Fagbøger Samfund og debat

12 citater fra præsident Zelenskyjs største taler

12 citater fra præsident Zelenskyjs største taler

”Jeg ville være det lykkeligste menneske i verden, hvis den bog, du holder i hænderne, aldrig var blevet udgivet”, skriver Zelenskyj i forordet. Et budskab fra Ukraine – taler 2019-2022 omfatter de væsentligste taler, den ukrainske præsident har holdt – både før og efter den russiske invasion i februar 2022.

Med bogen Et budskab fra Ukraine får du en indsigt i Zelenskyjs ord til både sit eget folk og resten af verden. Dyk ned i 12 citater fra præsidentens største taler her.

LÆS OGSÅ: Et budskab fra Ukraine. Zelenskyjs vigtigste taler samlet i ny bog


Tiltrædelsestale til det ukrainske parlament, Kyiv, 20. maj 2019:

”Vi må blive islænderne i fodbold”

”Nogle af jer vil huske, da det islandske fodboldlandshold kvalificerede sig til EM i 2016. En tandlæge, en instruktør, en pilot, en studerende og en rengøringsassistent sluttede sig sammen om at forsvare deres lands stolthed. Ingen troede, de kunne gøre det, men de gjorde det. Det skal også være vores vej. Vi må blive islænderne i fodbold, israelerne i forsvaret af deres land, japanerne i teknologi og schweizerne i deres evne til at leve sammen i harmoni.”


Tale til FN’s Generalforsamling, New York, 25. september 2019:

”Millioner af menneskers liv var prisen for (…) uvilligheden til at ofre ens egne ambitioner for det fælles bedste”

”Det vil være fatalt at tro, at situationen i vores land ikke vedrører jer og aldrig vil påvirke jer. Når I ser på verden i et globalt perspektiv, kan I ikke se bort fra sådanne ”detaljer”. Denne indstilling var det, der lagde grunden til de to verdenskrige. Millioner af menneskers liv var prisen for uopmærksomhed, tavshed, passivitet eller uvilligheden til at ofre ens egne ambitioner for det fælles bedste. Er menneskeheden begyndt at glemme disse frygtelige historielektioner?”


Tale på Dagen for Værdighed og Frihed, Kyiv, 21. november 2021:

”Vi kæmper for frihed, om det så koster os vores egne liv. For vi kæmper for vores liv”

”Vi er uovervindelige, fordi vi har vores værdighed. Ukrainere forstår en simpel sandhed: et liv uden frihed er ikke noget liv. Vi ved, at ved at miste vores frihed vil vi miste vores ære. At miste vores ære vil være at miste vores hjerter. At miste vores hjerter vil være at miste vores sjæle. Og at miste vores sjæle vil være at miste vores liv. Det er derfor, vi kæmper for frihed, om det så koster os vores egne liv. For vi kæmper for vores liv.”


Tale til Sikkerhedskonferencen i München, München, 19. februar 2022:

”De tilbyder hostesaft, når der er brug for en covid-vaccine”

”Arkitekturen i verdens sikkerhed er skrøbelig og trænger til at blive opdateret. Reglerne, som verden enedes om for årtier siden, fungerer ikke længere. De holder ikke trit med nye trusler og er ikke effektive, når det gælder om at overvinde dem. De tilbyder hostesaft, når der er brug for en covid-vaccine.”


Tale til Sikkerhedskonferencen i München, München, 19. februar 2022:

”Åbne døre er godt. Men i dag har vi først og fremmest brug for åbne svar”

”Hvis ikke alle medlemmer af Alliancen vil anerkende os, så vær ærlig. Åbne døre er godt. Men i dag har vi først og fremmest brug for åbne svar.”


Tale til det ukrainske og det russiske folk, Kyiv, 24. februar 2022, 00.30:

”I bliver fortalt, at vi hader russisk kultur. Hvordan er det muligt at hade kultur?”

”I bliver fortalt, at vi hader russisk kultur. Hvordan er det muligt at hade kultur? Naboer beriger altid hinanden kulturelt. Men det gør os ikke til en enkelt entitet; det opløser ikke os i jer. Vi er forskellige. Men det er ingen grund til at være fjender. Vi ønsker blot selv at skabe vores historie: fredeligt, roligt, ærligt.”

