Børnebøger Carlsen

Line Kyed Knudsen: Naja Münster-bøgerne skal give børn lyst til at læse

I de populære bøger om Naja Münster, følger vi den 10-årige youtuber, mens hun finder på sjove pranks med og imod sin YouTube-familie.

10-årige Naja Münster er en af Danmarks største youtubere. Hun er kendt for sit gode humør og for at være en del af en vaskeægte YouTube-familie – hele familien Münster er nemlig populære youtubere. Og så er hun hovedpersonen i en bogserie. Her fortæller forfatteren bag bøgerne, Line Kyed Knudsen, om hvordan man skriver fiktive historier om virkelighedens Naja Münster, og om hvordan bøger om YouTube kan give børn øget læselyst.

Hvordan har reaktionerne fra dine unge læsere været på de to første Naja-bøger?

Mine læsere har været meget begejstrede over bøgerne. De synes, de er sjove og spændende, og jeg har hørt om en del, der læser dem igen og igen. Mange børn har også spurgt ind til det, at jeg skriver fiktion om en virkelig person, som de kender fra YouTube; der har været mange spørgsmål omkring, hvad der er virkeligt i historien, og hvad jeg har fundet på.

“Naja-bøgerne skal først og fremmest være sjove. Familien Münster er jo en gakket familie, der altid laver fis og ballade.”

Hvad er de vigtigste ingredienser i bøgerne om Naja Münster?

Naja-bøgerne skal først og fremmest være sjove. Familien Münster er jo en gakket familie, der altid laver fis og ballade. Og så er der selvfølgelig altid noget, der går galt, så det også kan blive lidt spændende – for eksempel alle de pranks, familien laver mod hinanden.

LÆS OGSÅ: YouTube – Der er så meget, de voksne ikke forstår

Er det ikke svært at skrive fra 10-årige Najas synspunkt?

Naja minder egentlig en smule om mig selv, da jeg selv var barn, så det er ikke så svært at lege, at jeg er hende. Hun er jo en ballademager. Og så er jeg stor fan af familien Münster, der alle er på YouTube – jeg følger med og ser alle deres videoer.

“Naja minder egentlig en smule om mig selv, da jeg selv var barn, så det er ikke så svært at lege, at jeg er hende.”

Hvad håber du, børn tager med sig fra bøgerne om Naja?

Først og fremmest håber jeg, at Naja-bøgerne kan være med til at fremme børns læselyst. Der er jo mange børn, der ikke er så vilde med bøger. Jeg håber, at de børn pludselig får øjnene op for, at der faktisk findes bøger, der handler om noget, de synes vedrører dem i deres eget liv og dagligdag. Der er YouTube jo virkelig noget, børn bruger meget tid på.

LÆS OGSÅ: Forældreguide: Sådan taler du med om YouTube

Og så håber jeg også, at bøgerne kan være med til at skabe en snak om forskellen på fiktion og fakta. Kan man virkelig skrive fiktive historier ind i den virkelige verden, og hvordan skal man så kunne vide, hvad der er sandt og falsk? Skal man virkelig tro på alt, hvad man læser? Det er en problemstilling, som jeg mener er yderst aktuel for de kommende generationer.


Læs i Naja Münster-bøgerne:

Naja Münster
Den store fuglefest

Den store fuglefest har Naja Münster fået en undulat i fødselsdagsgave. Lige hvad hun havde ønsket sig. Hun vil holde fuglefest med veninderne, men far, Trucker Finn, siger nej. Alligevel inviterer hun pigerne fra klassen med deres fugle, og selvfølgelig går alt galt.

Fra ca. 6 år

Du kan købe Naja Münster – Den store fuglefest online på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.

Naja Nünster
En temmelig tosset telttur

En temmelig tosset telttur er Naja af sted med sin storebror Morten, som gerne vil lave en anderledes video til YouTube i skoven. Og det bliver det. Der dukker nemlig en vaskeægte ulv op, som skræmmer dem begge fra vid og sans. 

Fra ca. 6 år

Du kan købe Naja Münster – En temmelig tosset telttur online på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.

Naja Münster
Ferie, fjender og flødeskum

Ferie, fjender og flødeskum rejser Naja sydpå med hele familien og sin bedste veninde.

Solen banker ned, de skal hygge og optage en video, så de kan vinde en BFF-konkurrence. What’s not to like? Det kan ikke blive bedre … hvis ikke lige var for en virkelig irriterende dreng, som ødelagde deres flyvetur og også bor på hotellet. Og da de endelig skal optage, ryger kameraet i poolen – også på grund af den irriterende dreng og resten af hans familie.

Fra ca. 6 år

Du kan købe Naja Münster – Ferie, fjender og flødeskum online på f.eks. Carlsen.dk eller hos din lokale boghandler fra d. 5. maj 2020

Naja Münster
Det store snemonster

Det store snemonster er det virkelig blevet vinter. Sneen vælter ned.

Naja og hendes veninde bygger snemand i haven. Det samme gør den nye nabo. Men det er en lidt underlig og uhyggelig snemand.

Naja sniger sig ind for at ødelægge den, da den er for uhyggelig, men snemonsteret er pist væk. Der er kun fodspor i sneen …

Fra ca. 6 år

Du kan købe Naja Münsters – Det store snemonster online på f.eks. Carlsen.dk eller hos din lokale boghandler fra d. 5. maj 2020


Virkelighedens Naja Münster blev kåret til årets youtuber til Zulu Awards, årets stjerneskud til Guldtuben, har spillet med i Far til Fire og i dag er der 200.000 mennesker, i alderen 3-10 år, som følger hende på YouTube.