CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Young Adult-romaner

Angie Thomas’ Concrete Rose er en hyldest til sorte unge

Angie Thomas, on the come up, the hate you give, concrete rose, young adult, ya, ungdomsbog, the hate u give, concrete rose

Concrete Rose er forløber til den succesfulde The Hate U Give og handler om de kampe, som unge sorte mænd vokser op med.


Angie Thomas havde egentlig ikke planer om at skrive en forløber til The Hate U Give.

Men da hovedpersonen Staars far, Maverick “Big Mav” Carter, blev en favorit blandt hendes læsere – og mens sorte i USA stadig bliver udsat for racisme og politibrutalitet – følte bestseller-forfatteren sig nødsaget til at udfylde det tomrum.

“Maverick er en af mine favortit-karakterer. Han var den, som alle spurgte ind til. De ville alle vide, hvordan han var blevet den mand og far, som vi møder i The Hate U Give,” fortæller Angie Thomas til det amerikanske medie Refinery29.

Corona og Black Lives Matter

Angie Thomas skrev og redigerede det meste af bogen under forårets corona-lockdown.

Mens Covid-19 lukkede store dele af USA ned, og Black Lives Matter-demonstrationerne voksede sig større og større hen over sommeren efter mordet på George Floyd, fandt hun en form for ro eller flugt i at kunne tage tilbage til 1998, før pandemien og sociale medier.

Men det var også en hård påmindelse om, at tingene ikke har ændret sig særlig meget.

LÆS OGSÅ: Seks sorte kvinder. Seks stærke stemmer. Seks viunderlige historier. Én fantastisk bog.

“Jeg vil ikke sidde her og lade som om, at politibrutalitet først begyndte i 2000’erne. Der er en samtale i Concrete Rose, hvor Maverick gør sig klar til at tage sin mors bil for at besøge et college.

Og hun minder ham om, ’du ved, du er en sort dreng, der kører på motorvejen i en fed bil. Giv ikke politiet en grund til at stoppe dig. Og hvis de stopper dig…’. Hvortil han svarer: ’Jeg ved det, hold mine hænder synlige, ingen pludselige bevægelser, tal kun, når der tales til mig.'”

“Vi er befinder os i en tid i Amerika, hvor vi beder folk om at humanisere sorte drenge. Jeg kender Maverick. Jeg kender de her unge mænd. Jeg kender deres liv, deres historier. De fortjener respekt for at være mennesker ligesom alle andre,” fortæller Angie Thomas.

Et spejl for virkelighedens Mavericks

Concrete Rose foregår igen i det fiktive fattige nabolag Garden Heights, denne gang i 1998, hvor Maverick, søn af tidligere bandeleder i King Lords, kun er 17 år gammel. Med sin far i fængsel er han alene om at tage sig af familien, inklusiv sin tre-måneder gamle søn.

Da Mavericks mor kæmper med at betale regningerne, begynder han at sælge hash for at de kan få mad på bordet. I mellemtiden får han chancen for at genvinde kontrollen over sit liv for sønnens skyld, men med King Lords i blodet er udvejen svær.

LÆS OGSÅ: You can’t stop me, nope, nope – Angie Thomas får ny bog filmatiseret

“Det er en historie, der handler om at blive voksen. Om hvad det betyder at være en mand i en verden, der ofte prøver at definere det for dig. Vi oplever Maverick som ung far og de venskaber og forhold, han har.

Vi ser også, hvordan det er for et barn at have en forælder, der sidder i fængsel, og det ansvar, som unge sorte drenge så ofte påtager sig, når det kommer til hjemmeliv og familie.”

“Jeg håber, at Concrete Rose vil være et smukt spejl for virkelighedens Mavericks. Jeg håber, at det er en dør, som alle andre kan bruge til at træde ind i hans liv og tænke over den måde, de før har set disse unge sorte mænd på,” siger Angie Thomas til Refinery29.


Hvad vil det egentlig sige at være mand?


concrete rose, angie thomas, ya, young adult, ungdomsbøger, ungdomsbog, ungdomslitteratur, realisme

17-årige Maverick ved, at en rigtig mand bør sørge for sin familie. Det gør Maverick ved at deale stoffer for The King Lords.

Med sine hårdt tjente penge hjælper han sin mor, som passer to jobs, mens hans far sidder i fængsel.

Alt forandres da Maverick finder ud af, at han skal være far. Det er svært at passe hverdagen, så da han får mulighed for at komme ud af The King Lords og stofferne, tager han den.

Men King Lords-blodet løber i hans årer, og loyalitet, hævn og ansvar er ved at æde Mav op. Særligt da en nær ven bliver slået ihjel.

Du kan købe Concrete Rose online, fx på Gucca.dk eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Andre bøger af Angie Thomas

Stjernedrømme og en homage til hiphoppen

YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

Bri drømmer om at blive en stor rapper, og som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han slog igennem, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at miste deres hjem at fylde alt. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen.

Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Om forfatteren

Angie Thomas debuterede i 2017 med romanen The Hate U Give, som strøg direkte ind som nummer 1 på New York Times’ bestsellerliste og har ligget der stort set lige siden. Angie Thomas er tidligere teen-rapper, hun har en bachelorgrad i creative writing, og så er hun født, opvokset og bor stadig i Jackson, Mississippi.