Indefra

I praktik hos Lindhardt og Ringhof

I praktik hos Lindhardt og Ringhof

Jeg hedder Cecilie. Jeg blev cand.public i marts og vandrede to måneder efter ind på Lindhardt og Ringhofs kontorer og satte mig til rette foran en computer. Forud for det gik en praktiksamtale. Og forud for det en mail-korrespondance, begge med markedschef for L&R, Gertrud Smith. Gertrud er en slut-30’erne lyshåret, smilende, kvinde på et kontor fyldt af bøger. Jeg følte mig mødt, jeg følte mig velkommen. ”Du kan bare starte på mandag, ikk?” og sådan blev det.

Mandag kom, jeg gik ned ad Vognmagergade, det blå Egmont-ur viste lidt i otte, klar til at bringe’ stories to life. Jeg kørte op til fjerde, og satte mig ved et hæve-sænkebord på et tremandskontor. Eller, trekvindeskontor, rettere. ”Det her er kaos-kontoret,” fik jeg at vide, efter at have kigget rundt på alle stakkene af bøger, hæfter, t-shirts, og bunkerne af balloner, poser, og pakker, og tænkt at det må netop være det, man kalder organiseret kaos. Et svar på tiltale som indehaverne af kontoret, tydeligvis har skullet give ved mere end en lejlighed, for overfor mig hænger Einsteins kendte citat, på en plakat: ”If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?” Min type mennesker, tænkte jeg, min type mennesker.

Under plakaten og overfor mig sidder Lotte, som er uddannet bibliotekar, som har arbejdet med børne-tv på DR, og som nu planlægger BogForum, og de skøre-skønne live-events med brødrene Lund Madsen. Ved skrivebordet bag mig sidder Rikke, som blev færdig med sin uddannelse i litteraturvidenskab i sidste år, og som er marketingsafdelingens community manager, som det så fint hedder, når man er kontorets SoMe-haj. Rikke er også en tredjedel af trioen, som står bag LoveBooks, og bogblogger naturligvis ligeledes privat. Der ånder kærlighed til litteratur ud af alle, blandt disse fire vægge.

Vi er naturligvis i marketingafdelingen. Den består af seks kompetente individer, foruden chefen for afdelingen. På forlaget arbejder der i øvrigt flest kvinder, måske en refleksion af det faktum, at også flest kvinder køber litteratur, er svaret, når jeg spørger hvordan det kan være.

Her er lange gange, der alle ligner hinanden, og kantinen – som serverer mad min S.U.-vante smagspalette går i chok over dagligt – er omkranset af den fineste tagterrasse, med udsigt over Københavns tage. Her er det tydeligt helt fra starten, at det er lysten, der driver værket, og jeg synes det er fantastisk at folk, når vi skulle lære hinanden at kende over frokosten, spurgte mig ’hvad kan du godt lide at læse?’ – det spørgsmål er jeg sjældent blevet stillet, og i hvert fald aldrig før de obligatoriske ’hvad har du studereret, hvad arbejder du med?’

gangen

I marketingafdelingen sidder der ingen med min uddannelsesmæssige baggrund (L&Rs presseafdeling har kontorer ved siden af vores), og det afspejler fint det mylder af fagligheder, som er samlet på disse gange. Eksempelvis har vi Maiken. Hun sidder to kontorer nede, og bruger meget tid på at klippe i FinalCut – noget jeg har også har beskæftiget mig med under praktikken –  hun laver L&Rs videoklips Læsevejret og 60 sekunder, og er kvinden bag L&Rs jazzarrangement for børn i vuggestuealderen. Som del af KBH Jazz-uge, stod jeg altså lørdag morgen, og satte Pixi-balloner på pinde, og åbnede dørene i Egmonts reception, for et mylder af voksne og deres børn. Maiken havde imellem tiden skiftet til et Pixitrold-kostume og sprang ud og dansede og sang, for alle de små smilende ansigter. Maiken er nemlig jazz-musiker, og har bl.a. udgivet en babysamlebog på forlaget.

Maiken som pixi

Der er dog også flere forventelige uddannelsesmæssige baggrunde, for eksempel har mange, specielt redaktørerne, læst litteraturvidenskab, litteraturhistorie eller dansk.

Mine hovedopgaver er at producere indhold til bloggen (forlagsliv.dk) og til de sociale medier, og klippe lidt i FinalCut. Jeg researcher og brainstormer på livet løs, efter chefen har sendt mig links, som jeg kan bruge til at sætte mig ind i stoffet. Det resulterer i en lang liste af ideer, som jeg sender til hende. Jeg møder op næste dag, og hun siger blot ja til det hele. Jeg kunne ikke få armene ned, og satte straks i gang. Jeg har altså fået lov at udføre en masse af mine egne ideer, fået lært mere om SoMe-marketing, og snuset til udarbejdelse af SEO-tekster. Jeg har brugt WordPress, jeg har lært Canva at kende, MailChimp og PacSoft. Jeg har været til juice-og-bobler reception for Michelle Kristensens nye bog, og har som sagt været vidne til Carlsens (L&Rs børnebogsforlag) bidrag til Copenhagen Jazz Festival, hvor Pixitrolden (førnævnte konservatorieuddannede jazz-musiker-kollega) dansede rundt hånd i hånd med Rasmus Klump.

MK event

Jeg har været omkranset af latter på kontorerne, og har vist gået irriterende langsomt på gange, hvor folk går meget stærkt. Nærmest så konsekvent, at jeg forventer, at virksomheden om et års tid har investeret i den slags elektriske løbehjul, man ser i lufthavne. Lange distancer MÅ tilbagelægges hurtigt! Der er run på, det er tydeligt, men der er også Wiz Khalifa ud af højtalerne, og fælles morgenmad om fredagen. Det er tydeligt, at det her er vigtigt at nå at høre, hvad hinanden har at sige, også de ting, som ligger udenfor det professionelle virke. Det er fedt.

Og praktik er fedt, fordi det er en prøve, et blik indenfor. Efter specialeræset blev færdigløbet, og jeg nåede målstregen, nåede jeg knap at sætte løbeskoene på plads, før en ny målstreg blev tegnet op. Jeg skal til at finde ud af, hvilke løb, jeg har lyst til at løbe, og hvor. Og der er masser, jeg har lyst til at blive revet med af, men jeg er alligevel ikke sikker på, i hvilken retning. Men sikker er jeg på, at jeg altid har elsket duften af bøger, og helt upassende op til flere gange, har stukket gamle eksemplarer op i hovedet på folk, og med store øjne sagt ’mmmmm, duft!’ Jeg har altid været fascineret af den måde en fortælling, kan trække mig ind i sig, til jeg forsvinder fra den stol jeg sidder på, fra den verden jeg sidder i. Hvem kunne ellers have det sådan? Folk i forlagsbranchen, tænkte jeg. Og jeg havde ret.