”Når I angriber os, vil I se vores ansigt, ikke vores ryg”

”Vi ved én ting frem for alt. Vi har ikke brug for krig – hverken kold eller varm eller hybrid. Men hvis vi bliver angrebet – hvis nogen prøver at tage vores land, vores frihed, vores børns liv fra os – så vil vi forsvare os. Og når I angriber os, vil I se vores ansigt, ikke vores ryg.”


Tale til det britiske parlament, London (via videolink), 8. marts 2022:

”Ukraine søgte ikke storhed. Men Ukraine er blevet stort”

”Vi søgte ikke denne krig. Ukraine søgte ikke storhed. Men i løbet af disse sidste tretten dage er Ukraine blevet stort. Ukraine: et land, som redder liv trods besætternes terror. Et land, som forsvarer frihed trods slagene fra en af de største hære i verden. Og et land, som forsvarer sig selv, selvom dets himmel stadig er åben for russiske missiler, fly og helikoptere.”


Tale til Kongressen i USA, Washington, D.C. (via videolink), 16. marts 2022:

“Jeg har et behov”

”Jeg har en drøm.” Alle amerikanere kender disse ord. Nå, men i dag siger jeg: ”Jeg har et behov.” For nu betyder disse ord det samme for os.”


Tale til det ukrainske folk, Kyiv, 3. april 2022:

”Jeg vil have enhver russisk soldats mor til at se ligene af de dræbte”

”Jeg vil have enhver russisk soldats mor til at se ligene af de dræbte i Butja, i Irpin, i Hostomel. Hvad gjorde de forkert? Hvorfor blev de dræbt? Hvad gjorde manden, som kørte ned ad gaden på sin cykel? Eller de almindelige civile i en fredelig by, som blev tortureret til døde? Hvorfor blev kvinder kvalt, efter at deres øreringe var blevet flået af? Hvorfor blev kvinder voldtaget og dræbt for øjnene af børn? Hvorfor blev deres lig skændet? Hvorfor blev folks kroppe knust af kampvogne? Hvad gjorde Butja mod Rusland?”

”Vi burde ikke have været nødt til at bede om hjælp med våben til at beskytte os selv mod ondskaben”

”I skal vide, at vi ikke vil skjule os bag verdens mest magtfulde nationers styrke. Vi vil ikke gå tiggergang til nogen. Vi burde ikke have været nødt til at bede om hjælp med våben til at beskytte os selv mod ondskaben, der kom til vores land. Alle de nødvendige våben burde have været givet os, uden at vi skulle spørge. Verden burde have indset, hvilken ondskab der var kommet, og hvilke rædsler den havde bragt med sig.”


Tale til Folketinget i Danmark, København (via videolink), 29. marts 2022:

”Det er jer i Danmark (…) som mere end nogen andre kan føle, hvor vigtigt det er med en omfattende europæisk solidaritetspolitik”

”Det er jer i Danmark, hjemstedet for de grundlæggende principper i EU – Københavnskriterierne – som mere end nogen andre kan føle, hvor vigtigt det er med en omfattende europæisk solidaritetspolitik, der skal lægge pres på Rusland. Dette pres skal sikre, at Rusland søger freden. Dette pres skal sikre den nødvendige beskyttelse af alle de grundlæggende værdier, som livet i Europa bygger på, og som nu af Rusland er blevet trampet dybt ned i Ukraines jord.”


Et budskab fra Ukraine

12 citater fra præsident Zelenskyjs største taler

“En dag inden længe vil vi være sammen med vores kære igen. Vores flag vil vaje over de besatte byer igen. Vores nation vil blive genforenet, og der vil igen være fred. Og verden vil ikke længere drømme i sort og hvidt. Den vil kun drømme i blåt og gult.” Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj

Præsident Volodymyr Zelenskyj har personligt udvalgt seksten vigtige taler, der belyser Ukraines historie siden 2019, samt skrevet en gribende introduktion om hvad han har lært om sig selv og om Ukraine, siden begyndelsen af den russiske invasion. Det er historien om en nation, der forsvarer sig mod russisk aggression. Og det er historien om et folk, der på vegne af verden kæmper for demokrati. Frem for alt er det et kampråb om at rejse os og kæmpe for frihed. Hvis ikke nu, hvornår så?

Volodymyr Zelenskyj blev valgt som præsident i 2019 og har stået i spidsen for kampen mod den russiske invasion siden februar 2022. Dette er den eneste bog, der er autoriseret af præsident Zelenskyj. Alle præsidentens indtægter fra bogen går ubeskåret til United24, hans eget initiativ til at skaffe donationer til Ukraine.

Du kan købe Et budskab fra Ukraine online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.