Krimi Skønlitteratur Svenske krimiforfattere

Krimiverdenens rockstjerner

Bag pseudonymet Erik Axl Sund finder vi forfatterne Jerker Eriksson (f. 1974) og Håkan Axlander Sundquist (f. 1965). Håkan er lydtekniker, musiker og kunstner. Jerker har produceret Håkans elektropunkband iloveyoubaby! og arbejder som fængselsbibliotekar. De er begge opvokset i Gävle og bor nu i Stockholm, ikke langt fra hinanden.

Tilbage i 2010 udgav de deres debut Kråkflickan (da. Kragepigen), første bog i krimitrilogien ’Victoria Bergmans svaghed’, der blev fulgt op af Hungerelden i 2011 (da. Sorgens ild) og Pythias anvisningar i 2012 (da. Pythias anvisninger). Trilogien blev vel modtaget af anmelderne og fik Det Svenske Krimiakademis specialpris i 2012. Også i Danmark var anmeldelserne positive og de fik plads på bestsellerlisterne. Her var en anderledes mørk stemme, der ikke lignede noget andet i det svenske krimilandskab, og det blev startskuddet til en imponerende succeshistorie.

Erik axl sund foto
Besøg på den danske krimimesse i 2013 sammen med Victoria Bergman-trilogien

I dag er Erik Axl Sund repræsenteret af et velrespekteret svensk agentur, der har solgt rettighederne til alle deres bøger til 38 lande verden over – fra Brasilien til Ukraine. I hjemlandet Sverige har Victoria Bergman-trilogien samlet set solgt mere end 250.000 eksemplarer, men det er intet i forhold til Tyskland, hvor trilogien i alle formater har rundet et salg på over 1,1 millioner eksemplarer. I 2016 indtager de USA, hvor de udgives af forlaget Knopf på samme liste som deres skandinaviske kolleger Jo Nesbø, Stieg Larsson og Henning Mankell. Det amerikanske produktionsselskab Tomorrow Studios har desuden købt filmrettighederne til Victoria Bergman-trilogien og har planer om at forvandle den barske krimi til en dramatisk, højspændt tv-serie.

De to herrer hviler bestemt ikke på laurbærrene. Ud over at rejse rundt i hele verden på bogturné og skrive nye krimier har de for nylig både åbnet et galleri, Galleri Erik Axl Sund i Stockholm, og startet et pladeselskab, Erik Axl Sund Records. Deres kreativitet kan man ikke betvivle. De er eminente til at skabe, se muligheder i alle kunstformer og altid drevet af et stærkt personligt engagement.

GlaslegemerPå dansk er senest udkommet Glaslegemer, som er første selvstændige bog i deres nye krimitrilogi. Vi glæder os til næste bog i serien og til at følge de to entreprenante forfattere, som har verden liggende for deres fødder. De er ikke krimidronninger eller -konger. De er rock’n’roll.