Bøger til unge Fantasy til børn og unge Rick Riordan

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

Percy Jackson

Første sæson af Percy Jackson serien tager verden med storm. Hvis du har læst bogen opdagede du måske, at der var blevet ændret nogle ting. Vi har samlet en liste med 5 ting, som blev ændret fra bogen til serien! (Artiklen indeholder spoilers)


Percy Jackson er blevet et stort fænomen. Rick Riordan har skrevet mange bøger i universet fyldt med græske guder og helte, og nu er der også kommet en serie på Disney+ til samlingen. Serien følger den første bog i Percy Jackson og Olymperne, Percy Jackson og Lyntyven.

LÆS OGSÅ: Elsker dit barn fantasy? Se her 8 gode fantasybøger til børn fra 8 år

Hvis du endnu ikke har læst bøgerne, så har du en masse timers læsning til gode. På dansk er der blevet udgivet 24 bøger i Percy Jackson universet, hvor du kan læse om helte, der kæmper mod monstre fra både græsk mytologi, romersk mytologi, egyptisk mytologi og nordisk mytologi.

LÆS OGSÅ: Den ultimative Rick Riordan-guide

Den første bog i universet, Percy Jackson og Lyntyven, følger 12 årige Percy Jackson, der finder ud af, at han er halvgud. Han ender i halvblodslejeren, hvor han møder en masse væsner fra græsk mytologi. Her får han at vide, at de græske guder er levende. Zeus’ tordenkile er blevet stjålet, og han mistænker Percy for at være tyven. Percy skal nu ud på en farlig mission på tværs af USA med sine venner for at bevise, at han er uskyldig og bringe tordenkilen tilbage til Zeus.

I første sæson af serien følger de plottet fra den første bog rigtig meget, der var dog nogle små forskelle mellem bogen og serien. Så hvis du sidder og tænker, at der ikke er nogen grund til at læse bogen, hvis du har set serien – så tro om igen. Der er nogle seje øjeblikke, som du ikke har set endnu, nogle scener er blevet ændret, og der er nogle detaljer, som er en smule anderledes. Her kan du læse fem af forskellene mellem serien og bogen.

OBS: Der er spoilers for både første sæson af serien og første bog, Percy Jackson og Lyntyven, herunder!
1. Frk. Dodds angriber Percy Jackson

Det her er klart en af de mindre detaljer, som måske ikke alle lagde mærke til forskellen på. En af de første monstre vi møder i Percy Jackson serien, er Frk. Dodds. I virkeligheden er Frk. Dodds dog en af de tre furier, Alecto, som hjælper Hades. Forklædt som Percys matematiklærer opdager hun, at Percy har kræfter, hvor han kan styre vandet. Frk. Dodds ved derfor, at Percy er søn af vandguden Posideon.

Både i tv-serien og i bogen får Percy vandet i en fontæne til at angribe Nancy Bobofit, så hun bliver gennemblødt. I tv-serien giver Frk. Dodds derfor slip sin forklædning og angriber Percy udenfor museet. I bøgerne trækker hun ham dog faktisk til side og tager ham med hen til et område uden mennesker for at angribe ham.

Det er derfor en meget lille detalje, men det er en tydelig forskel på bogen og serien, da Frk. Dodds i bogen gerne ville angribe uden andre så det.


2. Udvælgelsen af hvem, der kommer med på missionen

En af de lidt større ændringer som serien havde, er når Percy skulle udvælge, hvem han skulle have med på sin mission. Som du måske husker, blev Percy sendt på en mission, hvor han skulle finde Zeus’ tordenkile. Han skal derfor udvælge tre følgesvende, som skal med på den farlige mission.

I serien får Percy lov til at vælge mellem de bedste helte, som halvblodslejeren kan tilbyde. Her kan han blandt andet vælge Luke fra Hermes hytten, Clarisse fra Ares hytten og mange andre stærke helte. Percy tøver dog ikke, og før Chiron, den aktivitetsansvarlige i lejeren, får lov til at præsentere de andre halvguder, fortæller Percy, at han gerne vil have Annabeth med på missionen. Derefter vælger han også satyren Grover, der er hans bedste ven.

I bøgerne forgår den her scene dog ikke på præcis samme måde. I bøgerne får Percy fortalt om missionen af Chiron, hvor Grover er til stede. Det er helt tydeligt for Percy, at Grover syntes, at missionen lyder farlig, og at han er skræmt ved tanken om at tage til dødsriget. Percy siger derfor til Grover, at han ikke behøver tage med, hvis han ikke har lyst. Dog fortæller Grover, at hvis Percy gerne vil have ham med, så vil han gerne tage med.

Annabeth, derimod, melder sig frivilligt til missionen. Det er op til Percy, om han ønsker hendes hjælp i sidste ende, og han ender med at tage imod hendes tilbud om at tage med. Det er derfor i bøgerne Annabeth, der vælger at tage med på missionen.


