Aktuelt Karl Ove Knausgård Romaner

I Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje rige er folk holdt op med at dø

Det tredje rige Morgenstjernen

Det tredje rige er tredje bog i Karl Ove Knausgårds store romanprojekt, der begyndte med Morgenstjernen og fortsatte med Ulvene fra evighedens skov. Den fascinerende og mystiske stjerne lyser stadig, og i seks dage er ingen mennesker døde i hele Norge.

Da Karl Ove Knausgård i 2020 udsendte den 666 sider lange roman Morgenstjernen stod det endnu ikke klart, at den blot var første bog i et større romanprojekt. Siden har den produktive norske forfatter fortalt, at han påtænker at skrive mindst fem romaner, som alle har forbindelser til hinanden og udgør et samlet værk.

I Morgenstjernen kunne læseren følge 9 mennesker over to augustdage i Norge, hvor en ny og ukendt stjerne viste sig på himlen, som et varsel om, at verden er under forandring. Samtidig begyndte naturen at opføre sig unaturligt, og underlige hændelser indtraf.

Karl Ove Knausgård
Karl Ove Knausgård, fotograf: Sølve Sundsbø

Det tredje rige

I sin nye roman, Det tredje rige, vender Karl Ove Knausgård tilbage til nogle af de historier, som han introducerede i Morgenstjernen, blot fortalt fra andre synsvinkler. Over et par varme sommerdage følger romanen en række mennesker:

19-årige Line, der forelsker sig i Valdemar, forsanger i det myteomgærdede black metal-band Domen, som trækker hende ind i en fascinerende og hemmelighedsfuld verden.

Billedkunstneren Tove, der svinger mellem depression og manisk arbejdsmani, og som finder inspiration i eventyrenes undertoner af død og seksualitet.

Politimanden Geir, der efterforsker et yderst makabert tredobbelt drab og som støder på uforståelige ting, han ikke kan forklare på sædvanlig vis.

Stjernearkitekten Helge Bråthen, der er gået i stå i sit arbejde med et nyt, stort center til ære for Aksel Sandemose på Mors og som plages af en oplevelse fra hans barndom.

Derudover møder vi neurologen Jarle, skolelæreren Gaute, bedemanden Syvert og præsten Kathrine, der på forskellig vis i deres liv udfordres af noget, de ikke forstår. 

LÆS OGSÅ: Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med fem bøger for at fortælle den her historie

Imellem Morgenstjernen og Det tredje rige har Karl Ove Knausgård også skrevet Ulvene fra evighedens skov, der havde to hovedpersoner: den unge mand Syvert fra Sørlandet i Norge, og den russiske videnskabskvinde Alvetina, hvis historier flettes sammen til slut i den 800 sider lange bog.

Fælles for de tre bøger har indtil videre været den store, lysende stjerne og en kredsen omkring døden og tanken om dødens ophør. Og som altid bevæger Knausgård sig fra nærbilleder af hverdagen og livet set helt tæt på og til de store, filosofiske spørgsmål om livet og døden.

I et interview til den norske avis VG har Karl Ove Knausgård tidligere sagt om romanprojektet: ”Romanserien handler om små mennesker, som lever i en tid, hvor der sker store ting, ikke helt ulig os og vores tid lige nu! Tanken er, at historien ikke skal bevæge sig i en lige linje fra A til B til C, men brede sig ud, mere som en skov end som stien gennem skoven.”

Tiden og romanerne må vise, hvor vi skal med hen i Knausgårds projekt, og hvor vi ender, men det er værd at hoppe på – der venter en på alle måder stor læseoplevelse.




Nyt fra Knausgård: Det tredje rige

I Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje rige er folk holdt op med at dø

♥️♥️♥️♥️♥️ “Det er djævelsk godt gjort” – Politiken

Det tredje rige er den selvstændige efterfølger til Morgenstjernen og Ulvene fra evighedens skov.

Nitten år gamle Line forelsker sig i Valdemar, frontfigur i det myteomspundne band Domen, og trækkes ind i en hemmelig, fascinerende og skræmmende verden. Politimanden Geir efterforsker et makabert trippeldrab, men den teori han til sidst danner sig, kan han ikke fortælle nogen om. Kunstneren Tove laver billeder inspireret af eventyrernes understrømme af seksualitet og død. En dag hører hun en stemme, som taler til hende, som vil hende noget. Bedemanden Syvert bliver urolig, da der ikke rapporteres om nye døde. Noget er i bevægelse i verden, det er, som om den er hjemsøgt – men af hvad og hvorfor?

Du kan købe Det tredje rige online fx. hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.




Læs også

Ulvene fra evighedens skov

I Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje rige er folk holdt op med at dø

Ulvene fra evighedens skov er en ny stor roman fra Karl Ove Knausgård om livet, døden og det, vi ikke forstår. Romanen er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen.

Året er 1986 i Sørlandet i Norge. Syvert Løyning, en ung mand på 19 år, vender hjem til sin barndomsby efter at have aftjent værnepligt. En nat drømmer han om sin afdøde far. Det er som om, han vil ham noget, og Syvert åbner de kasser med faderens ting, som står i garagen og finder en stak breve skrevet på russisk.

Romanens anden del foregår i nutidens Rusland. Her følger vi Alevtina, der er biolog og underviser på universitetet i Moskva og alenemor til drengen Seva. Hun har altid søgt at forstå et af de største mysterier: Hvordan der er opstået liv i verden.

En dag får hun et brev fra sin norske halvbroder.

Du kan købe Ulvene i evighedens skov i din lokale boghandel eller hos Bog & Idé.


Morgenstjernen

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.