Fagbøger Indefra

Rockere, løver og ekskærester, man ikke skal savne

Rockere, løver og ekskærester, man ikke skal savne

Journalist Maise Njor og billedkunstner Lisa Grue har skrevet DIY-drømmebogen Min drøm, og de er selv blevet klogere af deres arbejde med drømmene. Mon Maise også er sjov i søvne, og er Lisas drømme lige så billedskønne som hendes feminine værker? Læs deres svar her.


lisa-maise-min-droem-5333

Hvad var jeres motivation for at skrive Min drøm?

Maise: ”Vi havde talt om ideen helt tilbage, før vi lavede vores venindebog til voksne. Både Lisa og jeg er sådan nogle space-hoveder, der godt kan lide at tale om det underbevidste – deriblandt vores drømme. Det slog os, at hvis man øver sig i at huske og tolke sine drømme, så får man ret meget at vide. Og så føles natten ikke som spildt arbejde!”

Lisa: ”Drømme har noget magisk over sig. Bare ordet drømmeunivers giver mig straks et visuelt kick. I det hele taget er jeg en ret drømmende person, der hele tiden danner billeder inde i mit hoved. Så da Maise foreslog, at vi skulle lave drømmebogen, var jeg ikke svær at overtale.”

Hvad er en ”klassisk” Maise- og Lisa-drøm?

Maise: ”Jeg drømmer tit, jeg siger det, jeg i virkeligheden havde lyst til at sige i løbet af dagen. Man kan vel sige, at jeg har nat-Tourette! Man KAN bare ikke være en pæn pige hele tiden, for det ligger slet ikke til kvinders natur. Det er samfundsskabt – og nogle gange må man bare have det ud.”

Lisa: ”Jeg drømmer tit, jeg har fire løver boende. Det er en lidt stressende drøm, for jeg skal passe på ikke at lukke dem ud. Indimellem sker det, at en af dem slipper ud, så har jeg et kæmpe besvær med at få dem hjem igen, uden de skræmmer folk.”

Hvad har I lært af jeres drømme?

Maise: ”Jeg gik og savnede en gammel kæreste, og en nat drømte jeg, at jeg så små blå kors med navnene på alle dem, han havde været kæreste med. Jeg tolkede det som, at han, selv om han var skøn, var sådan en, der havde dæmpet humøret hos alle sine kvinder, inklusive mig. Og så savnede jeg ham ikke mere.”

Lisa: ”Jeg er en travl person, som har gang i lidt for mange projekter indimellem. Når jeg får forfølgelsesmareridt, eller vågner op af en drøm, som har fået min puls lidt for højt op, så ved jeg, at det er tid til at sætte tempoet ned. Så går jeg i gang med vejrtrækningsøvelser flere gange om dagen, drikker mindre kaffe og prøver at tage nej-hatten på. Men det er ikke nemt for sådan en som mig.”

Maise, du er god til at få os til at grine, er dine drømme også sjove?

Maise: ”Nogle gange er de sjove, men det er ikke så tit. Jeg tror, at det, der kommer ud om natten, ofte er det, man undertrykker om dagen, og jeg undertrykker sjældent et grin.”

Lisa, du skaber smukke værker – er dine drømme også smukke og kunstneriske?

Lisa: ”Nej, egentlig ikke. Mine drømme er mere dramatiske, og voldsomme end smukke. Jeg har sådan en tilbagevendende rockerdrøm, hvor der er masseslagsmål på en mark. Og skal lige hilse og sige, at det ikke går stille af sig. Der er mange ubehagelige våben, og de bliver flittigt brugt.”

I kalder jer begge for dagdrømmere – er det godt eller skidt at være dagdrømmer?

Maise: ”Der er INGEN ulemper ved at dagdrømme! Jeg har f.eks. været kæreste med Colin Firth hele dagen i går, og det kan jeg overhovedet ikke se noget galt i … Det kammer selvfølgelig over, når jeg dagdrømmer om, at han også dagdrømmer om mig …!”

Lisa: ”Som en meget visuel og drømmende person, kan man godt se en masse seancer for sig, inden man begiver sig ud i diverse eventyr. Det er ikke altid så praktisk, for det er nok bedre at være i nuet. Men eftersom jeg også er god til at forfølge diverse drømme, så er jeg nu meget glad for at være god til at sætte gang i vilde drømme og ideer.”


Min drøm

min-drom-final-fra-peter

Den smukt illustrerede Min drøm er en DIY-bog til alle dem, der gerne vil tættere på deres drømme. Det kræver bare en blyant, og at man bruger 10 minutter på at huske nattens hændelser og skrive dem ned i drømmebogen. Min drøm er også en oplagt gavebog, der pynter på natbordet.

Njor & Grue har tidligere sammen udgivet venindebøgerne Sød tøs (til voksne) og Bedste venner (til børn).