Børnebøger Hestebøger

Sådan bliver hesten din bedste ven

Sådan bliver hesten din bedste ven

Interview med Kaja og Sølvi om, hvordan hesten bliver din bedste ven. De mener begge, at ridning er et partnerskab imellem hest og rytter, hvor gensidig respekt er nøglen til succes. Derfor har de lavet bogen Sådan bliver hesten din bedste ven, som giver gode råd til at få et tæt forhold til din hest – uanset om du har din egen hest eller en hest på rideskolen.

Skærmbillede 2015-07-27 kl. 09.39.58Kaja Wennich Christoffersen er 15 år og en ambitiøs rytter. Hendes passion er hestevelfærd, læringspsykologi og samarbejde med hesten. Kaja har redet akademisk dressur i en del år, og så ejer hun ponyen Felix.

SølviSølvi Degnegaard er uddannet i hesteassisteret læring og terapi. Heste har altid været en del af Sølvis liv, og hun har selv to.

Kaja og Sølvi, vil I kort med jeres egne ord fortælle, hvad Sådan bliver hesten din bedste ven handler om?

Sådan bliver hesten din bedste ven er en bog, der tager udgangspunkt i en tilgang til hestetræning, der baserer sig på respekt og læringsteori. I bogen har vi samlet det, vi mener er det vigtigste at vide for at få en tillidsbaseret relation til sin hest eller hestene på rideskolen.

Bogen indeholder masser af teoretisk viden om heste og læring – og en masse praktisk, så man kan komme i gang med det hele med det samme.

Hvorfor valgte I at skrive Sådan bliver hesten din bedste ven?

Vi har skrevet bogen, fordi vi synes, det er vigtigt at forstå, hvad hesten motiveres af, og hvordan man kan træne hesten uden straf og dominans. Vi er overbeviste om, at man kan nå endnu længere i sin træning med en tilgang, der bygger på bogens principper, og det vil vi gerne dele med alle, der har lyst.

Flok i løb

Kan I give tre gode begynderråd til, hvordan man opbygger et godt forhold til sin hest?

  1. Tilbring meget tid sammen med heste og læg mærke til, hvordan de reagerer over for hinanden. Læg mærke til ører, hale, øjne, mule, kroppen – bare vær nysgerrig
  2. Husk at hesten er styrret af sin natur – den kan ikke planlægge at være fræk eller dum eller strid. Den er styrret af sin natur. Lær så meget som muligt om den natur.
  3. Vær tålmodig. Med hesten, men også med dig selv.

Kaja: Hvilke udfordringer støder du på med denne tilgang til træning og heste? Og hvordan imødekommer du disse udfordringer?

Jeg bliver udfordret, når jeg føler mig trådt på af andre, fordi jeg har en anden holdning end dem. Jeg bliver dømt som en, der hader bid i munden på hesten og som hader folk, der rider traditionel dressur. Det gør jeg naturligvis ikke! Jeg er bare tro mod min egen måde.

Når træningen med Felix eller nogle af de andre heste ikke er helt optimal er det i langt de fleste tilfælde, fordi jeg ikke er mentalt til stede. Nærvær er en af de vigtigste ting, når vi træner heste. Jeg finder mit nærvær ved at tage nogle dybe vejrtrækninger og mærke jorden under mine fødder.

Sølvi: Hvilke udfordringer støder du på med denne tilgang til træning og heste? Og hvordan imødekommer du disse udfordringer?

Heste er meget følsomme over for, om vi er nærværende eller ej, så Kajas oplevelse er helt typisk. Når jeg underviser i ridning eller mentaltræner ryttere, er netop det at komme mentalt til stede meget i fokus. Når vi er sammen med heste, bliver det meget tydeligt, at det vi lærer med kroppen, lagrer sig langt bedre, end det vi kun lærer med hovedet. Det gør det meget svært at lære om. Altså at erstatte det, vi har lært med noget nyt. Så selvom jeg selv er ved at uddanne mig til rideinstruktør, får jeg ofte rideundervisning for hele tiden at blive bedre.


Du kan købe bogen her eller hos din boghandler.

    9788711443002