Fagbøger Bestsellere Biografi Biografier Inspirationslister og guides Obama Ole Sønnichsen

10 stærke biografier du ikke må gå glip af #LRlæser2019

Vil du have ny inspiration til læseoplevelserne i 2019? Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2019

Vi har en ambition om at læse 30 forskellige bøger i 2019.

Og vi håber, at du vil være med.

For at give inspiration til læsningen, bringer vi her forslag til kategorien “En biografi”.

Se hele listen med læsemål og læs mere om #LRLæser2019 her, hvor du også kan finde en printvenlig version, så du kan krydse af, efterhånden som du når dine mål.

#LRlæser2019, læsemål, læseudfordring

Se mor, jeg danser

Af Puk Elgård

Bøger 2019, Puk Elgård, Se mor jeg danser

Da Puk Elgårds forældre mistede deres syvårige datter Pia var lægernes eneste råd: “Få et andet barn med det samme.” Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

Selvom Puk kun var seks år, da hun opdagede sandheden om sin søster, påtog hun sig opgaven med at forsøge at holde forældrene på fode. Men sorgen havde slået dybe revner i fundamentet.

LÆS OGSÅ: Puk Elgård: Jeg skulle selv blive mor for at forstå, hvor slemt det var

Opvæksten var præget af misbrug, farens ludomani, morens skrøbelige psyke og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Se mor, jeg danser fortæller Puk Elgård sin historie: Om at komme til verden som erstatningsbarn, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden. Bogen er en hyldest til livet og en fortælling om en ukuelig tro på, at man kan vælge sin egen vej på trods af en udfordrende barndom.

Du kan købe Se mor, jeg danser i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.Min Historie

Af Michelle Obama

Michelle Obama, Min historie

Hun fik at vide, at hun ikke var egnet til Princeton, men kom ind alligevel. Hun tog sin baby med til et jobinterview – og fik jobbet. Og så har førstedamen egentlig aldrig været fan af politik.

LÆS OGSÅ: 5 afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv

Michelle Obama er en af vor tids mest ikoniske og spændende kvinder. Som USA’s førstedame – og den første afroamerikanske førstedame – var hun med til at skabe det mest imødekommende og rummelige Hvide Hus i historien, samtidig med at hun etablerede sig som en stærk fortaler for kvinder og piger i USA og rundtomkring i verden.

I Min Historie beskriver hun med ærlighed og humor sine sejre og sine skuffelser, både de offentlige og de private, og fortæller hele sin historie, som hun har oplevet den. Det er varmt, klogt og åbenhjertigt.

Du kan købe Min Historie i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.


Hvor jeg var barn, var der isbjørne

Af Anne Knudsen

Grønland, Anne Knudsen, Hvor jeg var barn var der isbjørne

“Jeg vil fortælle om et land, der slet, slet ikke findes længere, og en tid, som de fleste er tilbøjelige til at tro, aldrig har eksisteret. Det særeste ved netop den tid var, at det var en af de lykkeligste i Grønlands historie. Der var i Grønland i 1950’erne en kort stund mellem fortidens isolerede stilstand og fremtidens forbitrede modvilje mod det danske styre. Denne mærkelige tid faldt tilfældigvis sammen med min barndom.”

LÆS MERE: Anne Knudsen: Jeg er taknemmelig for min fantastiske barndom i Grønland

Da Anne Knudsen var seks år, fik hendes far arbejde ved Grønlands Tekniske Organisation (GTO). Familien forlod derfor Frederikssund og bosatte sig i Grønland.

Med stor kærlighed til landet og dets befolkning – og med en imponerende hukommelse og sans for de sigende detaljer – fortæller Anne Knudsen om hverdagslivet med familie, naboer og kammerater, om skolegang og leg i naturen eller derhjemme, og om at opfostre isbjørneunger i et bur ude i gården.

Du kan købe Hvor jeg var barn, var der isbjørne online her eller i din foretrukne boghandel.


One Dollar Man

Af Ole Sønnichsen

Bøger 2019, One Dollar Man, Ole Sønnichsen, William S. Knudsen

One Dollar Man fortæller historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig. Trods William S. Knudsen er én af de mest markante danske immigranter i USA nogensinde, har hans utrolige bedrifter alligevel stort set været glemt af offentligheden i 70 år.

LÆS OGSÅ: One Dollar Man, den største dansker, du (sikkert) aldrig har hørt om

One Dollar Man af Ole Sønnichsen fortæller den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USAs største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten – til en hyre på én enkelt symbolsk dollar årligt.

Du kan købe One Dollar Man i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.


Dristig som en mand

Af Lone Krogsholm

Bøger 2019, Dristig som en mand, Lone Krogsholm, Renna Hauch

Dristig som en mand er fortællingen om en kvinde, der ikke lod nøje med den rolle, der var hende givet og i stedet kæmpede for noget mere og bedre.

Op gennem 1800-tallet, hvor kvinder primært var henvist til hjemmet, kødgryderne og børnepasningen, gik Renna Hauch (1811-1896) den modsatte vej og blev en af landets første, markante kvindesags-forkæmpere.

