Svenske krimier Svenske krimiforfattere

3 skarpe til krimiduoen Erik Axl Sund

grå melankoli, erik axl sund, dukkeliv, galslegemer

Mød den succesfulde svenske forfatterduo Erik Axl Sund, der er aktuel med Dukkeliv – anden bog i serien Grå Melankoli.


“Vi ser os selv som en duo, der på skift står forrest og synger med den højeste stemme. Hvis vi gjorde det på samme tid, ville det blive slemt og uudholdeligt.”

Sådan beskriver forfatterne bag pseudonymet Erik Axl Sund helt kort deres forfatterskab. Vi har stillet dem 3 spørgsmål i anledning af udgivelsen af Dukkeliv, anden bog i den intense krimiserie Grå Melankoli.

Hvad lader I jer inspirere af?

Vores forfatterskab var fra begyndelsen præget af selvterapi: Vi anvendte det skrevne ord til at forsøge at beskrive os selv og forklare, hvorfor vi er blevet, som vi er. Siden hen begyndte vi også at bruge bøgerne til at beskrive en række ydre fortællinger, der er inspireret af politik, historie, kunst, litteratur og musik.

LÆS OGSÅ: Dukkeliv. Intens krimi om menneskehandel og sexmisbrug. Smuglæs her

Vi beskæftiger os ofte med aktuelle fænomener og stiller spørgsmål til, hvorfor folk gør, som de gør. Hvad skaber en gerningsmand?

Vi læser meget, men sjældent krimier. Sjöwall og Wahlöö er en undtagelse, deres socialrealistiske stil har mange sammenfald med vores. Blandt nutidens forfattere holder vi meget af Nicklas Natt, Heinrich Böll, Ernest Hemingway, Per Lagerkvist og Suzanne Brøgger.

erik axl sund
Erik Axl Sund-duoen Håkan Axlander Sundquist (f. 1965) og Jerker Eriksson (f. 1974). Foto: Sandy Haggart

Hvad er det krimigenren kan, som I er tiltrukket af som forfattere?

Krimigenren giver dig en ydre ramme: En forbrydelse skal opklares. I den rejse kan du frit bruge historien til at skrive om det, du synes er vigtigt.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for jer?

Til at begynde med udvekslede vi tekster via mail. Så skaffede vi os et lokale, hvor vi kunne skrive sammen fra 9 til 16, men da vi også drev et kunstgalleri i samme lokale, var det indimellem svært at fokusere på at skrive. De seneste par år har vi igen skrevet på distancen, da en af os er flyttet til Skåne.

LÆS OGSÅ: Krimiverdenens rockstjerner. Erik Axl Sund skriver mørke bøger om Sveriges skyggesider

Når en roman nærmer sig sin slutning, sætter vi os sammen og læser den højt for hinanden for at se, om det fungerer og sproget flyder, som det skal. Vi må se, hvad fremtiden byder på, men vi vil forsøge at komme på en skrivetur sammen igen, som vi gjorde jævnligt, før pandemien.


Udkommet i serien Grå Melankoli

Dukkeliv

3 skarpe til krimiduoen Erik Axl Sund

Dukkeliv er er en krimi om den side af samfundet, som vi helst ignorerer og nærmest aldrig hører om. Forfatterduoen Erik Axl Sund dykker med deres roman ned i et nådesløst Sverige, hvor menneskehandel og sexindustrien skjuler sig.

Kriminalbetjent Kevin Jonsson har fået en sag om online sexhandel. Han skal finde dukkemesteren – en person, der bruger falske identiteter til at skaffe film og billeder af unge piger. Efterforskningen tvinger Jonsson til at konfrontere hemmeligheder fra sin egen fortid, men fører ham også til Nova og Mercy.

Nova og Mercy er to 16-årige piger, der er flygtet i en stjålet bil fra et anlæg, hvor en anden ung kvinde er forsvundet. De to bliver jagtet, og har måske altid været det.

Du kan købe Dukkeliv online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.


Glaslegemer

3 skarpe til krimiduoen Erik Axl Sund

Der skyller en selvmordbølge blandt unge ind over Sverige, og følles for de døde er, at de unge har lyttet til gamle kassettebånd med optagelser af hård undergrundsmusik i dødsøjeblikket.

På et ukendt sted opholder enmandsbandet Hunger sig, og komponerer de unges dødsmusik på bestilling. Vanja er føler sig ensom, misforstået og er træt af livet, og hun skær i sig selv. Hun har også bestilt et bånd fra Hunger.

Konstitueret kriminalkommissær Jens Hurtig skal efterforske de usædvanlige og brutale selvmord, og finde frem til Hunger. Samtidig bliver en række velrespekterede ældre mænd dræbt, og dødsfaldene viser sig at have en sammenhæng med selvmordene. Jens Hurtig begiver sig ind i et ukendt, mørkt ungdomsmiljø, men er pludselig lidt for tæt på begivenhederne…

Du kan købe Glaslegemer online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.



Lad ikke din næste læseoplevelse vente. Se vores bedste krimibøger her.