Aktuelt Skønlitteratur

Jens Liljestrand: Fremtiden er ikke ubetinget vores længere – og det har vi brug for at tale om

jens liljestrand, selv hvis alt forsvinder

I Jens Liljestrands nye cli-fi-roman Selv hvis alt forsvinder rammes Sverige af en ustoppelig skovbrand, der gør svenske turister i sommerhus til klimaflygtninge i anarki og kaos. Den prisnominerede forfatter sætter i ny roman ord på vores værste mareridt, og bringer klimakrisen skræmmende tæt på en genkendelig virkelighed af frygt og fornægtelse.

”Hvordan lever vi i en verden, hvor det ikke er muligt at dyrke mad? Hvad sker der, når vi løber tør for vand i verdens storbyer? Det er kun et spørgsmål om tid, før vi ser det fænomen.”

Sådan udtalte den debuterende romanforfatter Jens Liljestrand i Aftonbladet tirsdag den 26. april i forbindelse med udgivelsen af romanen Selv hvis alt forsvinder, der bringer klimakrisen ind i en virkelighed, vi genkender alt for godt.

LÆS OGSÅ: 20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Romanen, som udkommer i 22 lande, begynder en alt for varm sommer, hvor en svensk familie går fra en tilværelse som privilegerede stockholmere i sommerhus til en tilværelse som klimaflygtninge, der må kæmpe for sin egen og fællesskabets overlevelse.

Selvom flere af bogens skiftende hovedkarakterer opfører sig egoistisk, har Jens Liljestrand forståelse for deres handlinger:

”Den eksisterende modsætning er, at vi kun har en planet, men også kun et liv. Vi ønsker at leve gode liv, så den ligning er svær at få til at gå op”, som han udtaler i Aftonbladet.

Det trivielle forsvinder ikke, selvom verden står i flammer

De uslukkelige skovbrande, der får desperationen og anarkiet frem til overfladen, splitter romanens karakterer ad i mere end én forstand. For selvom verden, som de kender den, går op i røg, forsvinder det trivielle og banale, der gnaver i den menneskelige bevidsthed ikke.

Det får bare en anden lyd.

”En stærk politisk roman. Samfundets struktur bliver hurtigt revet i stykker, når den perfekte storm starter. Jens Liljestrands roman vil set i bakspejlet formentlig blive betragtet som den første virkelig brede svenske klimaroman.”

Expressen

Klimakrisen er nu og her

For Jens Liljestrand er klimakrisen ikke en hypotetisk dystopi, og det undrer ham, hvordan vi stadig kan omtale den som sådan, når klimakatastroferne er en realitet verden rundt.

Han kan ikke forestille sig at skrive litteratur, der ikke forholder sig til klimakrisen og dens konsekvenser. Han udtaler blandt andet om den nye cli-fi-genre, at han ”ikke forstår, hvordan man kan skrive litteratur uden at forholde sig til klimakrisen. Den er det altoverskyggende problem, vores civilisation står overfor.”

LÆS OGSÅ: Verden brænder i din bogreol. Ny tendens i litteraturen bringer klimakrisen tæt på

For som han uddyber, vil han med Selv hvis alt forsvinder gerne gøre klimakrisen mere nærværende for skandinaviske læsere, for klimakrisen er ikke kun noget der foregår på den anden side af jorden – senest har vi været vidne til massive oversvømmelser i Tyskland, en køretur herfra.

”Liljestrand skriver med en beundringsværdigt flydende prosa, der i sine bedste øjeblikke er både poetisk og psykologisk skarpsindig.”

Dagens Nyheter

Forestillinger om en fælles fremtid

Jens Liljestrand har som mangeårig journalist beskæftiget sig en del med klimakrisen. Han fortæller om skiftet fra journalistik til litteratur, at han tror, litteraturen kan fortælle os noget nyt om den fremtid, vi står overfor.

LÆS OGSÅ: Selv hvis alt forsvinder. I ny, rost roman rammer klimakatastrofen Skandinavien. Begynd din læsning her

”Jeg tror, vi kan få noget ud af at forestille os vores fælles fremtid. Vi er blevet frataget så utrolig meget – de somre og vintre, vi skulle have haft, de koralrev, vi skulle have vist vores børn. Det er en stor sorg, at fremtiden ikke ubetinget er vores længere – og det har vi brug for at tale om.”

Selv hvis alt forsvinder er den første i en planlagt serie om klimakrisens indvirkning på den menneskelige psyke og handlemønstre – set fra forskellige perspektiv.


Selv hvis alt forsvinder

Jens Liljestrand: Fremtiden er ikke ubetinget vores længere – og det har vi brug for at tale om

Store dele af Sverige står i flammer og må evakueres en sommer, hvor klimakatastrofen er eskaleret voldsomt og intetanende feriegæster ender som klimaflygtninge. Men på trods af dette inferno fortsætter hverdagen med ægteskabsproblemer, identitetskriser og forældreoprør, selv om det hele er ved at falde fra hinanden.

Jens Liljestrand blander temaer som miljø, global opvarmning og klimaforandringer med relationer, drama og moralske dilemmaer, så det både er skræmmende aktuelt, relaterbart og spændende som en thriller. Han spidder vores samtid på godt og ondt og beskriver almindelige menneskers liv og kampe, der fortsætter, selv om verden, som vi kender den, er ved at forsvinde.

Du kan købe Selv hvis alt forsvinder online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.