Mad og drikke Fagbøger

Danskerne drikker mindre – og udvalget af alkoholfri øl og spiritus boomer

Danskerne drikker mindre alkohol end nogensinde før. Derfor tilbyder drinkekspert Jesper Schmidt gode alternativer til øl og spiritus i No & Low cocktails.


Alkoholfri pilsner, alkoholfri weissbier, alkoholfri vin, alkoholfri gin, alkoholfri rom. Og så videre, og så videre.

Listen over ting, der ikke indeholder alkohol, er indenfor de seneste par år blevet lang. Og det er ikke kun udvalget, der har vokset sig større. I takt med, at en alkoholfri øl ikke længere smager af en dåsebajer, der har stået for længe ude i solen, er efterspørgslen også blevet større.

Danskerne har i den grad taget øl uden alkohol til sig. I 2019 drak danskerne 4.713.000 liter alkoholfri øl, hvilket næsten er en femdobling i forhold til for syv år siden. Det viser tal fra Bryggeriforeningen, hvis medlemmer dækker 85 procent af markedet.

LÆS OGSÅ: Hele smagen – uden hovedpine dagen derpå. Sådan laver du de bedste alkoholfri drinks

Samtidig er der henover de seneste 20 år sket et markant fald i mængden af ren alkohol, en dansker drikker om året. I 2000 drak en person over 15 år i gennemsnittet 13,1 liter ren alkohol om året. I 2010 var det tal på 10,3 liter. Og de seneste tal fra 2018 viser, at det er røget ned på 9,7 liter.

Tallene er alle fra OECD’s rapporter om alkoholforbrug.

Hvid januar – en måned på vandvognen

Sundhedsstyrelsen har også startet kampagnen ”Hvid januar” for at sætte et kollektivt fokus på at tage en pause fra alkohol.

For selvom alkoholforbruget generelt falder, synes mange ifølge en ny undersøgelse nemlig stadig, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab ved sammenkomster, hvis man ikke drikker alkohol.

Og hvad er de gode alternativer, hvis man gerne vil være med til festen uden at stå og spytte i en danskvand? Eller hvis man som vært gerne vil kunne tilbyde sine gæster en luksuøs alkoholfri drink?

Alkoholfrie cocktails, der stadig smager

Jesper Schmidt, No & Low
Jesper Schmidt er uddannet kok og har blandt andet været køkkenchef på diverse restauranter i København. I dag arbejder han primært med at skabe lækre cocktails, som er lige til at gå til.
Foto: Line Falck Christensen

I bogen No & Low cocktails guider drinkekspert Jesper Schmidt i, hvordan du kan lave lækre og velsmagende cocktails – med få eller helt uden procenter.

For Jesper Schmidt er det vigtigt med spændende alternativer til de, der springer alkoholen over eller ønsker at skrue lidt ned for indtaget.

LÆS OGSÅ: Lækkert uden alkohol. Sådan laver du velsmagende martini passion og daiquirish

Og en cocktail uden eller med ganske få procenter må også godt smage af mere end en mocktail, der typisk er lavet på juice og sirup og mest af alt smager af sukker.

”For mig er det ikke alkoholen, der er det afgørende. Det er de forskellige smagsnuancer i cocktailen, isterningerne, der klinker mod glasset, og pynten, der gør det til en samlet smagsoplevelse – og så i høj grad fornemmelsen af at nyde noget godt sammen med andre,” siger Jesper Schmidt.



Jesper Schmidt: No & Low

Ønsker du at drikke mindre alkohol uden at skulle nøjes med halvkedelige alternativer som danskvand med en skive citron? No & Low giver masser af inspiration til nye og velkendte cocktails – bare uden alkohol.

I denne bog får du masser af forslag og inspiration til, hvordan du kan nyde alkoholfri drinks eller servere no eller low alkohol cocktails for dine gæster, og som kan være et skønt alternativ til alt danskvand, sodavand og juicedrinks.

En cocktail uden alkohol kan nemlig være lige så perfekt som en god G&T, og en Negroni kan sagtens laves, så man kan nyde den, uden de høje alkoholprocenter.

Du kan købe No & Low online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.