Børnebøger Bøger til unge Carlsen

Forældreguide: Sådan taler du med om YouTube

Forældreguide: Sådan taler du med om YouTube

Har du også svært ved at følge med, når ord som ’challenge’, ’vlog’ og ’collab’ ryger over middagsbordet? Og kan du heller ikke finde ud af, hvorfor det der YouTube er så interessant? Fortvivl ej!

Den danske YouTuber Rasmus Brohave har netop udgivet bogen Sådan blev jeg Rasmus Brohave. Rasmus har på blot fire år taget YouTube med storm, og flere end 200.000 børn og unge følger med, når drengen fra Svendborg deler videoer fra drengeværelset. Successen kulminerede sidste år, da Rasmus i september stod på scenen til årets Guldtube på Det Kgl. Teater og modtog prisen for ’Årets YouTuber’ med hele 1,4 millioner stemmer i ryggen (Guld-hva’-for-noget? Find en ordforklaring længere nede i indlægget).

”Der er fire år siden, jeg lagde min første video på YouTube, og nu vil folk have taget billeder med mig. Jeg er bare en dreng fra Svendborg, der hostede grønt ingefærshot ned ad trøjen i morges. Det er vildt, og jeg bliver stadig lige overrasket og glad.” – Rasmus Brohave 

I bogen får du facts, tips til gear og gode råd til YouTube – samt en forklaring på, hvad det er, der gør, at en helt almindelig teenager alligevel er noget helt specielt. Bogen er et hit for den inkarnerede YouTube-bruger, men også for dig som forælder, der ønsker at blive lidt klogere på videouniverset.

”Jeg har skrevet den her bog, fordi jeg synes, der er alt for mange fordomme om sådan en som mig. Forældre skal ikke være bekymret for, at deres børn ser op til helt almindelige teenagere – fordi vi er faktisk ret almindelige. Vi underholder dem bare.”  – Rasmus Brohave 

Screen Shot 2017-03-19 at 18.44.12

Begynderguide til YouTube


Er du (også) helt lost i YouTube-termerne, får du her et udpluk, du ifølge Rasmus Brohave skal kende til, hvis du vil tale med om videositet:

Vlog: ”En video, hvor man filmer sig selv i selfieform. Typisk filmer man fra morgen til aften.”

Splay: ”Et firma, der tager sig af de største YouTubere i Danmark. Hjælper dem med at producere, videreudvikle, rådgive og skaffe dem aftaler med brands og andet praktisk.”

Management: ”Det er lidt ligesom, når en musiker eller skuespiller har en person tilknyttet, som hjælper en ned at træffe beslutninger, skaffer jobs, besvarer mails og tager med rundt og støtter og den slags. Jeg har selv én.”

Community: ”Det er det fællesskab, som os YouTubere har med hinanden. Vi har det sjovt, går i byen og hjælper hinanden. Ligesom man har sine venner i skolen eller på sit arbejde.”

Collab: ”Det kommer fra ordet collaboration, og det betyder, at man laver en video sammen med en anden YouTuber. Det er noget, som har fået min kanal til at vokse virkelig meget.”

Challenge: ”Udfordringer er noget, som virkelig mange YouTubere laver. Det gjorde jeg også førhen, men jeg er begyndt at gå lidt væk fra det, selvom det virkelig er sjovt at lave.”

Guldtuben: ”Til Guldtuben samles de største YouTube-stjerner for at hylde hinanden, kåre vinderne inden for de forskellige kategorier. Guldtuben er et awardshow, hvor alle, der har lyst, får mulighed for at vælge vinderne. Først ved at nominere og sidenhen stemme blandt de nominerede.”

First like: Person, der er den første, der synes godt om en video.

Dis-like: Person, der ikke synes godt om en video.

Blærefact – brug det før dine børn
Rasmus Brohaves bog udkom lørdag den 18. marts 2017, der også er en helt særlig dag. Det er nemlig Rasmus’ 19-års fødselsdag.

Mød Rasmus Brohave


I anledningen af bogudgivelsen tager Rasmus rundt på tour rundt i landet. Se, hvor du – og husets YouTube-glade unger – kan møde Rasmus:

D. 24/3 kl. 16.00 – Arnold Busck, Hjørring
D. 25/3 kl. 10.00 – Bog & Idé, Silkeborg
D. 25/3 kl. 12.30 – Schmidts Bog & Idé, Skanderborg
D. 31/3 kl. 17.00 – Arnold Busck, Herning
D. 1/4 kl. 10.00 – Jungs Boghandel, Skive
D. 1/4 kl. 12.30 – L.K. Bog & Idé, Viborg
D. 7/4 kl. 10.15 – Bog & Idé på Ordkraftmessen, Aalborg
D. 7/4 kl. 16.00 – Bog & Idé, Frederikshavn
D. 8/4 kl. 10.00 – Søndergade Bog & Idé, Vejle
D. 8/4 kl. 12.30 – Bog og Idé, Horsens
D. 10/4 kl. 12.00 – Boghandleren FR. Centret, Frederiksberg
D. 10/4 kl. 15.00 – Bog & Idé i Field’s, KBH S
D. 11/4 kl. 11.00 – Arnold Busck, Roskilde
D. 11/4 kl. 15.00 – Bog & Idé i City 2, Tåstrup
D. 12/4 kl. 11.00 – Bog & Idé, Holbæk
D. 12/4 kl. 15.00 – Bog & Idé, Ringsted
D. 15/4 kl. 12.00 – Rosengårdscentret, Bog & Idé, Odense
D. 21/4 kl. 16.00 – Arnold Busck, Koldingstorcenter, Kolding


Om bogen 

bogcover-transperant

YouTuberen Rasmus Brohaves første bog er fyldt med billeder og fun facts og en masse andet som selv Brohave-fans ikke ved. Rasmus fortæller hele historien om sit liv fra barndommen på Fyn til det liv som professionel YouTuber han lever idag. I bogen kommer du helt tæt på, hvad der skete, da Rasmus blev årets YouTuber til Guldtuben, du møder Rasmus’ favoritter fra YouTube og alle hans venner fra Splay og bliver præsenteret for de bedste råd til gear og udstyr og hvordan man tjener penge på YouTube.

Sådan blev jeg Rasmus Brohave er en personlig bog til alle Rasmus’ fans – og til deres nysgerrige søskende og forældre, som måske ikke ved, hvad YouTube er endnu.

Er du nysgerrig?
Læs et uddrag af Rasmus Brohaves bog her.
Køb bogen som e-bog her, og følg Rasmus Brohave på YouTube.