Aktuelt Elizabeth MacNeal Fiktion Historie Historiske romaner Skønlitteratur

Når kærlighed bliver til sygelig besættelse. Dukkeværkstedet er en stærk og urovækkende historie fra Victoriatidens London

Når kærlighed bliver til sygelig besættelse. Dukkeværkstedet er en stærk og urovækkende historie fra Victoriatidens London

Kunst, kærlighed og besættelse smelter sammen i Elizabeth Macneals fængslende debutroman Dukkeværkstedet, der er én af de mest ventede udgivelser i 2019.Aldrig før har verden set en by så moderne, så ambitiøs som Victoriatidens London. Storbritannien oplever økonomisk fremgang, og kunsten og litteraturen blomstrer. Alligevel mærker langt de fleste af byens indbyggere intet til landets stigende velstand. Det London, de kender, er beskidt og farefyldt – og menneskelig ulykke venter om hvert eneste hjørne. Fremtiden er usikker, og hver dag kan meget vel være den sidste.

Dukkeværkstedet, Elizabeth Macneal, historisk roman, pageturner

Et tilfældigt møde forsegler deres skæbne

I Dukkeværkstedet er den unge, smukke Iris ankommet til London for sammen med sin søster at arbejde i Mrs. Salters Dukkeværksted. Det føles som et lykketræf, at de har fået jobbet med at male porcelænsdukker, men de uendelige arbejdsdage forvandler sig til et mareridt for Iris, der drømmer om at blive en berømt kunstner.


Et andet sted i London drømmer Silas Reed også om en lysere fremtid. Den unge konservator arbejder utrætteligt på at skabe sig en enestående samling af kuriositeter – lige fra et vindue af sommerfuglevinger til en udstoppet hundehvalp med otte ben.

Ved et tilfælde mødes de to til Den Store Udstilling i Hyde Park i 1850 – et møde, der skal vise sig at være skæbnesvangert for dem begge. For Iris bliver det starten på et nyt liv som kunstner. For Silas markerer det begyndelsen på en altødelæggende besættelse af den unge, smukke kvinde …

Dukkeværkstedet, Elizabeth Macneal, historisk roman, pageturner

Bag om Dukkeværkstedet

I Dukkeværkstedet sammenflettes fattigdom og elendighed med kvindefrigørelse, kunst og videnskab i en både rørende og spændingsfyldt kærlighedshistorie. Romanen er fyldt med alskens forunderlige væsner og skæbner – fra wombatten Guinevere til gadedrengen Albie, som sparer op til et sæt forlorne tænder.

Elizabeth Macneal, Dukkeværkstedet,
Photo credit: Hendre Louw

Men hvor kommer den utrolige historie fra?

Allerede som studerende ved Oxford University fik Elizabeth Macneal interesse for litteratur og 1800-tallets London, men et job hos en management consulting-virksomhed satte skrivedrømmene på pause. Jobbet blev dog snart Macneals eget “dukkeværksted”, og hun brød derfor ud og blev i stedet keramiker.

LÆS OGSÅ: Læs et uddrag af den historisk psykologiske pageturner Dukkeværkstedet

Efterhånden som Macneals kunst begyndte at sælge, fik hun mere og mere tid til at skrive, og for sjov besluttede hun at indsende det halvfærdige manuskript på Dukkeværkstedet til konkurrencen Caledonia Awards. Da hendes roman blev shortlistet til konkurrencen, fik hun pludselig travlt med at skrive den færdig – og mod al forventning vandt hun!

At Dukkeværkstedet er noget ganske særligt, ses også tydeligt på den massive efterspørgsel efter romanen. Allerede inden udgivelse er den både solgt til filmatisering og udgivelse i 28 lande – en sjælden bedrift for en debutroman.
Dukkeværkstedet af Elizabeth Macneal

Dukkeværkstedet, Elizabeth Macneal, psykologisk roman, psykologisk thriller, historisk roman, roman om London

“En fantastisk selvsikker debutroman med en autentisk følelse af tid og sted … seriøst spændende.” – Ian Rankin

Du kan købe Dukkeværkstedet online her eller i din lokale boghandel fra den 13. maj 2019.


“En knivskarp, uhyggelig og utrolig stemningsfuld fortælling om kunst, kærlighed og besættelse.” – Paula Hawkins
Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.