Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, Monster

Patrick Ness er tilbage! Du kender ham måske fra den anmelderroste Monster. Nu er han aktuel med Og havet var vores himmel, en tankevækkende og fascinerende roman om kampen mellem det gode og det onde. Romanen er desuden illustreret af Rovina Cai, og du kan læse de første tre kapitler af bogen her. 

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, Monster

Kald mig Batseba.

Det er ikke mit navn, men det er det navn, jeg bruger til denne historie. Et navn, som jeg håbede ville være frit for profetier, frit for den byrde at være uløseligt forbundet med en fremtid, frit for enhver skæbne, der ville rive det fra mig og ødelægge verdner.

Du tror, jeg overdriver. Du tager fejl.

Vi er et profetiernes folk, og da jeg endnu kun var en tåbelig hvalunge, uvidende om alt det, der lå uden for vores lille del af verden, sagde min bedstemor: “Du skal jage.”

Konstateringen var tung som en profeti.

“Jamen vi er ikke jægere,” svarede min mor med den frygtsomme forvirring, som min bedstemor altid vakte i hende. “Vi jager ikke. Vi har aldrig jaget.” Hendes stemme havde en på én gang håbefuld og håbløs undertone – den, der dengang irriterede mig til vanvid, men som nu får mit hjerte til at briste. “Medmindre du mener mindre jagter,” tilføjede min mor håbløst håbefuldt, “den slags jagter, som alle familier er nødt til …”

“Det er ikke det, jeg mener,” sagde min bedstemor. Det var ikke det, hun mente. Og alt det, jeg kunne have været, de forskellige valg for fremtiden, jeg kunne have truffet, de uendelige muligheder for mit liv og dets ophør, alt det blev med ét tilintetgjort, da hun gentog de tre ord: “Du skal jage.”

Var det en forudsigelse? Havde hun haft en egentlig åbenbaring? Eller var det en ordre, sådan som det så ofte føles, når der er tale om forudsigelser? Når man forudsiger fremtiden, og gør det med stor overbevisning og vedholdenhed, hvor meget af den fremtid er man så selv med til at skabe? Disse spørgsmål hjemsøger mig.

Men på det tidspunkt fik de ikke lov til at spille en rolle: Da min mor aldrig var stærk nok til at afvise min bedstemor, påbegyndte jeg min oplæring med det samme. Jeg blev sendt i skole og indledte en helt ny måde at leve på, indtil jeg som 16-årig – den alder, da man står i lære, og hvor denne historie tager sin begyndelse – svømmede med harpuner gjort fast til ryggen ved siden af det store fangstskib Alexandra, hvis sejl greb strømmene. Dybet var under os, og havet var vores himmel.

Og alt det, der kunne have været, var for længst væk. For jeg – en ydmyg, men ivrig tredjelærling – skulle ud på den endegyldige jagt. Jagten på en legende, en myte, en djævel.

Bed for os. For dette er historien om, hvordan vi fandt ham.

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, Monster

“Fart på,” sagde kaptajn Alexandra.

Traditionen tro bar vores skib hendes navn, ligesom det var hende, der bar størstedelen af skibets vægt; slæbetovene var gjort fast til hendes luffer, der hver især var lige så bred som hver af mine to unge skibskammerater. Kaptajnen trækker skibet, som det sig hør og bør.

Tavse gled vi hen over Dybet. Som venstre vagt svømmede jeg oven over og lidt forskudt for vores kaptajn, mens højre vagt, andenlærling Wilhelmina – “Willem” – svømmede på den modsatte side, og førstelærling Treasure forrest. Vi lod blikket glide hen over vandspejlet; solen strålede op genneDybet, så det var som at sejle på flimrende lys. Bag os, på Alexandra, gjorde vores matroser alting klart. Kaptajnen var sikker på, at vi nærmede os en prise. Hun kunne lugte det, sagde hun, og selvom det lød usandsynligt, havde vi i månedernes løb lært ikke at betvivle hendes ord.

Aldrig at betvivle hendes ord. Kaptajn Alexandra var både berømt og berygtet, og det næsten udelukkende for sit jagtheld. Alle kendte til den korte, rustne harpunspids, der stadig stak ud af hendes store hoved. Hun var kaptajnen, der havde overlevet, kaptajnen, der – selvom harpunspidsen i et eller andet omfang måtte mindske hendes evne til at ekkolokalisere – ikke desto mindre holdt ud og trivedes. Derfor var det eneste, som alle, alle, med sikkerhed vidste om kaptajn Alexandra: Hun var den bedste jæger i havet.

“Der er noget, der nærmer sig,” sagde hun årvågent og slog lidt hurtigere med den store hale. “Der er noget på vej op.”

“Hvor?” hviskede Willem til højre for mig, idet hun desperat spejdede i det hvide skum under os.

“Stille!” sagde Treasure. Hun var den af os lærlinge, der havde den højeste anciennitet. Det lod hun os sjældent glemme.

Vandet genlød af vores klik. Kaptajnen lod os stå for ekkolokaliseringen; selv stolede hun på sin lugtesans, sit syn og måske sin synskhed.

“En halv mil væk,” sagde Treasure. “Midtfor til højre.”

“Fart på,” sagde kaptajnen igen.

“Ja,” svarede Willem. “Ja, nu har jeg også lokaliseret det.”

