Børnebøger Bestsellere Carlsen

Forfatter bag Naja Münster-bøgerne: Vi bør ikke være så bange for YouTube

Naja Münster bøgerne, Line Kyed Knudsen

Naja Münster er en af Danmarks største youtubere, og nu er hun også hovedpersonen i en bogserie. Vi har mødt forfatteren bag bøgerne, Line Kyed Knudsen, til en snak om, hvordan man tænker som en 10-årig, og hvorfor forældre ikke skal være så bekymrede for YouTube.

De fleste børn kender Naja Münster og hendes YouTube-familie. Så da Line Kyed Knudsen blev spurgt, om hun ville skrive en bogserie om den 10-årige internetstjerne, var hun ikke i tvivl. Hun har ofte kigget sin søn over skulderen, når han ser YouTube og grint med, når Naja laver pranks med og imod sin familie.

“Det var så sjov en opgave, at den måtte jeg bare sige ja til med det samme. Og fordi familien har så meget humor, vidste jeg også, at det selvfølgelig skulle være en sjov bog,” siger hun.

Line Kyed er godt klar over, at nogle forældre ryster på hovedet over “generation YouTube”, men selv synes hun, at YouTube kan en masse godt. Især familien Münsters YouTube-kaneler, hvis indhold ifølge Line Kyed kan måle sig med DR’s Børnetime.

“Det er ærgerligt, hvis man som forælder ikke kan lide YouTube, for det er jo der, børnene er. Man bliver nødt til at tage udgangspunkt i deres virkelighed,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Line Kyed Knudsen: Naja Münster-bøgerne skal give børn lyst til at læse

Tænk som en 10-årig

Projektet er indtil videre blevet til to bøger, Naja Münster – Den store fuglefest og Naja Münster – En temmelig tosset telttur, og to mere er på vej. I bøgerne følger vi 10-årige Naja, der er ude på løjer og ikke altid gør, hvad hun får besked på.

“Hun er en ballademager, lidt ligesom Pippi Langstrømpe. Præcis som jeg selv var, da jeg var barn,” siger Line Kyed.

Det kan virke som en svær opgave at sætte sig ned og skrive en bog fra en 10-årigs perspektiv. Line Kyed startede med at se næsten alle de YouTube-videoer, Naja Münster har lagt ud. Hun lagde hurtigt mærke til, at den populære youtuber har nogle særlige vendinger, hun bruger igen og igen. Det sønderjyske “mojn” skulle selvfølgelig med i bogen. Men forfatteren trækker også meget på sine egne erfaringer, når hun skriver til børn.

“Jeg har jo selv været ti år, og af en eller anden grund husker jeg klart, hvad jeg tænkte, gjorde og følte dengang. Og jeg er overbevist om, at hvis der havde været YouTube i firserne, havde jeg helt sikkert rendt rundt med et kamera og lavet ballade,” siger Line Kyed.

Skriveblokade

Line Kyed er vant til at opfinde sine egne karakterer. Så når ens hovedpersoner allerede findes i virkeligheden, og måske endda har en holdning til det, man skriver, kan det være en udfordring.

“Noget af det allersværeste ved at gå i gang med skriveprocessen var, at jeg tager nogle virkelige personer og putter dem ind i et fiktivt univers. Det var så syret, at mine karakterer skulle læse det, jeg skrev,” siger hun.

Selvom familien Münster havde gjort det klart for forfatteren, at hun havde frie hænder til at finde på historierne, var det svært at slippe denne tanke. Derfor måtte Line Kyed hurtigt lave en regel for sig selv: Når hun satte sig ned og skrev, fandtes familien Münster ikke længere. På den måde kunne hun endelig skrive, og i løbet af kort tid var bøgerne færdige.

