Indefra

Virtuelle boghylder og fælleslæsning: 6 bog-communities du bør kende!

bog-communities

Hvor er det godt at mødes for at dele bogoplevelser med andre entusiaster, få tips til næste bog-rov, debattere karakterers udvikling, plots og sprog? Hvis det nu ikke lige er i en læseklub eller med belæste venner, hvor så?

Det har vi fundet ud af! Der findes nemlig masser af litteraturfællesskaber på det store internet. Og her kan du finde inspiration fra tusinder af mennesker rundt om på kloden. Jamen, bliver det bedre?

Vi har tidligere guidet til Goodreads, som er det absolut største læserfællesskab på nettet -> læs med her. Her får du 6 andre geniale online litteraturklubber:

ReadUps – læs sammen med andre, kommenter i margen

ReadUps

ReadUps er en såkaldt social reading hjemmeside, hvor du kan tale med andre om indhold. Ikke kun ’hvad synes du om den bog?’ men, ’hvad synes du om den her paragraf?’ På ReadUps kan du nemlig læse bøger online, chatte direkte inde i kapitlerne og vedhæfte noter på bøgernes afsnit. Det fungerer på samme måde, som det gamle CommentPress, men bruger ePub-bøger, som du kan konvertere på sitet. Hvis du nogensinde har lavet en note på en Nook eller en Kindle, vil du være helt fortrolig med processen. Siden byder på en række bøger, mange offentlige domæneværker, men også nyere uafhængige værker, til den smalle side.

Designet er simpelt, og siden er brugervenlig. Du kan vælge mellem forskellige temaer, for at personliggøre din side.

Type: Social reading; læs virtuelt sammen.

Pris: Gratis

Sprog: Engelsk

Link: http://www.readups.com/

Wattpad – Et skrive- og læsefællesskab

wattpad

Wattpad er et såkaldt writing community, hvor du kan skrive artikler, historier, fan fiktion og digte, enten via hjemmesiden eller på mobil-app’en. Det giver dig muligheden for at gøre dine kreative værker tilgængelige for et bredere publikum, og få feedback på samme. Indholdet omfatter materiale både fra endnu uopdagede forfattere, etablerede forfattere, og nye forfattere, hvilket giver alle brugere lige mulighed for både at skrive og læse historier. Brugerne kan kommentere og like historier og blive medlem af forskellige grupper (’clubs’). Omkring halvdelen af brugerne er bosat i USA, andre kommer fra Storbritannien, Canada, Filippinerne, Australien, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater og flere andre lande, så der er rig mulighed for mangfoldig inspiration. Der er mange bøger omtalt på sitet, men specielt rigtig mange noveller.

Type: Historiefortælling og deling af eget materiale

Pris: Gratis

Sprog: En lang række, deriblandt dansk.

Link: https://www.wattpad.com/

ThirdScribe

Book Likes – En blogplatform

BookLikes

BookLikes beskriver sig selv som The World’s No. 1 Blogging Platform for Book Lovers, og sitet ser ud til at leve op til den påstand. BookLikes er designet til bogelskere, som elsker at dele læseoplevelser og finde inspiration hos hinanden. Du får tre features på din profil; din egen blog, hvor du fx kan skrive udførlige anmeldelser, en virtuel boghylde (hvor du kan rangere dine bøger med et stjerne-system) og en tidslinje over din læsning, så du let kan se hvornår du læste hvad, anmeldte hvem, og fik en ny følger. BookLikes fungerer nemlig som Instagram og Twitter; du følger folk og bliver fulgt.

Type: Blog-netværk, organiseringsredskab, boghylde.

Pris: Gratis, og der er ingen grænse for antallet af bøger tilladt på din bogreol.

Sprog: Du kan vælge mellem engelsk, tysk og polsk.

Link: http://booklikes.com

Læs om en brugers oplevelse af BookLikes her og se hvordan en profil ser ud her:

BookLikes(2)

The Reading Room – boghylde og læseklub

The Reading Room

The Reading Room er en virtuel bogreol, hvor du kan katalogisere og gennemgå bøger, og selvfølgelig deltage i læseklubber, ligesom du kan finde prøvekapitler på forskellige titler. Siden har et rating-system og fin visning af din boghylde, så du nemt kan gennemse dine bøger. Sitet er generelt let-overskueligt og umiddelbart funktionelt, men designet kan ikke siges at være sidste nye skrig. Skaberne beskriver selv deres side, med ordene:

“We’re not the biggest kid on the block and we’re not perfect but we are constantly improving. We want our site to be a life log of your reading, where you can manage your bookshelf, participate in book clubs, preview sample chapters, read respected book reviews, access all the latest bestsellers and award winners, view author interviews, and buy books through a range of retailers. Most importantly, we want it to be a place where you can be yourself.”

Type: Boghylde og fællesskab

Pris: Gratis

Sprog: Engelsk

Link: http://www.thereadingroom.com

LibraryThing – et katalogiseringsværktøj og en boghylde

LibraryThing

LibraryThing fra 2005, er et katalogiseringsværktøj og et socialt website til deling af boglister, bogforslag og diskussioner om bøger. Du kan således kategorisere dine bøger, skrive og læse anmeldelser, og følge andre gennem fora og grupper. Idéen er at skabe netværk brugere imellem ved at vise ’biblioteker, der ligner dit eget’. Lighederne baseres ligesom bogforslagene på fælles bogtitler, men også på tagging og rating af bøgerne. For at føre brugere og bogtitler sammen forsøger LibraryThing, bl.a. ved brugernes hjælp at identificere oversættelser og udgaver af samme værk. LibraryThing trækker dels på Amazon (i alle de forskellige sprogversioner), og dels på en lang række bibliotekskataloger, herunder 24 fra Danmark. På designsiden er websitet ikke verdens lækreste.

Type: Boghylde og inspiration
Pris: Oprettelsen er gratis, og du kan have 200 bøger på din virtuelle boghylde, før du skal betale for mere plads.
Link: www.librarything.com

Anobii – boghylde og skanningsapp

Anobii

Anobii er latin for bogorm, og denne side agerer ligeledes virtuel bogreol. Funktionalitet good, layout good; du kan sætte dine bøger på hylde, skrive anmeldelser, deltage i fora og så videre. Anobii har desuden en mobil-app, der bruger en stregkodescanner til at slå oplysninger om en given bog op. Designet på hjemmesiden er ikke til den lækreste side.

Type: Boghylde og fora

Pris: Gratis

Sprog: Du kan vælge et hav af sprog, deriblandt dansk.

Link: http://www.anobii.com

Hvis du er til boghylder på computerskærmen, bør du også tjekke Libib!


Hvis du kender til andre bogfællesskaber på nettet, så læg endelig en kommentar.