Mad og drikke Fagbøger

Hele smagen – uden hovedpine dagen derpå. Sådan laver du de bedste alkoholfri drinks

Hele smagen – uden hovedpine dagen derpå. Sådan laver du de bedste alkoholfri drinks

I No & Low cocktails viser drinksekspert Jesper Schmidt, hvordan du laver lækre og velsmagende cocktails – med få eller helt uden procenter.


Der kan være mange grunde til at springe alkoholen over. Måske skal du køre hjem, måske er du gravid, skal tidligt op næste morgen, eller måske har du bare ikke lyst til alkohol.

For ekspert i cocktails Jesper Schmidt er det vigtigt med et spændende alternativ til danskvand og sodavand.

Og en cocktail uden eller med få procenter må også godt smage af mere end en mocktail, der typisk er lavet på juice og sirup og mest af alt smager af sukker. Ja, i virkeligheden må den godt bare smage af en god drink.

LÆS OGSÅ: Lækkert uden alkohol. Sådan laver du velsmagende martini passion og daiquirish

”For mig er det ikke alkoholen, der er det afgørende. Det er de forskellige smagsnuancer i cocktailen, isterningerne, der klinker mod glasset, og pynten, der gør det til en samlet smagsoplevelse – og så i høj grad fornemmelsen af at nyde noget godt sammen med andre,” siger Jesper Schmidt.

Vælg stjernen i din cocktail

I en god drink eller cocktail skal der altid være en stjerne, ellers bliver det noget rod. Hvis man drikker en cocktail med for eksempel gin eller rom, skal man kunne smage, om man drikker det ene eller det andet.

Nu er der bare det ved det, at de klassiske cocktailstjerner som gin, rom, vodka og tequila lynhurtigt giver mange alkoholpromiller i blodet, så derfor handler det om at finde alternativer, der kan give din cocktail den samme star quality.

I dag er der heldigvis rigtig mange muligheder end tidligere for at lave cocktails uden alkohol (No) eller med lidt alkohol (Low). Alkoholfri øl er blevet en videnskab, og alkoholfri spiritus big business.

Er det gin? Næsten …

Hele smagen – uden hovedpine dagen derpå. Sådan laver du de bedste alkoholfri drinks
Jesper Schmidt er uddannet kok og har blandt andet været køkkenchef på diverse restauranter i København. I dag arbejder Jesper primært med at skabe lækre cocktails, som er lige til at gå til.
Foto: Line Falck Christensen

Til sine alkoholfri cocktails bruger Jesper Schmidt blandt andet alkoholfri gin. Buss 0,0 har to typer alkoholfri gin, som begge er fremstillet ved kolddestillering for at undgå, at råvarernes naturlige sukkerindhold bliver omdannet til alkohol.

For at frembringe ginsmagen bliver der brugt velkendte botanicals som fx enebær og korianderfrø samt naturligt sukker fra grapefrugt, som både tilfører bitterhed og varme – den fornemmelse, vi oplever ned igennem halsen, når vi nyder alkohol.

“God alkohol varmer nemlig, mens dårlig alkohol brænder,” forklarer Jesper Schmidt.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du de ikoniske cocktails Piña Colada, Tequila Sunrise og Cuba Libre

GinISH er en anden alkoholfri gin, der også er lavet med ingredienser som enebær, korianderfrø og en anelse chili, også for at give varme.

RumISH er en alkoholfri rum fra ISH Spirits, som også står bag GinISH. Almindelig rom bliver lavet på sukkerrør eller sirup, men RumISH er lavet på et ekstrakt (ligesom når man laver en kop te) af bagte æbler, Madagascar-vanilje, muskatnød og et strejf af varmende chili.

Mousserende te, vandkefir og andre særlige ingredienser

Du kan også sagtens lave perlende No & Low cocktails uden at ende med en hvinende sød sodavandsdrink. Du kan for eksempel bruge mousserende te eller vandkefir.

I No & Low benytter Jesper Schmidt sig af Copenhagen Sparkling Tea, som er lavet på forskellige typer te tilsat hvidvin eller druemost (uden alkohol), lidt citronsaft og sukker.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte gin og tonic

Efter fermenteringen bliver den mousserende te tappet på champagneflasker, som giver det velkendte pop, når man åbner flasken – og ikke mindst de dejlige, blide bobler. De fine tenoter tilfører også drinken en god dybde.

Vandkefir er en fermenteret læskedrik, som smager syrlig-sødt. Vandkefir kan fås med forskellige smage som for eksempel citron og lime. Det tilfører drinks og cocktails en forfriskende og blid smag samt lifligt perlende bobler.

Få flere tips til lækre alkoholfri drinks i No & Low cocktails.



Hele smagen – uden hovedpine dagen derpå. Sådan laver du de bedste alkoholfri drinks

Ønsker du at drikke mindre alkohol uden at skulle nøjes med halvkedelige alternativer som danskvand med en skive citron? No & Low giver masser af inspiration til nye og velkendte cocktails – bare uden alkohol.

I denne bog får du masser af forslag og inspiration til, hvordan du kan nyde alkoholfri drinks eller servere no eller low alkohol cocktails for dine gæster, og som kan være et skønt alternativ til alt danskvand, sodavand og juicedrinks.

En cocktail uden alkohol kan nemlig være lige så perfekt som en god G&T, og en Negroni kan sagtens laves, så man kan nyde den, uden de høje alkoholprocenter.

Du kan købe No & Low online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.