“Og hvad med unge Batseba?” spurgte kaptajnen uden at se sig tilbage.

For jeg havde ikke sagt noget. Jeg havde endnu ikke lokaliseret noget. Jeg sendte mine klik ud og ventede på, at svaret skulle ramme den store pude af voksagtig væske i mit forhoved. Jeg hørte intet midtfor til højre, som Treasure og Willem ellers hævdede. Jeg klikkede igen – intet. Det eneste, jeg mærkede, var det store tomme hav. Jeg var den sidst tilkomne lærling, jeg havde kun været med i et år, men jeg var ikke uduelig. Og selvom min nervøsitet voksede, begyndte jeg også at få en mistanke om, at Treasure og Willem løj for at imponere kaptajnen – at de måske var faldet i en af de fælder, som selv jeg vidste, at hun sommetider satte for ubesindige lærlinge.

“Batseba?” spurgte kaptajnen igen med en stemme, der både var drillende og truende, som om jeg var et bytte, der kun fik lov at leve, så længe rovdyret tillod det.

Jeg klikkede. Igen. Ingenting. Igen – Jeg drejede skarpt til venstre. “Ikke midtfor til højre,” sagde jeg overrasket over mig selv. Jeg klikkede igen. Jeg var nervøs. Men jeg var sikker i min sag.

“En kvart mil. Venstre og venstre igen.”

“Nej …” begyndte Treasure.

“Er du sikker?” spurgte Willem.

“Netop, unge Batseba,” sagde kaptajnen, idet hun brusede fremad og trak det store skib efter os til venstre og endnu et nøk til venstre.

“Jeg har lokaliseret det!” udbrød Treasure lidt for skingert og alt for sent.

“Det er på vej op,” sagde kaptajnen. Og jagten gik ind.

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, Monster

Lad mig med det samme gøre det helt klart.

Jeg hader at jage, men dengang elskede jeg det. Nu, efter alt det, der er sket – efter at de alle sammen døde, efter at jeg ventede på en undsætning, der måske aldrig ville komme – er der selvfølgelig ingen, der vil bebrejde mig min aversion.

(Selvom jeg altid fornemmer en ivrig hvisken, selv nu – et særligt begejstret blik, en formodning om, at jeg måske fortæller historien en gang til bare for spændingens skyld. Spændingens? Ikke min, i hvert fald).

(Jeg har talt med soldater om det, og de har bekræftet, at ja, der er nogle, der idylliserer jagten, på samme måde som de idylliserer krig; de forestiller sig heltemod, de forestiller sig en plads i historien, en usynlig stolthed, der ikke vil brødføde deres børn, men som vil hæve dem op over deres fæller; de forestiller sig aldrig fortvivlelsen; de forestiller sig aldrig blodet og lidelsen; de forestiller sig aldrig, hvordan ens hjerte dør, igen og igen; ligesom næsten alle soldater fra tiden før vores krige langt om længe hørte op, har også jeg søgt tilflugt i en bestandig tavshed, som kun tåber vover at forstyrre).

Men nu, her, vil jeg én gang for alle nedfælde min historie. Jeg er ikke den, jeg var dengang. Jeg sagde, at jeg var uvidende, og det er sandt, selvom jeg på det tidspunkt godt vidste, at mennesket lever med bunden i vejret i forhold til os, at for dem er havet nede, og Dybet oppe, og vores respektive tyngdekræfter mødes udelukkende i vandspejlet. Jeg vidste også, at vores forfattere gjorde sig tanker om verdner, hvor hvaler levede på denne omvendte måde – at de steg opad for at møde mennesket og ikke svømmede ned til dem – men for os var det nærmest blasfemi, en fantasi hos mennesket, der påberåbte sig et herredømme, som det aldrig ville opnå.

Jeg havde også lært af vores fortider, at krigen mellem hval og menneske havde stået på i tusinder af år, idet vores samfund spejlede hinanden og greb ind i hinanden, og krigen drev hele tiden begge parter til at udvikle nye opfindelser. Jeg havde kort sagt lært at elske at jage, ikke kun for jagtens skyld, men for dens historie, for dens del af min identitet. Og jeg elskede den. På det tidspunkt havde jeg også mine personlige grunde, men hvad mere havde en ung hval brug for end den kendsgerning, at mennesket havde jaget os siden de ældste tider, og at vi derfor jagede mennesket?

Hvis det således var forudsagt, var det en hvals pligt, og den pligt tog jeg på mig. Men det var dengang. Hvis du hører, hvad jeg siger, og du stadigvæk ville ønske, at du havde været der, at du havde været en helt, en jæger, så har jeg enten ikke evnet at fortælle min historie, eller også er du et fjols.

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, Monster

Og havet var vores himmel udkommer d. 30/11

Læs mere om Og havet var vores himmel

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, MonsterBathsheba og de andre hvaler lever og ånder for at jage. De kæmper en endeløs kamp mod mennesket. Men en dag – da de angriber et af menneskenes skibe – finder de ikke blot det sædvanlige bytte. De finder et menneske, som bærer på den største hemmelighed af alle, og for første gang kommer hvalerne på sporet af ham – monsteret, myten, djævelen selv …  Nu påbegynder den ultimative jagt på det onde, og når den er forbi, vil verden være forandret for altid.

→ Tilføj Og havet var vores himmel til din Goodreads

→ Køb Og havet var vores himmel her