Bøger om naturen Fagbøger

3 bøger tager dig med ud i naturen – ny tendens

3 bøger tager dig med ud i naturen – ny tendens

Johanne Refseth, Signe Amtoft og Gitte Holtze. Tre aktuelle forfattere giver på forskellig vis indblik i, hvordan det at opholde sig i naturen i en længere periode kan sætte et positivt aftryk på både krop og sind.

Vi har længe vidst, at det er godt for os at komme ud i naturen. Undersøgelser viser, hvordan det at være i naturen har en positiv indvirkning på os i form af færre stress-hormoner i blodet og et stærkere immunsystem.

Udover de fysiske positive reaktioner, har vi psykisk også godt af at opholde os i grønne omgivelser nogle timer om dagen. Naturen følger sit eget tempo, og vi er sat fri for at skulle forholde os og vælge. Og det er godt for det moderne menneske. Færre valg, mere frisk luft og grønne omgivelser.

De tre aktuelle bøger: Psykolog med sovepose af Johanne Refseth, Hvad hærvejen gav mig af Gitte Holtze og Det ordner sig af Signe Amtoft er på forskellig vis bøger om, hvad længere ophold i naturen skaber af ro og perspektiv på tilværelsen.

Psykolog med sovepose af Johanne Refseth:

Gennem de personlige beretninger om lange timer ved bålet, nætter under åben himmel og meditative vandreture viser psykolog Johanne Refseth på en enkel og forståelig måde, hvordan det at opholde sig i naturen kan hjælpe dig til at lære dine følelser bedre at kende.

LÆS OGSÅ: Psykolog Johanne Refseth: Find mental styrke i naturen

3 bøger tager dig med ud i naturen – ny tendens
Psykolog Johanne Refseth er aktuel med bogen Psykolog med sovepose – Hvordan udelivet styrker dit indre liv.

Hvad Hærvejen gav mig af Gitte Holtze:

Sidste sommer besluttede Gitte Holtze sig for at gå ad Hærvejen, en rute på cirka 500 kilometer op gennem Jylland. 21 dage tog turen, der begyndte i Padborg og endte i Skagen. Og selvom det ikke på papiret var et eksotisk eventyr, og Gitte Holtze ikke havde de store forventninger forud for turen, blev hun overrasket over, hvad Hærvejen faktisk gav hende. Af ro, smuk natur, store oplevelser, og ikke mindst genopdagede hun en glæde ved Danmark og danskerne.

LÆS OGSÅ: Man behøver ikke rejse langt væk for at vandre. Hærvejen er lige her

Det ordner sig af Signe Amtoft:

For Signe Amtoft blev turen til Island både en naturmæssig, kulturel og kropslig oplevelse.

”Jeg havde i tiden op til rejsen mistet lidt af kontakten til min krop og var alt for meget oppe i mit hoved. Den kropslige kontakt genfandt jeg på Island og begyndte at klatre, da jeg kom tilbage til København. Når du bevæger dig, bliver du jo generelt bare gladere – og det at se en rute, og så gå efter den, er enormt givende … for mit hoved i hvert fald.”

Mødet med naturen på Island var meget større, end hun kunne forestille sig, noget skal mærkes på kroppen, men det var samtidig præcist så vild en oplevelse, som hun havde håbet på.

”Den natur, der er på Island, kan du slet ikke tænke dig til. Synet af den tvang mig til at tage de høretelefoner ud, som jeg altid har i ørerne for at skabe ro. Det gik op for mig, at jeg slet ikke lyttede, fordi naturen krævede mit fulde nærvær og skabte en indre ro for de tanker, der normalt hvirvler rundt i mit hoved,” fortæller Signe Amtoft.

Hun understreger samtidig, at skønheden kommer med en pris:

”Naturen på Island er nådesløs, hvis du ikke lytter til den. Vi plejer at sige kun en tåbe frygter ikke havet, men her gælder; kun en tåbe frygter ikke den islandske natur.”

LÆS OGSÅ: Signe Amtoft: Det ordner sig – rejsedagbog fra en islandsk sommer


Psykolog med sovepose:

3 bøger tager dig med ud i naturen – ny tendens

Dette er historien om, hvordan psykologen kurerede sin egen kærestesorg ved at blive en udesovende friluftselsker med hang til bål og mosgroede skove. I bogen følger vi Johanne Refseth fra hendes friluftslivs spæde begyndelse til de lange ture året rundt, mens hun med humor, eftertænksomhed og selvironi fortæller om psykologien bag det at være menneske. Om, hvorfor følelser bliver til mavesmerter, indre uro og hovedpine, når vi lægger låg på dem i stedet for at mærke dem og acceptere dem. Og om hendes egen oplevelse af, hvordan naturen gav hende større følelsesmæssig selvindsigt og ro. De personlige beretninger om lange timer ved bålet, nætter under åben himmel og meditative vandreture viser på en enkel og forståelig måde, hvordan det at opholde sig i naturen kan hjælpe dig med at lære dine følelser bedre at kende, så du opnår både fysisk og psykisk balance.

Du kan købe Psykolog med sovepose i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé fra 1. juni.


Hvad Hærvejen gav mig:

3 bøger tager dig med ud i naturen – ny tendens

I forsøget på at få en timeout fra en alt for hektisk hverdag, sætter Gitte Holtze ud på en vandring ad den 500 km lange Hærvejen op gennem Jylland.

Det viser sig, at Hærvejen er meget mere, end den længste vandrerute i Danmark. Gitte fortæller om at gå langsomt gennem lommer af et Danmark, der lever stille og hengemt. Om tankevækkende møder med fremmede. Om glæden ved det enkle liv i en rygsæk. Om tyste nætter alene i en dansk natur meget større, end hun troede. Om en vandretur, der på forunderlig vis altid giver det, Gitte har brug for. Og om hvordan hun skridt for skridt på sin vej nordpå slipper hamsterræset og mærker sig selv mere og mere.

Gitte Holtze er erfaren udi lange vandringer og er især kendt for at have gået den over 4.000 kilometer lange Pacific Crest Trail fra Mexico til Canada. Dengang gjorde hun det for at vokse sig ud af et smadret selvværd, og hun vendte hjem med en ny tro på sig selv og en tro på, at vandring er vejen til et helt liv. Hvad Hærvejen gav mig er en bog om alt det, vandring giver, også selv om man ‘bare’ går i Danmark.

Du kan købe Hvad Hærvejen gav mig i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.




Det ordner sig:

3 bøger tager dig med ud i naturen – ny tendens

I en sommermåned rejser radio-/tv-vært og forfatter Signe Amtoft til Island for at undersøge, hvilke sanseindtryk der gemmer sig mellem vulkaner, is og bjerge. Med behovet for at fjerne de hæmninger, hun konstant har lagt på sig selv, beslutter hun sig for med turen at trodse sin usikkerhed og afprøve eget mod.

Det bliver til en perlerække af intense møder med den rå natur og de folk, der bor i den.

Gennem møder med alt fra præsidenten til fiskeren og kvinden på gaden lærer Signe om forholdet til fisk, får, danskere og Eurovision. Hun gør sit bedste over for en glimabryder og tester det uofficielle motto thetta reddast (da: det ordner sig). Et motto, man som dansker godt kan blive lidt træt af, når man bare gerne vil lave faste aftaler og have to spor i vejtunnelerne.

Du kan købe Det ordner sig online hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Selvhjælpsbogen HjerneRo af Mads Vangsgaard Hyldig og Martin Riis Kastrup.