Krimi Danske krimiforfattere Mogens Blom

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

Mogens Blom har skrevet endnu en bog i serien om efterretningsagenten Maiken Tarp, Enken fra Kiev og udkommer snart med Dobbeltspil i Odessa. Læs her om hvordan Mogens Blom har brugt sin personlige baggrund som udgangspunkt fra bøgerne.

Forfatter med en fortid som embedsmand

Mogens Blom har i flere år arbejdet i Udenrigsministeriet med fremme af menneskerettigheder og demokratisering.

I mere end 10 år har han rejst i Mellemøsten med det Arabiske Initiativ, og var dermed involveret i håndteringen af Muhammed-krisen, mødt Det Muslimske Broderskab, de unge på Tahrir-Pladsen under det Arabiske Forår og befandt sig desuden på Radisson SAS hotellet i Amman, da det blev bombet i 2005.

Spændende krimiserie om efterretningsagent i MellemøstenHvordan har din karriere som embedsmand spillet en rolle i skrivningen af Arven fra Basra og Gidsel fra Amman?

“Jeg trækker, da helt sikkert på mine mange år som embedsmand, når jeg beskriver de politiske spil og intriger, der er en del af romanerne. Ikke at der er nogen, der vil genkende sig selv. Det er ikke nøgleromaner, men mekanismerne og den måde man tænker på i et ’embedsmandsværket’ – fantastisk ord, ikke? – har jeg selvfølgelig rigtigt godt inde under huden. Her skriver personerne nogen gange sig selv.

Desuden trækker jeg på mine mange rejser og ophold i Mellemøsten. Det gælder både mennesker og typer jeg har mødt, men selvfølgelig også de konflikter og udfordringer som regionen står overfor – hvoraf terror kun er en. Men alt hænger sammen – også Mellemøstens opfattelse af, at de er under angreb fra Vesten. Der er de sidste årtier opstået et meget stærkt gensidigt fjendebillede mellem Vesten og Mellemøsten. Det er meget farligt men også rigtigt godt thrillerstof.”

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

Er det hændelser du har oplevet på egen krop, der bliver gengivet i bøgerne?

“Ikke en-til-en. Men jeg har jo som min hovedperson rejst rigtigt meget i Mellemøsten, og her er selvfølgelig situationer jeg har trukket på – karakterer jeg har registreret og tænkt: de skal med en dag. Og faktisk har jeg også oplevet det modsatte: At jeg hjemme har skrevet en scene, og når jeg så nogle uger senere er i Mellemøsten, oplever jeg, at den scene jeg har ’digtet’ udspiller sig lige for øjnene af mig. I ét tilfælde faktisk med en højtstående sikkerhedsmand som hovedperson. Det var meget surrealistisk.

I pressen har man naturligvis også hæftet sig ved, at jeg var tilstede på et hotel i Amman, da det blev terrorbombet. Det var meget tragisk og selvfølgelig dramatisk. Ofrene var gæsterne til en stor palæstinensisk bryllupsfest. 30 døde.”

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

Krimiserie om efterretningsagent Maiken Tarp

I Gidsel i Amman og Arven fra Basra er det efterretningsagenten Maiken Tarp vi følger igen – hvem er hun?

Maiken Tarp er kvinde sidst i trediverne. Hun er en ambitiøs og har altid lagt vægt på sit arbejde, mens hun har haft sværere ved nærhed og familie. Hun har da også en fin karriere i politiet bag sig og kom i en ung alder ind i PET, der er den mest prestigefulde gren af ’etaten’. Men så blev hun sendt til Irak for at lede efterretningsindhentningen – igen dejligt ord, ikke – for Forsvarets Efterretningstjenesten.

Her oplevede hun for første gang, at hun ’ramte muren’. Hun mistede overblikket og i stedet for at tage hjem til Danmark, blev hun. Hun ville ikke give op og fortsatte i fire år, indtil hendes netværk af kilder blev sprængt og to af dem dræbt.

I romanserien sidder hun så tilbage på Kastellet og slikker sine sår. I forløbet mistede hun sin kæreste, der så hende forsvinde i krigens hængedynd – samtidig med hun langsomt mistede troen på sig selv. Hun prøver at komme over sin krise ved at bruge endnu mere tid på arbejdet. Det forgår nu bag en computer, hvor hun – i sikker afstand – kan følge de ’objekter’ (ISIS-typer) som hun også jagede i Irak. Men så sker der noget, der sender hende tilbage til Mellemøsten.

Hvor meget af dig selv går igen i Maiken Tarp?

Hun og jeg er på de fleste punkter rigtig forskellige. Det giver en nyttig distance som forfatter. Samtidig er hun en meget interessant person, som jeg nyder at være i selskab med mange timer om dagen. Jeg kender hende selvfølgelig rigtigt godt, men hun kan stadig overraske, og det er med til at gøre det interessant at skrive.

Det værste og det bedste i følge Mogens Blom

Du debuterede allerede som 26-årig som forfatter – har du altid vidst, at du gerne ville skrive?

