CarlsenPuls Young Adult-romaner

Unges onlineliv skabte Støjen – Chaos Walking er klar til premiere

Knivens stemme, Patrick Ness, Chaos Walking

Med knap otte millioner visninger af traileren på YouTube er filmatiseringen af Patrick Ness’ roman Knivens stemme endelig klar til premiere.

Knivens stemme blev oprindelig udgivet tilbage i 2008, og først ti år senere kom den danske fortsættelse. Den prisbelønnede forfatter, Patrick Ness, der blandt andet har modtaget the Guardian Children’s Fiction Award og Carnegie Medal, er siden da også blevet et stort navn i young adult-genren.

Ingen ret til privatliv

Historien om drengen Todd, som lever i et samfund, der kun er beboet af mænd, og hvor alle kan høre hinandens tanker i en endeløs strøm af Støj, udsprang fra det, som Patrick Ness beskriver som en idé, der både var alvorlig og dum:

“Udbredelsen af sociale medier og det medfølgende tab af privatliv. Det er så svært ikke at føle, at man skal dele ud af hele sit liv, og jeg spekulerede over konsekvenserne af det, især hvis man er ung.

LÆS OGSÅ: Patrick Ness om Burn: Vi har alle en lille drage i os

For det er netop, når man er ung, at man har allermest brug for privatliv, da det er der, man afprøver egne grænser, finder ud af hvad man tror på, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er.

Og jeg tænkte på, hvad der mon ville ske, hvis man ikke havde noget privatliv. Og så var Chaos Walking født,” fortæller han i en Q&A med CarlsenPuls.

Hvor unge i dag selv er med til at bestemme, hvor meget af deres privatliv, der bliver delt online, undersøger Chaos Walking-serien et senarium, hvor det ikke er muligt. Først da Todd møder pigen Viola, opstår muligheden for reel kommunikation.

Lionsgate har ikke mistet modet

I et interview med Publisher Weekly forklarer Patrick Ness, at det tog et godt stykke tid at få filmen i kassen. Det er produktionsselskabet Lionsgate, der også har produceret filmatiseringerne af The Hunger Games.

Dough Liman er instruktør, og hans måde at arbejde med film på adskiller sig fra andre instruktørers. Først sørger han for at få en masse materiale i kassen, derefter gennemgår han det og ser, hvad der virker og ikke virker, for til sidst at skyde det om, der er brug for.

LÆS OGSÅ: Patrick Ness: Vi skal fortælle gode historier for at modvirke de dårlige ude i verden

Når man har to kæmpestjerner i hovedrollerne (Tom Holland fra Spiderman: Homecoming, og Diasy Ridley fra Star Wars) er det også forventeligt, at processen vil blive lang. Og så spiller den verdensomspændende pandemi også en rolle i filmens udskydelse.

Patrick Ness, der tidligere har fået filmatiseret romanen Monster fra 2011, fortæller i samme interview, at oplevelsen med Chaos Walking-filmen er meget anderledes fra Monster, der fik filmtitlen Syv minutter over midnat.

Hans rolle har her været at hjælpe, hvor han kunne, men også at holde hovedet koldt. Uanset hvordan filmen kommer til at klare sig, vil bogen stadig bestå. På trods af et par udskydelser af filmatiseringen, har Lionsgate ikke mistet modet eller troen på filmen, og det har Ness heller ikke:

“Det er en større produktion med et langt større budget. Tom og Daisy er fantastiske. Det er åndssvagt, så heldig jeg er. Jeg er en heldig mand.”

Chaos Walking forventes at få premiere i USA den 5. marts. Det vides endnu ikke, hvordan biografsituationen herhjemme ser ud til den tid.

Se filmtraileren


Læs bøgerne bag filmatisering

Chaos Walking (1) – Kniven stemme

Knivens stemme, Patrick Ness, Chaos Walking

Hvordan kan du flygte, når dine alle kan høre dine tanker?

Prentisstown er en usædvanlig by, for her er der ingen hemmeligheder. Alle kan nemlig høre hinandens tanker i en overvældende strøm af Støj.

Kort før sin fødselsdag, opdager Todd sammen med sin hun, Manchee, et område med total stilhed.

Til deres store overraskelse, opdager de også, at byen, hvor privatliv er en umulighed, gemmer på en mørk hemmelighed. En hemmelighed så grusom, at Todd og Manchee må flygte, hvis de vil gøre sig håb om at overleve.

Du kan købe Knivens stemme online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel. 


Chaos Walking (2) – Fjendens ansigt

Knivens stemme, fjendens ansigt, chaos walking, patrick ness, ya, young adult

Fjendens ansigt er en intens, chokerende og meget bevægende roman om at yde modstand under et ekstremt pres.

Todd og Viola har været på farten med en farlig hær af mænd fra Todds hjemby lige i hælene. Det har betydet, at de er røget direkte i armene på deres værste fjende: Borgmester Prentiss.

Han adskiller Todd og Viola fra hinanden, og Todd ved ikke, hvor hun er, eller om hun overhovedet er i live. Todd bliver tvunget til at underkaste sig Borgmester Prentiss’ magt og vilje, men så en dag begynder bomberne at falde fra himlen … Hvilke hemmeligheder gemmer der sig uden for byen?

Du kan købe Fjendens ansigt online, fx hos Saxo.com, eller hos din nærmeste boghandel. 


Chaos Walking (3) – Krigens monstre

Krigens monstre, patrick ness, ya, young adult, ungdomsbog

Krigens monstre er en intens, voldsom og tankevækkende afslutning på den dybt originale YA-trilogi Chaos Walking.

Himlen trækker sig sammen over Todd og Viola. Foran dem står tre hære i krig, der kun har ét mål: at udslette hinanden. Midt i orkanens øje står Todd og Viola, og de har svært ved at vælge side. Krig virker uundgåeligt, og håbet om fred er begyndt at forsvinde. Men så melder en tredje stemme sig, som vender op og ned på alt.

Denne stemme tørster efter hævn, og nu er Todd og Viola for alvor nødt til at tage del i kampen, men hvad er der tilbage at kæmpe for, når krig forvandler mennesker til monstre?

Du kan købe Krigens monstre online, fx hos Saxo.com, eller hos din nærmeste boghandel. 


Andre bøger af Parick Ness

Burn

Burn, Patrick Ness, YA

Verden ender i flammer, og det begynder med en drage, en profeti og en helt almindelig pige.

Sarah Dewhurst og hendes far lever en fattig tilværelse som outsidere i den lille by Frome. Tilværelsen tvinger dem til at hyre en drage til at hjælpe til på gården, noget som kun de allerfattigste gør.

Da Kazimir lander på gården, vækker hans Sarahs nysgerrighed. Drager bør ikke have en sjæl, men den insisterer på at beskytte hende. Kazimir ved noget, Sarah ikke ved. Han er ankommet til gården med viden om en profeti. En profeti, der involverer en snigmorder, en dragetilbedende kult, to FBI-agenter og Sarah selv.

Du kan købe Burn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Og havet var vores himmel

Og havet var vores himmel, Patrick Ness, YA, Young adult, Monster

Langt under havets overflade kæmper Batseba og de andre hvaler kæmper en endeløs kamp mod mennesket. Men en dag – da de angriber et af menneskenes skibe – finder de ikke blot det sædvanlige bytte.

De finder et menneske, som bærer på den største hemmelighed af alle, og for første gang kommer hvalerne på sporet af ham – monsteret, myten, djævelen selv …

Nu påbegynder den ultimative jagt på det onde, og når den er forbi, vil verden være forandret for altid.

Du kan købe Og havet var vores himmel online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren