Fagbøger

Sådan laver du de ikoniske cocktails Piña Colada, Tequila Sunrise og Cuba Libre

Det er snart weekend, og du vil gerne overraske og forkæle dig selv og eventuelle gæster. Cocktailekspert Jesper Schmidt har de perfekte opskrifter på nogle ikoniske, klassiske cocktails, der fejer benene væk under dem.


I 50’erne havde mange en lille drinksvogn stående med alt, hvad hjertet kunne begære, så der lige kunne røres en Martini eller shakes en Whiskey Sour. Men traditionen for de langsomme drinks forsvandt i 80’erne, hvor alt skulle gå stærkt – også at mikse drinks. 80’ernes drinks består derfor typisk af to ingredienser, fx. rom & cola eller vodka & juice.

I dag har cocktails fået en renæssance. De passer godt ind i en tid, hvor vi går op i kvalitet og gerne vil bruge tid og penge på gode oplevelser. Og hele cocktailpaletten cirkulerer i ring: 1980’ernes helt store drink Rom & Cola er et godt eksempel, for den er på vej tilbage, og der kommer mange forskellige variationer af den.

I sin bog Ikoniske Cocktails giver kok og cocktailekspert Jesper Schmidt sit take på nogle af de mest bedste og klassiske cocktails gennem tid. Jesper Schmidt nævner selv, at han bruger de typer alkohol og ingredienser, han bedst kan lide. Men du kan sagtens bruge det, du har det eller kan finde.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte gin og tonic

Her vi en forsmag på tre af dem.

Piña Colada

Foto: Line Falck Christensen

Direkte oversat betyder Piña Colada ’sigtet ananas’, som henviser til
den friskpressede ananasjuice, der helst skal bruges. Men har du ikke
lige det ved hånden, bliver det stadig en fantastisk cocktail med købejuice.

Piña Colada blev opfundet i 1952 i Puerto Rico af Ramón Monchito
Marrero, der var bartender på Caribe Hilton Hotel, og den emmer
da også af caribiske smage som kokos, ananas, lime og rom.

Limesaft er afgørende i opskriften, for ellers risikerer Piña Colada’en at blive for sød. Denne version er blendet med et par kugler kokossorbet, hvilket giver en blød og læskende fornemmelse, der er forrygende på en
varm dag.

coupeglas
jigger
blender
6 cl Plantation Isle of Fiji
Rum
3 kugler kokossorbet
8 cl ananasjuice
2 cl frisk limesaft fra Ingredi
2 cl Giffard Caribbean Pineapple
Likør
ananasblade

Kom alle ingredienser i en blender, og blend til en ensartet og blød masse. Hæld cocktailen i et glas, og pynt med ananasblade eller lidt frisk ananas.

Tequila Sunrise

Foto: Line Falck Christensen

Udsprang i Sausalito i Californien i 70’erne, hvor folk havde slået håret
ud, fundet trompetbukserne frem og fået lyst til sødmefulde tropedrinks
med et seriøst tequilakick.

Men cocktailens historie går sandsynligvis helt tilbage til slutningen af den mexicanske revolution i 1930’erne, for herfra stammer opskriften Armillita Chico, der kommer meget tæt på den drink, vi kender i dag.

En ting er dog sikkert; Tequila Sunrise var et kæmpe hit i 70’erne og 80’erne, man kan nærmest høre Don Henley synge om ulykkelig kærlighed og solnedgange.

En god Sunrise handler om balancen mellem sødme og syre, og denne opskrift rammer det bløde punkt med en let bitterhed fra grapefrugt juice
og en elegant sødme fra agavesirup frem for grenadine.

highballglas
jigger
barske
6 cl Herencia De Plata Blanco Tequila
6 cl frisk appelsinjuice fra Ingredi
6 cl frisk grapefrugtjuice fra BARDJUS
2 cl agavesirup
8-10 isterninger
0,5 cl Gran Milano Bitter Inga
kirsebær
usprøjtet grapefrugt

Kom tequila, appelsinjuice, grapefrugtjuice og agavesirup i et glas, og tilføj isterninger. Rør godt rundt med skeen, og brug skeen til at hælde bitter ned langs glassets side. Pynt med kirsebær og skiver af grapefrugt.

Cuba Libre 2020

Foto: Line Falck Christensen

highballglas
jigger
shaker
strainer
4 cl Veritas White Blended Rum
0,5 cl limejuice fra Ingredi
1 cl æggehvide
14-16 isterninger
12 cl Hartridge’s Original Cola
limestøv

Kom rom, limejuice og æggehvide i shakeren. Sigt cocktailen op i et glas fyldt med is, top med cola, og pynt med limestøv.