Børnebøger Carlsen

Vrede og venskab i børnehaven

Vrede og venskab i børnehaven

Af Forfatter Line Kyed Knudsen 

At blive vred er én af de følelser, man skal lære at tackle, når man vokser op, og det kan være svært. Især hvis man endnu ikke har ordet i sin magt og kan sætte ord på de følelser, der bølger rundt indeni, når man er rigtig rasende.

Jeg mener, at det er helt normalt, at børn har temperament. Det er en del af det at vokse op at lære at styre sine følelser. Blandt andet følelsen vrede. Alle børn kan blive vrede, men nogle børn kan have sværere ved at tackle følelsen end andre. Det ville jeg gerne skrive en bog om.

Når børn bliver vrede

Da min egen søn gik i børnehave, var han én af de her stille og rolige små fyre, der for det meste bare legede med de andre drenge uden de store konflikter. Men jeg lagde hurtigt mærke til, at drengegruppen havde det med at udelukke én af drengene i deres leg. Ikke med vilje, men de legede bare ikke med ham, og da jeg begyndte at observere det nærmere, gik det op for mig, at drengen, der blev udelukket, simpelthen ikke forstod legene. Derfor legede han mest for sig selv.

Da han blev lidt ældre, blev de andre drenge (og piger) i børnehaven bange for ham, fordi han begyndte at få nogle kæmpe raserianfald. Drengen kunne nemlig pludselig blive meget vred på drengegruppen. Enten hvis gruppen bevægede sig ind på de områder, som han så som sine egne, eller hvis der blev leget en leg, han forstod og gerne ville være med til, men som han alligevel ikke kunne finde ud af at invitere sig selv ind i. Og når drengen blev vred, var det noget hele børnehaven lagde mærke til. Han kunne græde, råbe og skrige, så man troede, at han virkelig var kommet ud for en ulykke. Og han var vred længe. Det kunne vare i flere timer, hvor det bølgede frem og tilbage med konflikter mellem både pædagoger og børn. Det var som om, han ikke kunne komme ud af det og finde tilbage til sit almindelige jeg. Det var næsten, som om han blev et andet barn; og så var det, at jeg fik idéen til at skrive om et vredt barn.

img_1111-1024x683

For det jeg så, var en dreng, der ikke kunne udtrykke sig med ord. Han anede ikke rigtig, hvad der skete indeni ham. Men jeg kunne se, at vreden gik ud på, at han følte sig uretfærdigt behandlet. Når jeg betragtede ham, var det næsten, som om jeg kunne mærke hans følelser og frustrationer. Og nogle gange, når det virkelig blev for meget for ham, så prøvede han at stikke af. Og det kunne jeg egentlig godt forstå, at han ønskede. Måske ønskede han inderst inde at stikke af fra sig selv?

Ideen til Alexander bliver vred udspringer dog også af min egen søns vrede, som dog slet ikke var så slem i forhold til den vrede dreng i børnehaven. Men min egen søn udviklede også et form for temperament, mens han gik i børnehaven. Det var ikke sådan, at han blev ustyrlig og vred i lang tid, men jeg lagde mærke til (og hørte om fra pædagogerne) at hvis én af hans ellers gode venner, drillede ham og blev ved, og hvis vennen ikke lyttede til, at min søn sagde stop, så kunne min søn godt finde på at ”springe på ham” – bare et kort skub eller slag for at markere, at nu var det nok. Min søn ønskede selv at klare situationen uden indblanding fra voksne. Det er ikke altid lige smart, men to minutter efter var han altid en god ven igen.

Om Alexander bliver vred

Alexander bliver vred af Line Kyed Knudsen er en billedbog om at gå i børnehave og de konflikter, som børn af og til havner i. Bogen handler om Alexander, der er glad for at gå i børnehave. Han har to gode venner, som han godt kan lide at lege med. Men nogle gange har han svært ved at styre sine lange arme og kan mærke vreden brænde i maven. Sidst i bogen er der ideer til dialogisk læsning og gode råd til at tale med børnehavebørnene om venskab.Alexander bliver vred, Alexander bliver vred, 

Alexander bliver vred COVER.indd

 

 

 

 

 

 

 

Bogen er illustreret af Peter Bay Alexandersen. Læs mere om Alexander bliver vred her

line-kyed-nyt

Line Kyed Knudsen debuterede i 2003 og har siden skrevet en lang række bøger for børn og unge. Forfatterskabet omfatter alt lige fra billedbøger til de små, pigeserier, letlæsningsbøger, gysere og ungdomsbøger.