Naja-bøgerne skal give læselyst

Men Naja Münster-bøgerne handler ikke kun om sjov og ballade. Selvom Line Kyed håber, at børn vil synes bøgerne er underholdende, ser hun et større mål med projektet:

“Min fornemmeste opgave som børnebogsforfatter er jo at give børn øget læselyst. Især håber jeg, at bøgerne kan være med til at knække koden for de børn, der egentlig ikke synes, det er særligt sjovt at læse. Og som hellere vil se YouTube-videoer.”

Så selvom Line Kyed er erklæret YouTube-fan, mener hun også, at det er vigtigt at børn også bruger tiden på andre ting:

“Børn skal også lege og læse. Man kan ikke sidde foran skærmen hele dagen. Forhåbentlig kan Naja-bøgerne være med til at kombinere de to verdener.”


Få overblik over bøgerne om Naja Münster

Line Kyed Knudsen: Den store fuglefest

Naja Münster
Den store fuglefest

Den store fuglefest har Naja Münster fået en undulat i fødselsdagsgave. Lige hvad hun havde ønsket sig.

Hun vil holde fuglefest med veninderne, men far, Trucker Finn, siger nej.

Alligevel inviterer hun pigerne fra klassen med deres fugle, og selvfølgelig går alt galt.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Naja Münster – Den store fuglefest online eller i din nærmeste boghandel.Line Kyed Knudsen: En temmelig tosset telttur

Naja Nünster
En temmelig tosset telttur

En temmelig tosset telttur er Naja på tur med sin storebror Morten, som gerne vil lave en anderledes video til YouTube i skoven.

Og det bliver det.

Der dukker nemlig en vaskeægte ulv op, som skræmmer dem begge fra vid og sans. 

Fra ca. 6 år.

Du kan købe En temmelig tosset telttur online eller i din nærmeste boghandel.Line Kyed Knudsen: Ferie, fjender og flødeskum

Naja Münster
Ferie, fjender og flødeskum

I Ferie, fjender og flødeskum rejser Naja sydpå med hele familien og sin bedste veninde.

Solen banker ned, de skal hygge og optage en video, så de kan vinde en BFF-konkurrence. What’s not to like?

Det kan ikke blive bedre … Hvis ikke lige det var for en virkelig irriterende dreng, som ødelagde deres flyvetur og også bor på hotellet …

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Ferie, fjender og flødeskum online eller i din nærmeste boghandel.Line Kyed Knudsen: Det store snemonster

Naja Münster
Det store snemonster

I Det store snemonster er det virkelig blevet vinter. Sneen vælter ned.

Naja og hendes veninde bygger snemand i haven. Det samme gør den nye nabo. Men det er en lidt underlig og uhyggelig snemand.

Naja sniger sig ind for at ødelægge den, da den er for uhyggelig, men snemonsteret er pist væk.

Der er kun fodspor i sneen …

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Det store snemonster online eller i din nærmeste boghandel.Line Kyed Knudsen: Ballet og ballade på slottet

Ballet og ballede paa slottet

Hele familien skal på weekendhyggetur. Naja Münster er spændt, fordi turen går til et gammelt slot.

Mørkestrup Slot hedder det, og her boede kong Ole, der langt tilbage var i familie med Najas mor.

Det viser sig, at Naja og hendes familie ikke er de eneste, som bor på slottet.

Der bor nemlig et spøgelse. Et spøgelse, der danser ballet.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Ballet og ballade på slottet online eller i din nærmeste boghandel.


Kaos på campingpladsen

Line Kyed Knudsen, Naja Münster, Kaos på campingpladsen

Bøgerne om Naja Münster er hurtigt blevet en læserfavorit. Nu er der kommet et sjette bind i serien om Naja Münster og hendes YouTubefamilie.

Naja Münster og hendes familie er taget på camping for at kunne slappe af. Det har man brug for når man laver YouTube videoer året rundt!

Men der er lige en ulempe ved ferien – alle ved hvem de er.

Det er ikke så nemt at slappe af når man bliver genkendt over det hele.

Fra ca. 6 år

Du kan købe Kaos på campingpladsen online eller i din nærmeste boghandel.