Bøger til unge

Nye trends i young adult-litteratur

Nye trends i young adult-litteratur

På udkig efter den næste store trend inden for young adult-litteratur? Du er ikke alene!

Jeg har samlet en række eksperters, bloggeres og anmelderes bud på, hvad der bliver det næste store efter sick-lit og dystopier, og så kommer jeg med mine forslag til, hvilke bøger du kan læse, hvis du vil prøve noget i den retning.

Så her kommer 5 forskellige bud på, hvad vi kommer til at se mere af fremover. Tiden vil vise, hvad der slår igennem hos læserne – eller om der kommer noget helt nyt på banen, som ingen har forudset. Under alle omstændigheder kommer der masser af nye spændende bøger, så der er nok af læsestof at tage fat på.

Forbrydere

Flere bøger med hovedpersoner, der befinder sig i en gråzone – eller decideret på den forkerte side af loven. Og der er da også noget fascinerende over mennesker, som ikke overholder de gængse spilleregler, som hverken er helt gode eller helt onde. Det giver komplekse og spændende hovedpersoner, som man ikke helt ved, hvor man har.

Du kan læse: Half Bad-trilogien af Sally Green

Nathan er halvt hvid og halvt sort heks. Hans far er den mægtigste – og ondeste – sorte heks, verden nogensinde har set, og alle venter i spænding på at se, hvor meget Nathan har arvet efter sin far. Hvis side er han på? De hvide hekse holder Nathan indespærret og træner ham til at kæmpe, for potentielt er han deres stærkeste våben, og de vil forsøge at tvinge ham til at slå sin egen far ihjel. Indtil Nathan en dag stikker af.

Skæv og rørende!

Den slags bog, hvor karaktererne føles så virkelige, at du savner dem, når du er færdig med bogen, fordi det hele er så skævt og spøjst og langt ude, at det ikke ligner noget, nogen har fundet på – og ikke ligner noget som helst andet, man har læst.

Du kan læse: Moskitoland af David Arnold

Mim Malone er noget helt for sig selv, så da hun skipper sit nye liv med far + ny kone, dropper at tage den medicin, som han insisterer på at give hende, og springer om bord på en Greyhoundbus for at finde sin mor, så ved man, at det ikke bliver nogen helt almindelig rejse. Hendes tur gennem USA byder på oplevelser, som både gør ondt og gør godt, indtil hun finder nogle svar, som måske ikke er dem, hun troede, hun søgte efter.

Tab

Måske et oplagt emne at kaste sig over for dem, som allerede savner sick-lit? I hvert fald ser der ud til at være en del bøger på vej, som handler om at miste nogen tæt på – og om at komme videre på trods af sorgen.

Du kan læse: Hvad hjertet ved af Jessi Kirby

Quinn kan slet ikke overskue livet uden sin kæreste, Trent, som er død i en trafikulykke. Hun trøster sig med, at hans død redder andres liv, fordi han var organdonor, og som en form for terapi tager hun rundt for at møde de mennesker, der har modtaget Trents organer. Som den sidste møder hun Colton, som har fået hans hjerte, og forbudte følelser begynder at spire. Men er det Colton eller Trents hjerte, hun er ved at forelske sig i? Og er hun overhovedet klar til at møde kærligheden igen?

Titler, som kan stå alene

Trilogier har i årevis fyldt rigtig meget på YAs litterære scene. Fremover kommer vi til at se flere bøger, som kan stå alene og ikke er del af nogen serie.

Du kan læse: SONAR-serien. Alle bøgerne kan læses uafhængigt, alle er young adult, spændende og handler om livet, når det er allersmukkest, allergrimmest, allermest forvirrende og allermest råt. Ren realisme, ingen overnaturlige elementer. Læs mere om SONAR her.

Ikke mere af det, tak!

Der er en udbredt tendens til at mene, at nu kan det være nok med de trekantsdramaer. Der har da også været en del, både Twilight (åh, hvem husker ikke den fantastiske love triangle mellem Bella, Edward og Jacob!), Hunger Games og Dødens Instrumenter var skønne, men måske er der ved at være stemning for at holde en pause med historier, hvor heltinden er splittet mellem to underskønne fyre og simpelthen ikke kan vælge.

Ønskesedlen

Til gengæld er der mange, som efterlyser flere YA-bøger om LGBT-identitet (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), om psykisk sygdom og om andre handicaps.

Du kan læse: Audreys verden af Sophie Kinsella.

14-årige Audrey elsker sin tossede familie, og hun får også set rigeligt til dem, for efter en ubehagelig episode i skolen lider hun af angst og kommer sjældent uden for en dør. Med hjælp fra Audreys læge og opbakning fra familien går det langsomt fremad, og en dag har hendes bror en kammerat med hjem fra skole. Da Audrey møder Linus er der pludselig endnu en grund til, at hun gerne vil skynde sig at få det bedre. De udvikler et smukt venskab – som måske kan blive til mere.