Hvad er Mercedes-snittet? Anne Mette Hancock fortæller om sin nye krimi

Kun et lille år efter debuten Ligblomsten, som strøg til tops på bestsellerlisten og indkasserede Anne Mette Hancock en pris som årets debutant fra Det danske kriminalakademi, er hun tilbage med en ny roman.

Mercedes-snittet er en nervepirrende psykologisk krimi, som har fået de danske bogbloggere til at kaste med hjerter og stjerner i Anne Mette Hancocks retning. Mercedes-snittet har fået karakteren 97 ud af 100 og placerer sig dermed den fine minoritet af bøger i toppen,  der får stemplet som en “enestående god bog”, på anmeldersitet bog.nu, der konstant opdateres med nye bøger og links til nye anmeldelser.

Mercedes-snittet handler om hævn, synsbedrag og ar i hjertet. Men… hvad er Mercedes-snittet egentlig?

Vi har spurgt Anne Mette Hancock om, hvad det er, og baggrunden for titlen på romanen.

Hvad er Mercedes-snittet? 

“Et Mercedes-snit er det snit, retsmedicineren lægger, når han eller hun skal undersøge, om personen på obduktionsbordet har ar i hjertet. Det kan være ar fra en gammel blodprop eller anden sygdom. Retsmedicineren laver tre skalpelsnit, der mødes på midten ligesom i bil-logoet, i afdødes hjerte. Proceduren er selvfølgelig mere omfattende og kompliceret end dét, men hvis jeg skal koge det ned til en Maggi-terning, så er det dét, begrebet dækker over.”

Hvornår stødte du på begrebet, og hvad satte det i gang af tanker? 

“Jeg er så velsignet, at jeg får hjælp til de retsmedicinske og efterforskningsmæssige detaljer i mine krimier af fhv. statsobducent Hans Petter Hougen og tidl. drabchef ved Rejseholdet Bent Isager-Nielsen. Jeg læste sidste efterår en bog, der hedder Efterforskerne, som de to har forfattet sammen, og i obduktionskapitlet faldt jeg over beskrivelsen af det her Mercedes-snit og tænkte: Ar i hjertet … Har vi ikke allesammen det? Ar fra traumer? Fra sorg? Fra vores barndom? De grimmeste ar er jo usynlige for øjet, men vi har dem alle indeni os.”

Hvorfor har romanen denne titel?

“Min nye krimi handler i dén grad om de forskellige karakterers ar i hjertet, og om hvordan arrene forbinder personerne med hinanden på kryds og tværs af historien. Desuden er det altid en god idé i en krimiserie, at der er en rød tråd i udgivelserne. Da jeg udgav Ligblomsten sidste år, kendte læserne selvfølgelig ordene lig og blomst, men de færreste havde hørt om en ligblomst. På samme måde består Mercedes-snittet af to ord, alle kender, men som sammensat er lidt af en gåde. Og så passer hele obduktionstemaet jo ret godt til krimigenren, tænkte jeg. ” 

LÆS OGSÅ: Drømmen om at blive årets debutant gik i opfyldelse

Læs mere om Mercedes-snittet:

Mercedes-snittet, Anne Mette Hancock

En dreng er forsvundet fra sin skole. Journalisten Heloise Kaldan tager derhen, og i skolegården møder hun sin nære ven, den bramfri efterforsker Erik Schäfer. Drengen Lukas dukker ikke op, men det gør hans telefon. Den afslører, at Lukas er besat af pareidolia: det fænomen, at vi ser ansigter i tilfældige ting. Særligt et foto af en ladeport, der ligner et ansigt, påkalder sig opmærksomhed. Er det her, Lukas er?

Heloise bliver beordret til at droppe en kontroversiel artikel om PTSD-ramte soldater, fordi hun skal dække sagen om den forsvundne Lukas. Men da der dukker ting op i Lukas-sagen, der peger i retning traumatiserede soldater, får Schäfer brug for Heloises hjælp til at finde hoved og hale i et uhyggeligt virvar af spor: Hvem er Æblemanden, som skolebørnene taler om? Har Lukas’ mor et problem, eller dulmer hun bare sin angst med en cognac?

Du kan læse de første fire kapitler af Mercedes-snittet her

Du kan købe Mercedes-snittet i alle landets boghandlere eller online her.


Flere bøger i Kaldan og Schäfer-krimiserien

Ligblomsten

Anne Mette Hancock, ligblomsten

Ligblomsten er en stærk krimi om hævn, retfærdighed og tilgivelse.

Journalist Heloise Kaldan står midt i et mareridt: Hendes kilde er blevet afsløret i en løgn, og avisen står på gloende pæle. Det gør Heloises privatliv også. Midt i det hele modtager hun mystiske breve fra Anna Kiel, der i tre år har været eftersøgt for drabet på en ung advokat.

Både den egenrådige politimand Erik Schäfer og Heloise selv begynder at grave i den gamle sag, da der sker endnu et drab. Har Anna Kiel slået til igen, eller er der mere end én morder? Hvorfor leder alle spor i sagen pludselig til Heloise? Er hendes eget liv i fare?

LÆS OGSÅ: Anne Mette Hancock skriver prisvindende krimier, der er umulige at lægge fra sig

Ligblomsten er første selvstændige bind i krimiserien om Kaldan og Schäfer.

Du kan købe Ligblomsten online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Pitbull

Pitbull, Anne Mette Hancock

Hvem tør gå i graven med sort samvittighed?

Det er den varmeste sommer i hundrede år, og dommedagsprofeterne varsler Jordens undergang. Midt i hedebølgen er journalist Heloise Kaldan ved at lave en reportage om Røde Kors’ vågetjeneste, og hun har på kort tid knyttet et bånd til Jan Fischhof, en ældre, kræftsyg sønderjyde. I en tilstand af delirium betror han hende, at han i sin ungdom var skyld i et dødsfald, og nu gruer han for, at Gud vil afkræve ham et øje for et øje. 

Da Heloise opdager, at dødsfaldet er registreret som en drukneulykke, rejser hun til Sønderjylland for at opklare, hvad der i sin tid skete den mand, de lokale kalder Pitbull. Da sagen viser sig at have forbindelse til en række unge kvinder, der forsvandt sporløst i midten af 90’erne, får Heloise får brug for hjælp fra sin ven, den bramfri drabsefterforsker Erik Schäfer. I et kapløb med tiden skal hun nå at afdække de gamle sager, inden Jan Fischhof udånder. For hvem var Pitbull? Hvilken rolle spillede Fischhof i hans død? Og hvem kan Heloise stole på, når det lokale politi lyver?

Pitbull er Anne Mette Hancocks tredje bog i krimiserien, som også består af Ligblomsten og Mercedes-snittet. Serien er ved at blive filmatiseret, og bøgerne er solgt til udgivelse i 10 lande, herunder Tyskland og Frankrig.

LÆS OGSÅ: Prisvindende Anne Mette Hancock udgiver nu 3. bog. Smuglæs i Pitbull

Du kan købe Pitbull online, fx hos Saxo, eller købe den i din nærmeste boghandel.


Savner du flere forslag til krimilæsningen? Så se vores liste med spændende krimi bøger her.