk.

Tahinsnegle, falastin, ottolenghi, Sami Tamimi, Tara Wigley,
Opskrift på tahinsnegle fra FALASTIN af Sami Tamimi og Tara Wigley.
Foto: Jenny Zarins.

Ingredienser

Dej

 • 1⁄4 pakke gær
 • 1 stor dl (110 ml) sødmælk, lunet
 • 1 tsk sukker
 • 300 g hvedemel, plus ekstra til at drysse formene med
 • 75 g usaltet smør, smeltet
 • 1 æg, let sammenpisket
 • olivenolie, til at smøre med
 • salt

Fyld

 • 100 g sukker
 • 1 tsk stødt kanel
 • 120 g tahin

Drys og pensling

 • 1 æggeblomme, pisket
 • 1 spsk hvide sesamfrø

Fremgangsmåde

Rør først dejen: Rør gæren ud i mælken i en lille skål. Hæld derpå sukker, mel og 1⁄2 tsk salt i skålen til en røremaskine, stil skålen på plads i maskinen, og sæt også en dejkrog i. Rør rundt ved lav hastighed, så de tørre ingredienser blandes, og hæld så langsomt gærblandingen i. Tilsæt det smeltede smør, og rør videre i endnu et minuts tid. Tilføj ægget, skru op til middelhastighed, og rør i yderligere 5 minutter. Saml derpå dejen til en kugle med fingrene – den skal være smidig og let klistret. Læg den i en oliesmurt skål, og vend den et par gange, så dejen dækkes jævnt af olie. Dæk skålen til med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve lunt i 1 time eller til dobbelt størrelse.

Rør nu kanel og sukker til fyldet sammen i en lille skål, og stil den til side.

Drys køkkenbordet let med mel, og rul dejen ud til et rektangel på 35 x 50 cm – den skal være meget tynd. Dryp tahinen ud over dejen, og smør den dernæst ud i et tyndt, jævnt lag med en paletkniv eller bagsiden af en ske. Efterlad en bræmme på 1 cm uden tahin langs begge korte ender af dejen. Drys så kanelsukkeret jævnt ud over tahinen, og lad dejpladen hvile i 10 minutter, til sukkeret ser vådt ud.

Rul dejen sammen til en tynd pølse på den lange led. Skær ca. 2 cm af i hver ende, og del derpå dejen i 10 lige store stykker på ca. 41⁄2 cm. Læg hvert stykke ned på siden, så skærefladen vender opad, og tryk det let sammen til en cirkel på 8 cm. Dæk sneglene med et fugtigt viskestykke, og lad dem hvile i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 160° varmluft.

Flyt sneglene over på en bageplade med bagepapir, og sørg for, at der er en afstand på mindst 3 cm imellem dem. Pensl dem grundigt med æggeblomme, drys med sesamfrø, og bag dem så på midterste rille i 18 minutter, eller til de er gennembagte og gyldne. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af i 20 minutter inden servering – de er bedst lune, ikke rygende varme.Sami Tamimi & Tara Wigley: FALASTIN

Falastin, Ottolenghi, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Tara Wigley

Til dig, der var vild med Jerusalem!

FALASTIN er en kærlighedserklæring – til det palæstinensiske køkken, landet og dets folk. Bogen er spækket med vidunderlige måltider, snacks og desserter fra bl.a. Bethlehem, Jerusalem, Haifa, Nazareth og Vestbredden.

Bogens forfattere er Sami Tamimi og Tara Wigley, som begge har været en del af Ottolenghis London-baserede restauranter i mange år samt været medforfattere på nogle af de største Ottolenghi-kogebøger.

FALASTIN er desuden udstyret med et forord af Yotam Ottolenghi selv.

Du kan købe FALASTIN online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.