Percy Jackson

3. Forlystelsesparken

En af de scener som er lavet meget om fra bogen til tv-serien, er forlystelsesparkscenen. Percy og Annabeth bliver sendt af Ares ud på en side-mission, hvor de skal hente hans skjold, som han har mistet, mens han var på date med Afrodite. Der er bare et lille problem. Ares har glemt skjoldet i Hefaistos forlystelsespark, og Hefaistos er altså gift med Afrodite.

I bogen er forlystelsesparken faktisk et vandland, og Grover er ikke blevet tilbage hos Ares, som det sker i tv-serien. I begge bevæger Annabeth og Percy sig ned i kærlighedstunellen, men herefter er tv-serien og bogen meget anderledes.

I bogen har Hefaistos designet en fælde for Afrodite og Ares. Det er derimod Annabeth og Percy, der bliver fanget i fælden, når de forsøger at hente Ares skjold. De bliver fanget i et net, hvor der er kameraer, der filmer dem og vil sende det direkte til Olympen. Det var nok tænkt som at gøre Ares og Afrodite pinlige, fordi deres affære blev sendt live på tv.

Derudover blev de også angrebet af millioner af små metalliske edderkopper, som Annabeth er meget bange for. Heldigvis kunne Percy bruge sine vandkræfter til at få dem ud af situationen.

I serien derimod sejler Percy og Annabeth i en båd langs kærlighedstunellen, mens de hører popmusik og ser et lysshow af Hefaistos historie. Herefter kommer de hen til en guld trone og en stor statue, som holder Ares skjold.

Tronen er fælde, som Hefaistos har designet. Så snart man sætter sig på den, ville man ikke kunne rejse sig fra den igen – i hvert fald ikke uden Hefaistos tilladelse. Dog er dog nødvendigt for Annabeth og Percy, at en af dem sætter sig på tronen, da skjoldet først vil blive sluppet fri fra statuen, hvis nogen satte sig på stolen. Percy sætter sig på tronen, hvorefter han bliver låst fast og bliver lavet om til guld. Heldigvis slipper Hefaistos ham dog fri.


4. Kampen mod Ares

Kampen med Ares er en af de scener, som måske er en smule vildere i bogen. I både tv-serien og bogen går det op for Percy, at han er blevet narret. Det var slet ikke Hades, der stjal tordenkilen, men det var derimod Ares, der blev manipuleret af Kronos.

Percy går derfor i kamp mod Ares, som er krigsguden. I bogen er scenen dog fyldt med mere action. I bogen er der ild, betjente som bliver tilkaldt, og mennesker der står og holder øje med kampen. I bogen er det nemlig tydeligt, at på grund af tågen tror menneskene, at Ares og Percy har en skudkamp med pistoler. Tågen gør, at monstrene, guderne og alle elementer fra græsk mytologi bliver skjult for de almindelige mennesker, så de i stedet ser noget andet, og det er præcis, hvad der sker her.


5. Lukes forræderi

Et af de største øjeblik og en overraskende drejning i historien er når Luke forræder Percy. Luke var en af dem, som bød Percy velkommen i halvblodslejeren, og han introducerede Percy til mange vigtige ting i den nye verden fuld af græsk mytologi, som Percy nu er blevet en del af. Det er derfor meget uventet, når det bliver tydeligt, at Luke arbejder sammen med Kronos, og at han faktisk har forsøgt at dræbe Percy.

Inden Percy tager på missionen, besøger han oraklet, der fortæller ham, at han vil blive forrådt af en af hans venner. Det viser sig at være Luke, der inden Percy tager afsted på missionen giver ham et par sko, der kan flyve. Percy må dog ikke flyve, da han er søn af Poseidon, og himlen er Zeus domæne. Derfor giver han skoene til Grover. Da Percy, Annabeth og Grover ankommer til underverden, forsøger skoene at trække Grover ned i Tartaros, hvor Kronos befinder sig.

Det er dog ikke den eneste gang, Luke forræder Percy, fordi i både tv-serien og i bogen trækker Luke Percy til side og angriber ham. I tv-serien slås de med sværd, hvorimod han i bøgerne får en giftig huleskorpion til at angribe ham.

En stor forskel på tv-serien og bogen er dog, at i bøgerne er Percy helt alene. I TV-serien derimod har Annabeth taget sin kasket på, som kan gøre hende usynlig. Hun ser derfor Luke foræde dem, og hun hører ham sige, at han kæmper for Kronos, hvilket er meget dramatisk.
Der er også nogle andre ting, som er anderledes fra bogen og tv-serien, som ikke kom med på listen. For eksempel er deres ankomst til underverden en smule anderledes, og scenen hos Medusa er også blevet ændret til serien. Men for at finde ud af helt præcist hvad forskellen er her, så må du give dig kast med bøgerne og opleve det for dig selv.

Læs Percy Jackson bøgerne

Percy Jackson (1) og lyntyven

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

12-årige Percy Jackson er på vej til at blive smidt ud af endnu en skole, fordi han har pulveriseret sin lærer. Han ved ikke helt, hvad der skete, men det er ikke første gang, der sker besynderlige ting omkring ham.

