Aktuelt Krimi

Hvad er Mercedes-snittet? Anne Mette Hancock fortæller om sin nye krimi

Kun et lille år efter debuten Ligblomsten, som strøg til tops på bestsellerlisten og indkasserede Anne Mette Hancock en pris som årets debutant fra Det danske kriminalakademi, er hun tilbage med en ny roman.

Mercedes-snittet er en nervepirrende psykologisk krimi, som har fået de danske bogbloggere til at kaste med hjerter og stjerner i Anne Mette Hancocks retning. Mercedes-snittet har fået karakteren 97 ud af 100 og placerer sig dermed den fine minoritet af bøger i toppen,  der får stemplet som en “enestående god bog”, på anmeldersitet bog.nu, der konstant opdateres med nye bøger og links til nye anmeldelser.

Mercedes-snittet handler om hævn, synsbedrag og ar i hjertet. Men… hvad er Mercedes-snittet egentlig?

Vi har spurgt Anne Mette Hancock om, hvad det er, og baggrunden for titlen på romanen.

 

Hvad er Mercedes-snittet? 

“Et Mercedes-snit er det snit, retsmedicineren lægger, når han eller hun skal undersøge, om personen på obduktionsbordet har ar i hjertet. Det kan være ar fra en gammel blodprop eller anden sygdom. Retsmedicineren laver tre skalpelsnit, der mødes på midten ligesom i bil-logoet, i afdødes hjerte. Proceduren er selvfølgelig mere omfattende og kompliceret end dét, men hvis jeg skal koge det ned til en Maggi-terning, så er det dét, begrebet dækker over.”

Hvornår stødte du på begrebet, og hvad satte det i gang af tanker? 

“Jeg er så velsignet, at jeg får hjælp til de retsmedicinske og efterforskningsmæssige detaljer i mine krimier af fhv. statsobducent Hans Petter Hougen og tidl. drabchef ved Rejseholdet Bent Isager-Nielsen. Jeg læste sidste efterår en bog, der hedder Efterforskerne, som de to har forfattet sammen, og i obduktionskapitlet faldt jeg over beskrivelsen af det her Mercedes-snit og tænkte: Ar i hjertet … Har vi ikke allesammen det? Ar fra traumer? Fra sorg? Fra vores barndom? De grimmeste ar er jo usynlige for øjet, men vi har dem alle indeni os.”

Hvorfor har romanen denne titel?

“Min nye krimi handler i dén grad om de forskellige karakterers ar i hjertet, og om hvordan arrene forbinder personerne med hinanden på kryds og tværs af historien. Desuden er det altid en god idé i en krimiserie, at der er en rød tråd i udgivelserne. Da jeg udgav Ligblomsten sidste år, kendte læserne selvfølgelig ordene lig og blomst, men de færreste havde hørt om en ligblomst. På samme måde består Mercedes-snittet af to ord, alle kender, men som sammensat er lidt af en gåde. Og så passer hele obduktionstemaet jo ret godt til krimigenren, tænkte jeg. ” 

LÆS OGSÅ: Drømmen om at blive årets debutant gik i opfyldelse

Læs mere om Mercedes-snittet:

Mercedes-snittet, Anne Mette Hancock

En dreng er forsvundet fra sin skole. Journalisten Heloise Kaldan tager derhen, og i skolegården møder hun sin nære ven, den bramfri efterforsker Erik Schäfer. Drengen Lukas dukker ikke op, men det gør hans telefon. Den afslører, at Lukas er besat af pareidolia: det fænomen, at vi ser ansigter i tilfældige ting. Særligt et foto af en ladeport, der ligner et ansigt, påkalder sig opmærksomhed. Er det her, Lukas er?

Heloise bliver beordret til at droppe en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, fordi hun skal dække sagen om den forsvundne Lukas. Men da der dukker ting op i Lukas-sagen, der peger i retning traumatiserede soldater, får Schäfer brug for Heloises hjælp til at finde hoved og hale i et uhyggeligt virvar af spor: Hvem er Æblemanden, som skolebørnene taler om? Har Lukas’ mor et problem, eller dulmer hun bare sin angst med en cognac?

Du kan læse de første fire kapitler af Mercedes-snittet her

Du kan købe Mercedes-snittet i alle landets boghandlere eller online her.

Jeg er hende, der laver lister her på Bog.dk. Brug for en anbefaling af en god bog? Tag et kig på et af de +100 boglister, som jeg har sammenfattet her på sitet! Jeg elsker bøger og har efterhånden samlet en hel del i løbet af de 15 år, jeg har været i bogbranchen. Og så er jeg en febrilsk samler af kogebøger.