Fagbøger Mad og drikke

Bagt polenta med feta, bechamel og za’atartomater er den perfekte ret til de kolde dage. Prøv opskriften fra Ottolenghi her

bagt polenta, ottolenghi header

Ottolenghi er kendt for sine spændende og velsmagende opskrifter, og opskriften på bagt polenta med feta, bechamel og za’atartomater er ingen undtagelse. Få opskriften her!


Ottolenghi er tilbage med OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert, som er en hyldest til grøntsager og Mellemøstens smagsnuancer. I kogebogen finder du 75 opskrifter og 10 desserter, som alle har fokus på kreativitet og overflod.

LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Som altid tager Ottolenghi dig med i udforskningen af sit madunivers, hvor saucer og dressinger, olier og syltede sager, drys og sprøde islæt, salsaer og pickles, fermenter og saltkonservering og grunddesserter fuldender et måltid.

Herunder finder du opskriften på bagt polenta med feta, bechamel og za’atartomater, som er ideel til efterårets kolde aftener. Velbekomme!

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 14 oktober.




bagt polenta, ottolenghi

BAGT POLENTA MED FETA, BECHAMEL OG ZA’ATARTOMATER

”Det er ikke en pizza,” insisterede Noor i forhold til denne bagte polenta, som faktisk ligner en kæmpestor pizza. Den endte med at få adskillige navne i testkøkkenet: ”polenta-pizza”, ”polizza”, og ”polenta-ikke-pizza”. Dejlig ser den i hvert fald ud med sine røde og gule farver og skønne gyldenbrune kant. Server den med en julesalat eller andet bladgrønt. Kan også laves glutenfrit, hvis du skifter melet ud med glutenfrit mel.

Til 4-6 personer

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 1 time og 30 minutter

80 g usaltet smør

50 g hvedemel

750 ml sødmælk

4 fed hvidløg, pillede og knuste

200 g hurtigt tilberedt polenta

65 g pecorino, groftrevet

180 g græsk feta, groftsmuldret

5 g friske oreganokviste (helst bløde kviste)

ZA’ATAR-TOMATER

400 g datterini- eller cherrytomater

120 ml olivenolie

11⁄2 spsk balsamico

2 fed hvidløg, pillede og knuste

2 spsk za’atar

1⁄2 tsk sukker

5 g bredbladet persille, grofthakket

5 g friske oreganoblade, grofthakkede

Salt og sort peber

1. Varm ovnen op til 150° (varmluft).

2. Lav za’atar­tomaterne: Kom tomater, olie, eddike, hvidløg, 1⁄2 tsk salt og et godt kværn peber
i en mellemstor bradepande på 30 x 20 cm. Dæk den stramt til med stanniol, og bag dem i 40-45 min., eller til tomaterne akkurat er begyndt at sprække uden at falde sammen, vend i dem undervejs. Fjern stanniolen, vend forsigtigt za’atar og sukker i, og lad dem køle helt af. Vend urterne i, når tomaterne er kolde. (Vær forsigtig, så de ikke går i stykker).

3. Skru ovnen op til 230°. Læg bagepapir i en stor bradepande på ca. 40 x 30 cm.

4. Kom 40 g af smørret i en mellemstor gryde ved jævn-høj varme. Tilsæt melet, straks det er smeltet, og pisk konstant rundt i det i 30 sek., eller til det dufter som popcorn. Hæld langsomt 350 ml af mælken i, mens du pisker energisk for at undgå, at det klumper, tilsæt derefter hvidløget, 1⁄2 tsk salt og masser af peber, skru ned til jævn varme, og kog videre i 5 min., til saucen er ret cremet og ikke længere smager af mel. Pisk godt i den undervejs. Stil den til side, og dæk til med et stykke bagepapir, så den ikke trækker skind.

5. Lav polentaen imens. Kom de sidste 400 ml mælk, 300 ml vand, 20 g af smørret, 11⁄4 tsk salt og et godt kværn peber i en mellemstor sauterpande (eller gryde) ved jævn-høj varme. Skru ned til svag varme, når det begynder at boble, og tilsæt langsomt polentaen, mens du pisker energisk. Lad det koge igennem i 2 min., til det tykner.

Tilsæt pecorino og de sidste 20 g smør, og vend det godt ind i massen med en spatel. Hæld den hurtigt ud i bradepanden og smør massen ud i en ca. 1 cm tyk oval på godt 38 cm i længden. Fordel bechamellen ud over, men lad 11⁄2 cm stå fri ude i kanten. Fordel feta og oreganokviste jævnt ud over den, og bag polentaen i 22 min., eller til den er gylden og boblende i overfladen og begynder at få farve i kanten. Lad den køle af i 5-10 min.

6. Fordel ca. halvdelen af za’atar-tomaterne ud over den bagte polenta, og server resten til i en skål. Skær den i stykker med et pizzahjul, og server den lun.




Yotam Ottolenghi: OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert

Bagt polenta med feta, bechamel og za'atartomater er den perfekte ret til de kolde dage. Prøv opskriften fra Ottolenghi her

Extra Good Things er en hyldest til grøntsagerne. Det er mad med mellemøstlig inspiration med et twist, f.eks. kardemomme sammen med vanilje eller allehånde til tomaterne, og med et sidste touch, som kan være en syrlig salsa eller syltede urter.

Bogen handler om kreativitet og overflod, om at vælge og vrage, mixe og matche. Det er en udforskning af det specielt ottolenghiske via dressinger og saucer, olier og syltede sager, drys og sprøde islæt, salsaer og pickles, fermenter og saltkonservering og grunddesserter. Det er opskrifter på alt det ekstra, der gør en allerede god ret vidunderligt meget bedre.

Ottolenghi Test Køkken præsenterer 75 slags tilbehør og 10 desserter. Tilbehøret præsenteres i en enkelt opskrift, og der er forslag til andre retter, hvor det kan tilføje den ekstra nuance, som gør hele forskellen.

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Yotam Ottolenghi: OTK Ottolenghi Test Køkken 1 – Shelf Love

Bagt polenta med feta, bechamel og za'atartomater er den perfekte ret til de kolde dage. Prøv opskriften fra Ottolenghi her

Da hverdagen i 2020 blev vendt på hovedet, gik Yotam Ottolenghi og holdet i hans testkøkken, OTK, i gang med at skabe opskrifter ud fra det, de havde i køkkenskabe, kølekabe, frysere og spisekamre. Ottolenghis forretninger var lukket, men det førte til den første kogebog OTK, hvor Ottolenghi og hans team videregiver deres erfaringer med at lave god og velsmagende mad med de ingredienser, man har i sit køkken. 

For de opdagede, at med know-how og opfindsomhed kan enhver ret få det umiskendelige Ottolenghi-udtryk.

Dette er en kogebog til dig, der ikke er bleg for at plyndre dit køleskab, dine skuffer og se, hvad der gemmer sig bagerst i din fryser. Der kan komme eksklusive madoplevelser ud af alting.

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 1 – Shelf Love online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.