Nej, faktisk ikke. Men jeg har altid gerne villet fortælle historier. Som helt ung drømte jeg om at blive filminstruktør, og fik da også lavet en enkelt kortfilm hos det der vidst hed ’Filmworkshoppen’. Men jeg læste selv rigtig mange krimier og spændingsromaner, og det irriterede mig, at de alle sammen foregik i udlandet og blev set gennem CIA eller MI5 agenters øjne. Dengang var der ikke særligt mange danske krimier. Faktisk indledte BT deres anmeldelse af min første roman med at konstatere: ’Noget så sjældent som en dansk spændingsroman’. Og jeg fik da også rigtig meget omtale af bogen, der havde en ung dansk værnepligtig som hovedperson. Næste år kom så Leif Davidsens med sin første roman. På samme forlag, faktisk.

Hvad er det bedste ved at skrive bøger – og det værste?

MOgens BlomJeg har det rigtigt sjovt med at arbejde med komplicerede og indviklede plots. Jeg synes det er sjovt at lægge små spor ud og få det hele til at gå op i slutningen. Læseren skal jo helst ikke kunne forudse handlingen – den skal gerne overraske og tage uventede drejninger, samtidig med at læseren kan se, at sporeren faktisk var der: At den tanke der et sekund havde strejfet hende eller ham side 30 eller 70 faktisk var rigtigt.

Det allerbedste ved at skrive er imidlertid, når personer eller situationer opstår mellem fingrene på en og pludselig træder frem på skærmen, uden man har planlagt det. Når personer, man kun har haft i en løs tanke om, pludselig bliver levende og tager styring. Eller når hovedpersonerne skændes eller ryger i totterne på hinanden, og nyt liv opstår. Det er helt fantastisk.

Det værste er omvendt de timer og dage, hvor man kæmper med personer og eller scener, som ikke rigtigt vil fungere. Hvor man mister fremdriften og mærker, at man er ved at bevæge sig ind i en blindgyde. Nogen gange skal man så bare slette de sidste 100 sider og starte forfra.


Se rækkefølgen på Mogens Blom bøgerne i krimiserien om Maiken Tarp:

Gidsel i Amman (1)

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste befinder sig i Jordans hovedstad Amman, da en ung dansk kvinde kidnappes for øjnene af hende.

Straks indledes en klapjagt for at finde gidslet og stoppe et planlagt bombeattentat. Men det politiske spil i både Danmark og Jordan undergraver efterforskningen.

Derfor må Maiken trodse sine overordnede, og sammen med journalisten Kåre Nygaard indleder hun sin egen jagt på terroristerne.

Du kan købe Gidsel i Amman som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.

Arven fra Basra (2)

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten

En irakisk tolk bliver brutalt myrdet i Amman. Ved liget er efterladt en liste med 78 navne på tolke, der har arbejdet for Danmark.

Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste må til Mellemøsten for forhindre et nyt drab, men pludselig er hun selv i fare for at blive det næste offer. Først da hun er tilbage i København, samles alle tråde.

★★★★ En effektiv politisk spændingsroman” – JYLLANDS-POSTEN

❤❤❤❤ – POLTIKEN   ★★★★ – FYENS STIFTSTIDENDE

★★★★ – NORDJYSKE

Du kan købe Arven fra Basra her eller hos din lokale boghandler

Enken fra Kiev (3)

Spændende krimiserie om efterretningsagent i MellemøstenI Danmark er gravide Maiken Tarp fra Forsvarets Efterretningstjeneste blevet ansat i et nyoprettet sikkerhedssekretariat i Udenrigsministeriet. Mens ministeren taler på en stor anlagt konference, myrdes en af de udenlandske deltagere. Maiken er eneste vidne og rejser tvivl om PET’s efterforskning, som hurtigt konkluderer, at attentatet er relateret til Islamisk Stat. Efter opfordring fra ministeren iværksætter Tarp sin egen undersøgelse og opdager, at mordet trækker tråde til både Ukraine og en dansk mand med fortid i Fremmedlegionen. Samtidig er sagen genstand for en indenrigspolitisk konflikt, og Maiken fornemmer, at en af hendes kolleger forsøger at påvirke efterforskningen. Efter et anonymt tip får Maiken i pressen pludselig skylden for sikkerhedsbristen på konferencen – og hendes kæreste, journalisten Kåre, kaster sig ind i sagen for at komme hende til undsætning.

Du kan købe Enken fra Kiev online her eller i din lokale boghandel

Dobbeltspil i Odessa (4)

Spændende krimiserie om efterretningsagent i MellemøstenMaiken Tarp får besked fra Kiev om, at den danske politimand Tomas Engberg har modtaget en dødstrussel. Mistanken rettes mod en magtfuld ukrainsk oligark og politiker.

Maiken graver i sagen og opdager, at Tomas i al hemmelighed har lokket oligarkens tidligere elskerinde til Ukraine for at skaffe oplysninger om den mistænkte. Maiken Tarp forfølger parret til sortehavsbyen Odessa og langsomt går det op for hende, at ingen af de involverede spiller med åbne kort. Men også Maiken Tarp har sin egen dagsorden.

Dobbeltspil i Odessa er fjerde selvstændige bind i serien med efterretningsagent Maiken Tarp.

Du kan købe Dobbeltspil i Odessa online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel fra d. 13. august 2019.

Spændende krimiserie om efterretningsagent i Mellemøsten