Mad og drikke Fagbøger

Danskerne drikker mindre – og udvalget af alkoholfri øl og spiritus boomer

Danskerne drikker mindre – og udvalget af alkoholfri øl og spiritus boomer

Danskerne drikker mindre alkohol end nogensinde før. Derfor tilbyder drinkekspert Jesper Schmidt gode alternativer til øl og spiritus i No & Low cocktails.


Alkoholfri pilsner, alkoholfri weissbier, alkoholfri vin, alkoholfri gin, alkoholfri rom. Og sĂĽ videre, og sĂĽ videre.

Listen over ting, der ikke indeholder alkohol, er indenfor de seneste par ür blevet lang. Og det er ikke kun udvalget, der har vokset sig større. I takt med, at en alkoholfri øl ikke lÌngere smager af en düsebajer, der har stüet for lÌnge ude i solen, er efterspørgslen ogsü blevet større.

Danskerne har i den grad taget øl uden alkohol til sig. I 2019 drak danskerne 4.713.000 liter alkoholfri øl, hvilket nÌsten er en femdobling i forhold til for syv ür siden. Det viser tal fra Bryggeriforeningen, hvis medlemmer dÌkker 85 procent af markedet.

LÆS OGSÅ: Hele smagen – uden hovedpine dagen derpå. Sådan laver du de bedste alkoholfri drinks

Samtidig er der henover de seneste 20 ür sket et markant fald i mÌngden af ren alkohol, en dansker drikker om üret. I 2000 drak en person over 15 ür i gennemsnittet 13,1 liter ren alkohol om üret. I 2010 var det tal pü 10,3 liter. Og de seneste tal fra 2018 viser, at det er røget ned pü 9,7 liter.

Tallene er alle fra OECD’s rapporter om alkoholforbrug.

Hvid januar – en måned på vandvognen

Sundhedsstyrelsen har også startet kampagnen ”Hvid januar” for at sætte et kollektivt fokus på at tage en pause fra alkohol.

For selvom alkoholforbruget generelt falder, synes mange ifølge en ny undersøgelse nemlig stadig, at det er svÌrt at vÌre en del af det sociale fÌllesskab ved sammenkomster, hvis man ikke drikker alkohol.

Og hvad er de gode alternativer, hvis man gerne vil vÌre med til festen uden at stü og spytte i en danskvand? Eller hvis man som vÌrt gerne vil kunne tilbyde sine gÌster en luksuøs alkoholfri drink?

Alkoholfrie cocktails, der stadig smager

Jesper Schmidt, No & Low
Jesper Schmidt er uddannet kok og har blandt andet vÌret køkkenchef pü diverse restauranter i København. I dag arbejder han primÌrt med at skabe lÌkre cocktails, som er lige til at gü til.
Foto: Line Falck Christensen

I bogen No & Low cocktails guider drinkekspert Jesper Schmidt i, hvordan du kan lave lækre og velsmagende cocktails – med få eller helt uden procenter.

For Jesper Schmidt er det vigtigt med spÌndende alternativer til de, der springer alkoholen over eller ønsker at skrue lidt ned for indtaget.

LÆS OGSÅ: Lækkert uden alkohol. Sådan laver du velsmagende martini passion og daiquirish

Og en cocktail uden eller med ganske fĂĽ procenter mĂĽ ogsĂĽ godt smage af mere end en mocktail, der typisk er lavet pĂĽ juice og sirup og mest af alt smager af sukker.

”For mig er det ikke alkoholen, der er det afgørende. Det er de forskellige smagsnuancer i cocktailen, isterningerne, der klinker mod glasset, og pynten, der gør det til en samlet smagsoplevelse – og så i høj grad fornemmelsen af at nyde noget godt sammen med andre,” siger Jesper Schmidt.



Jesper Schmidt: No & Low

Danskerne drikker mindre – og udvalget af alkoholfri øl og spiritus boomer

Ønsker du at drikke mindre alkohol uden at skulle nøjes med halvkedelige alternativer som danskvand med en skive citron? No & Low giver masser af inspiration til nye og velkendte cocktails – bare uden alkohol.

I denne bog für du masser af forslag og inspiration til, hvordan du kan nyde alkoholfri drinks eller servere no eller low alkohol cocktails for dine gÌster, og som kan vÌre et skønt alternativ til alt danskvand, sodavand og juicedrinks.

En cocktail uden alkohol kan nemlig vÌre lige sü perfekt som en god G&T, og en Negroni kan sagtens laves, sü man kan nyde den, uden de høje alkoholprocenter.

Du kan købe No & Low online, fx pü Gucca.dk, eller i din nÌrmeste boghandel.