Bogen samler tankerne

“Vi har behov for et rum, hvor vi kan samle tankerne og se verden med nye øjne” – Christina Wung-Sung

bogen samler tankerne, christina wung-sung, læsekampagne, læsning, højtlæsning, skolebibliotekar

BOGEN SAMLER TANKERNE

Hvorfor læser du? Hvad er dit første minde om læsning? Og dit bedste?

Lindhardt og Ringhof slår et slag for læsning. Under overskriften BOGEN SAMLER TANKERNE har vi bedt en lang række mennesker med et forhold til bøger fortælle om, hvad læselyst og læseglæde betyder for dem.

Læs med – og vær med i samtalen om, hvad læsning betyder for dig, for os og for vores samfund.


Af Christina Wung-Sung

Tænk at få løn for at læse højt for børn, dele sin bogglæde, samles om noget.

I mit virke som skolebibliotekar (også kendt som læringsvejleder) er ugens stjernestunder, når jeg læser højt i bibliotekstimerne. Der sker noget magisk. Det kan godt være, at børnene glemmer aftaler om ro eller ikke løbe lige i det øjeblik, de ankommer på biblioteket. Men når først jeg er i gang med at læse højt, så har jeg deres opmærksomhed. De glemmer måske det dårlige frikvarter, såret på knæet, at de skulle tisse, er tørstige.

Den pågældende bog samler tankerne, skaber ro, eftertanke og efterfølgende mulighed for samtale. Erfaringer jeg kender fra mig selv som læsende menneske.

Stunder og muligheder der ikke er mange af i en travl hverdag fuld af indtryk for børn og voksne. At få lov til at skabe et sådant rum, åbne døre til nye verdener, nye erkendelser og indsigter. Det er et privilegium at være ansat på en skole, hvor man ser værdien i fordybelse, refleksion og dannelse – og at vi faktisk har et budget til at købe fysiske bøger for!

Bogen er ikke død

Børn er begejstrede for bøger og låner i stakkevis. De elsker de farvestrålende, de skæve, de uhyggelige, de sjove, de sørgelige, dem med flapper, de små, de store. De snakker, anbefaler, bliver inspireret, går selv på jagt på hylderne. Derfor er det vigtigt, at børnene møder læsende, vidende og vejledende voksne, men så sandelig også et bredt og indbydende bogudvalg. Fagbøger, billedbøger, flapbøger, seriebøger, skønlitterære, digte, klassikere – hele paletten.

Der sker virkelig noget indenfor børnebogsbranchen. Udgivelserne appellerer i stadig højere grad til sanserne. Der bliver ikke sparet på illustrationer, indbydende forsider, læsebånd, flapper, finurligt layout, udstansninger. Man tør også behandle emner, som kan gøre ondt, men som er så vigtige at tale om. Det er en klog investering. Det er en investering i vores fremtid.

Glæden ved at smitte med læseglæde

Min egen kærlighed til litteratur og det frirum jeg altid har oplevet i litteraturens verden, er af stor betydning for, at jeg blev dansklærer og senere uddannede mig til skolebibliotekar. Sammenlignet med dagens børn kom jeg sent i gang med at læse, men da koden endelig var knækket, læste jeg alle bøgerne på skolebiblioteket. Det var alt fra Gummi-Tarzan til Gåsehud, fra Ronja Røverdatter til Min ven Thomas

Forståelsen for, at det kan være svært at lære at læse, har været en værdifuld indsigt for mig som dansklærer og skolebibliotekar. En interesse for forskelligartede genrer giver et bredt kendskab til litteratur, hvilket er en force både som dansklærer – men selvfølgelig også i undervisningen som skolebibliotekar.

Det bedste ved mit biblioteksarbejde er at kunne smitte andre med glæden ved litteratur, for vi har behov for et rum, hvor vi kan samle tankerne og se verden med nye øjne.


LÆS MERE OM BOGEN SAMLER TANKERNE HER

Christina Wung-Sung

Christina Wung-Sung er dansklærer, skolebibliotekar, ivrig læser og altid fotograferende. Du kan følge med i Christinas læseliv på Instagram:  @bausagerbooks

"Vi har behov for et rum, hvor vi kan samle tankerne og se verden med nye øjne" - Christina Wung-Sung
"Vi har behov for et rum, hvor vi kan samle tankerne og se verden med nye øjne" - Christina Wung-Sung