Da han efter en dramatisk flugt ender i Halvblodslejren, møder han væsner, der kun burde optræde i bøger om græsk mytologi. Og de græske guder viser sig også at være særdeles levende. Og vrede. Overguden Zeuz’ lyn er nemlig blevet stjålet, og Percy er den hovedmistænkte. Han har nu ti dage til at bevise sin uskyld, og sammen med to venner sætter han af sted tværs over USA i jagten på tordenkilen.

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (1) og lyntyven online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Percy Jackson (2) og uhyrenes hav

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

Percy har tilbragt et fint, men begivenhedsløst år, på sin skole i New York, og han glæder sig nu at tilbringe sommeren i Halvblodslejren med alle de andre halvguder.

Freden slutter uventet, da Percys veninde, Annabeth, dukker op med foruroligende nyheder fra Halvblodslejren. De magiske grænser, som beskytter lejren, er blevet forgiftede, og hvis der ikke bliver fundet en kur hurtigst muligt, er lejrens sikkerhed i alvorlig fare.

Samtidig har Percy mærkelige drømme om vennen Grover. Meget tyder på, at Grover er i fare, men hvordan skal Percy komme sin ven til undsætning?

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (2) og uhyrernes hav online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Percy Jackson (3) og titanens forbandelse

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

Percy modtager et nødopkald fra sin ven Grover, da to hidtil ukendte halvblodsbørn er i fare. Men redningsaktionen går helt galt.

Tilbage i Halvblodslejren forbereder heltene en ny redningsaktion, for både Annabeth og Artemis, jagtens gudinde, er forsvundet. Hvis Artemis ikke bliver fundet inden vintersolhverv, kan hele Olympen stå for fald.

Percy begiver sig – på trods af advarsler – afsted på redningsaktionen, for man skulle da være en dårlig helt, hvis man ikke vil forsøge at redde sin bedste ven …

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (3) og titanens forbandelse online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Percy Jackson (4) og slaget for labyrinten

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

Da Percy sprænger sin nye skole i luften, må han stikke af til Halvblodslejren.Men her tyder alt på, at den tidligere lejrdeltager Luke er tæt på at kunne føre Kronos’ hær gennem en underjordisk labyrint og direkte ind bag lejrens svækkede magiske grænser.

For at stoppe invasionen må Percy, Annabeth, Grover og Tyson begive sig ind i labyrinten, hvis uforudsigelige gange gemmer på ondsindede overraskelser og besynderlige væsner, der endnu engang sætter halvblodsbørnenes evner på en prøve  på liv og død.

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (4) og slaget i labyrinten online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Percy Jackson (5) og den sidste olymper

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

Gennem et helt år har halvblodsbørnene forberedt sig til den endelige kamp med titanerne, vel vidende at chancerne for at vinde er skræmmende små. Kronos’ hær er stærkere end nogensinde før, og med hver halvgud og gud, som den onde titan rekrutterer, vokser hans magt.

Mens olymperne kæmper for at få kontrol over monsteret Typhon, som Kronos har sendt tværs over USA med retning mod New York, påbegynder Kronos sin fremrykning mod gudernes bolig, Olympen. Det er op til Percy Jackson og en lille hær af unge halvguder at stoppe Tidens Herre og hans dødsensfarlige hjælpere …

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (5) og den sidste Olymper online, f.eks. hos Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Percy Jackson (6) og gudernes bæger

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

Nu er det her! Sjette bind i Percy Jackson-serien!

Percy skal snart på college, og det kræver, at han får anbefalinger med fra sine guddommelige slægtninge. Men alle tjenester fra guderne skal betales med en modydelse, og endnu en gang må Percy klare de strideste opgaver, før han kan sikre sig gudernes gunst. Læs med, når Percy og hans venner suser igennem det fantastiske univers, hvor der lurer farer og udfordringer, som selv guderne kan have svært ved at overkomme. 

Serien om Percy Jackson er læst af millioner verden over – og sjette bind i serien skuffer bestemt heller ikke. 

Fra ca. 10 år (selvlæsning) og 8 år (højtlæsning)

Du kan købe Percy Jackson (6) og gudernes bæger online, f.eks. hos Bog&Idé, eller i din nærmeste boghandel.
Solen og stjernen

5 forskelle på Percy Jackson bogen og den første sæson af serien (Spoilers)

En ny og spændende rejse fra Percy Jacksons eventyrlige univers.

Som søn af Hades er Nico Di Angelo vant til en masse uheldsvangre begivenheder i sit liv. Men én ting lyser dog i hans liv: hans kæreste Will Solace, søn af Apollon. Sammen kan de to overkomme de værste prøvelser. Indtil videre.

Men titanen Bob kalder på Nico fra underverdenen. Han er i fare, og Nico er nødt til at rejse ned i mørket for at hjælpe ham. Will insisterer på at tage med – men kan et lysets væsen overleve i mørket og dybet? Og hvad mon det betyder, når der i en profeti står, at Nico må efterlade ‘noget af samme værdi’ i dybet?

Følg med i det hæsblæsende eventyr med Nico Di Angelo, der tager afsæt i det magiske Percy Jackson-univers.

God fra omkring 10 år.

Du kan købe Solen og stjernen online eller i din nærmest boghandel.