Hun udfordrede den almene holdning i samfundet til, hvad mænd kunne, og hvad kvinder ikke kunne – og overtrådte gerne normerne. Fx svømmede hun i den lokale skovsø, droppede krinolinen, der holdt nederdelen ude, lod sine unge døtre spadsere alene i skoven med unge mænd og var frisindet i forhold til børneopdragelse, seksualitet og identitet.

Du kan købe Dristig som en mand her eller hos din lokale boghandler.


Spurven

Af Kirstine Kloster Andersen

Kristine Kloster Andersen, Spurven

En tidlig morgen i september 1940 nåede en gummibåd i land på den skotske kyst. I den sad den danske statsborger og nazi-agent Vera Schalburg sammen med to kolleger. Få timer senere var de blevet taget til fange af de britiske myndigheder.

Historien om Vera Schalburg, der var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg, har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen? Fortsatte hun sit arbejde under den kolde krig? Eller levede hun et stille liv som husmor under et nyt navn et sted i verden?

LÆS OGSÅ: Hvem var Spurven? Et falmet avisudklip begyndte jagten på mystiske Vera Schalburg

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs utrolige livshistorie; om fødslen i zartidens Rusland, flugten til Danmark efter revolutionen – og et tumultarisk ungdoms- og voksenliv i Frankrig, Tyskland og England, der bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun, ligesom sin bror, blev hvervet af tyskerne.

Du kan købe Spurven online her eller i din nærmeste boghandel.


Anne, Sanne og Lis

Af Jan Eriksen

Bøger 2019, Anne, Sanne og Lis, Jan Eriksen

For 38 år siden bragede Anne Linnet Band ind på den danske musikscene og blev i folkemunde udødeliggjort som Anne, Sanne og Lis.

Biografien Anne, Sanne og Lis er historien om en trio, der blev pionerer for generationer af stærke kvinder og revolutionerede dansk pop og rock.

Det er samtidig fortællingen om tre store personligheder, hvis private historier med op- og nedture er en markant del af dansk rocks udvikling fra nichemusik til populærkulturelt forsidestof og millioner af solgte plader.

Trioen gik hver til sit efter blot et par år sammen, og Anne, Sanne og Lis fortæller også historien om de strålende solokarrierer, de hver især siden skabte – og frem til i dag, hvor de igen står på scenen sammen hen over sommeren 2019.

Du kan købe Anne, Sanne og Lis online her eller i din lokale boghandel.


Et liv i skjul

Af Bart Van Es

Bart Van Es, Et liv i skjul

En hjertegribende historie om medmenneskelighed og splittelse i en hollandsk familie og om en jødisk piges skæbne under 2. verdenskrig.

Litteraturprofessor Bart van Es fortæller i bogen den sande historie om den jødiske pige, Lien, som blot var ét barn ud af tusinde, som under 2. Verdenskrig blev skilt fra sine forældre og levede i en hollandsk plejefamilie, skjult for nazisterne.

Halvtreds år senere opdager Bart Van Es, der er barnebarn af Liens adoptivmor, at der har været et skjult medlem af familien. Han får kontakt med den 83-årige Lien og kan sammenstykke beretningen om hendes liv og hans egen familie.

Historien beretter ikke alene om en mørk periode i verdenshistorien, men er også en fortælling om en dyb splittelse i forfatterens egen familie.

Læs i den ny, gribende bog Et liv i skjul.

Du kan købe Et liv i skjul online her eller i din nærmeste boghandel.


NEXØ

Af Henrik Yde

Martin Andersen Nexø, Henrik Yde, NEXØ

Martin Andersen Nexø voksede op under små kår i København og på Bornholm, hvor han blev udlært skomager og siden hen lærer.

Allerede midt i livet blev han kendt som forfatter til den internationale succes Pelle Erobreren. Da han senere i livet måtte drage i landflygtighed på grund af sit politiske virke på venstrefløjen, bidrog det kun til myten om proletardigteren.

Da han senere i livet måtte drage i landflygtighed på grund af sit politiske virke på venstrefløjen, bidrog det kun til myten om proletardigteren.

LÆS OGSÅ: 5 ting du (måske) ikke vidste om Martin Andersen Nexø

Men hvem var Martin Andersen Nexø egentlig, og hvordan skal vi læse hans værker i dag?

I denne rigt illustrerede litterære biografi nyfortolker Henrik Yde forfatterskabet og giver et unikt indblik i Nexøs sammensatte person og det spektakulære liv, han levede i en turbulent periode af Europas historie.

Du kan købe NEXØ i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.


Larsen

Af Peder Bundgaard

Kim Larsen, Peder Bundgaard, Larsen

Kim Larsen var ikke blot sin generations måske største sangskriver, men også en af vor tids største danske kulturpersonligheder.

I Larsen fortæller Peder Bundgaard underholdende og humoristisk historien om Larsen, hans sange og hans tid.

Vi følger sangeren og sangskriveren på den musikalske odyssé fra barndommen og den tidlige ungdom i 50’erne og 60’erne over gennembrudsårene med Gasolin’ i 70’erne og frem til solokarrieren, der nåede nye højder med bl.a. albummet Mine damer og Herrer.

Du kan købe Larsen online her eller i din nærmeste boghandel.