Carlsen Bestsellere Bøger til unge Børnebøger Line Kyed Knudsen

YouTube – Der er så meget, de voksne ikke forstår

YouTube - Der er så meget, de voksne ikke forstår

Forlaget Carlsen har udgivet to bøger om danske YouTube-stjerner og endnu flere er på vej. Her forklarer redaktøren bag, hvorfor YouTube faktisk kan lære både os og vores børn en hel masse.

Der er så meget, de voksne ikke forstår. Og man fornærmer nok ikke nogen ved at sige, at YouTube er en af de de ting.

I Danmark har de kendte youtubere hundredtusindvis af følgere, og deres videoer bliver set millioner af gange af landets børn og unge. Men mange forældre er bekymrede over, at deres børn bruger så meget tid på videoplatformen.

YouTube - Der er så meget, de voksne ikke forstår
Naja Münster har været youtuber siden hun var seks. I dag er hun ti år og har over 200.000 følgere.

Mere end bare dårlige pranks

Den bekymring er redaktør hos Carlsen, Jesper Roos Jacobsen, ikke enig i.

“Faktisk har YouTube en masse at byde på,” siger han.

Carlsen udgav i 2017 en bog om en af Danmarks største youtubere, Rasmus Brohave. I år lancerede forlaget en fiktionsserie om det 10-årige YouTube-fænomen Naja Münster. Og det er der en grund til, forklarer Jesper Roos Jacobsen.

“Det hele er ikke bare sjov og ballade og dårlige pranks. Der er masser af youtubere, der har en mission og noget vigtigt på hjerte. Rasmus Brohave bruger for eksempel sin platform til at fortælle unge om uddannelsesmuligheder i sin YouTube-serie Hvad kan jeg blive?” siger han.

Rasmus Brohave
Rasmus Brohave er en af Danmarks største youtubere med mere end 273.000 følgere.

Brohave skriver i sin bog Sådan blev jeg Rasmus Brohave, at han er træt af youtubernes ry som dovne, der ikke kan finde ud af noget.

”Jeg har skrevet denne her bog, fordi jeg synes, der er alt for mange fordomme om sådan nogle som mig. Forældre skal ikke være bekymrede for, at deres børn ser op til helt almindelige teenagere. Vi underholder dem bare,” skriver Brohave, der blandt andet har brugt sin YouTube-kanal i sit arbejde som ambassadør for UNICEF Danmark.

YouTube skal give øget læselyst

Line Kyed Knudsen er forfatteren bag Naja Münster-bøgerne, og hun genkender fordommene omkring YouTube. Da hun fortalte venner om projektet med YouTube-stjernen blev det mødt med løftede øjenbryn – for hvorfor skal børn nu også læse om YouTube, som de i forvejen bruger så meget tid på? Den kritik giver Line Kyed ikke meget for.

Læs også: Forældreguide – Sådan taler du med dine børn om YouTube

“Det er ærgerligt, hvis man som forælder ikke kan lide YouTube, for det er jo der, børnene er. Man bliver nødt til at tage udgangspunkt i deres virkelighed,” siger hun.

Line Kyed håber, at bøgerne kan give forældre en større forståelse for, hvad det er, deres børn bruger så meget tid på. Og så er hun overbevist om, at det kan gavne børn og unge at læse om deres forbilleder. Det kan nemlig være med til at trække dem ind i bøgernes verden.

Line Kyed Knudsen
Line Kyed Knudsen er børnebogsforfatter og stor fan af YouTube.

“Min fornemmeste opgave som børnebogsforfatter er at give børn øget læselyst. Jeg håber, at bøgerne kan være med til at knække koden for de børn, der egentlig ikke synes, det er særligt sjovt at læse, og som hellere vil se YouTube-videoer,” siger hun.

”Selvfølgelig skal man ikke sidde foran skærmen hele dagen. Børn skal også lege og læse. Forhåbentlig kan Naja-bøgerne være med til at kombinere de to verdener.”


Læs i Sådan blev jeg Rasmus Brohave

YouTube - Der er så meget, de voksne ikke forstår

Velkommen til YouTuberen Rasmus Brohaves første bog fyldt med billeder og fun facts og en masse andet som selv Brohave-fans ikke ved. Rasmus fortæller hele historien om sit liv fra barndommen på Fyn til det liv som professionel YouTuber han lever idag. I bogen kommer du helt tæt på, hvad der skete, da Rasmus blev årets YouTuber til Guldtuben, du møder Rasmus’ favoritter fra YouTube og alle hans venner fra Splay og bliver præsenteret for de bedste råd til gear og udstyr og hvordan man tjener penge på YouTube.

Køb Sådan blev jeg Rasmus Brohave som e-bog her eller lån bogen på biblioteket.


Læs i Naja Münster-bøgerne

YouTube - Der er så meget, de voksne ikke forstår

Den store fuglefest har Naja Münster fået en undulat i fødselsdagsgave. Lige hvad hun havde ønsket sig. Hun vil holde fuglefest med veninderne, men far, Trucker Finn, siger nej. Alligevel inviterer hun pigerne fra klassen med deres fugle, og selvfølgelig går alt galt.

En temmelig tosset telttur er Naja af sted med sin storebror Morten, som gerne vil lave en anderledes video til YouTube i skoven. Og det bliver det. Der dukker nemlig en vaskeægte ulv op, som skræmmer dem begge fra vid og sans. 

Virkelighedens Naja Münster blev kåret til årets youtuber til Zulu Awards, årets stjerneskud til Guldtuben, har spillet med i Far til Fire og i dag er der over 200.000 mennesker, i alderen 3-10 år, som følger hende på YouTube.

Køb Naja Münster – Den store fuglefest og Naja Münster – En temmelig tosset telttur her eller hos din lokale boghandler.