CarlsenPuls Boganmeldelser Bøger til unge Børnebøger 13-15 år Young Adult-romaner

“Konstant læseinspiration og fantastiske bekendtskaber” ― @wondrouslybooked

ya, young adult, bookstagram, ungdomsbøger, ungdomsbog, ungdomslitteratur, bookstagram

Når vi taler om sociale medier, er det svært at komme uden om Instagram, en populær app, hvor brugere kan dele øjebliksbilleder af hverdagen. Der er dog også en stor gruppe af brugere, der dedikerer hele deres feed til bøger og læsning. En af disse bookstagrammere kan du møde her.

Af Malene Hulgaard

Et lockdown-projekt

Mit navn er Malene. Jeg er 27 år, uddannet boghandler og arbejder heldigvis også i sådan én. Jeg knuselsker fantasy og young adult, men også en lejlighedsvis romance eller new adult-bog.

Om det så er en fysisk bog i sofaen, en e-bog på farten eller en lydbog, mens jeg tager opvasken ― læsning gør mig hel. Og så er jeg forresten også bookstagrammer under @wondrouslybooked

Jeg har været på Instagram i for evigt, men siden 2015-ish har det handlet om bøger og fra marts i år ― som mit lockdown-projekt ― er det blevet min lille (måske knap så lille) hobby.

https://www.instagram.com/p/CFKmdtUgEsl/

LÆS OGSÅ: Fyld dit feed med læseglæde – her er 10 bookstagrammere du skal følge

Min profils æstetik kører i øjeblikket i en gråtonet-hygge-zone, men det ændres jævnligt med mit humør og/eller årstiden. Jeg elsker konstant at lege med props (ting du bruger på billeder udover bogen som for eksempel blomster eller lys) og filtre.

Til at tage billeder bruger jeg min kære Huawei P30 pro. Til redigering og filtre (der fås fantastisk mange presets til denne) burger jeg Lightroom. Appen PicsArt til at tilføje sjove elementer som stickers, undertekster og watermark.

Begge apps har virkelig gode muligheder i gratis brug og så små perks, hvis du vælger at betale månedligt.

Det sure med det søde

Det bedste ved bookstagram er klart den konstante læseinspiration og de fantastiske bekendtskaber, jeg har fundet der. Alle de mange kindred spirits, som elsker at nørde bøger og merch ligesom jeg.

Det værste? Det kan godt være en jævnt dyr fornøjelse ― ikke bookstagram i sig selv, men på grund af alle de boglige fristelser, der gemmer sig omkring hvert et hjørne.

https://www.instagram.com/p/CEZ01gmgDbe/

LÆS OGSÅ: “Det bedste er at kunne dele sine læseoplevelser med andre.” – @sofiesbogverden

Derudover er det ofte en overraskende tidskonsumerende hobby i forhold til at tage billeder, redigere, planlægge, skrive captions og så naturligvis også at følge med i hvad andre poster.

Kør dit eget show

1. Find din egen stil og udvikl den hen ad vejen. Post de billeder du selv elsker og prøv at undgå at tænke for meget på, hvad andre kan lide. Din bookstagram-rejse vil på den måde blive meget sjovere, inspirerende og meget mindre stressende.

2. Husk at interagere med andre brugere. Både nye og de, du allerede følger. Interaktion med andre skaber nemlig også interaktion på din egen profil. Det er let, men ikke nok bare at poste og så ghoste, for IG fungerer således, at er du selv aktiv, så går aktiviteten oftest også din vej.

https://www.instagram.com/p/CFFXpKJA5NG/

LÆS OGSÅ: “Instagram er som at have en bogklub i lommen” ― @bogdoktor

3. Som Rikke (aka @stjernevinger) plejer at sige: kontinuitet kontinuitet kontinuitet. Find ud af med dig selv hvor ofte – og endda også hvornår på døgnet – det passer dig at poste og forsøg at holde dig til den rytme.

Det skaber en naturlig trafik på et tidspunkt, der passer dig og så ved dine følgere også, hvornår de kan forvente nyt fra dig.

Bonustip: Prøv at ignorere algoritmen! Instagram er svær at danse med og midt i kaosset af ønsket om tårnhøje ‘syntes godt om’- og følgertal, så kan det, uden utallige konkurrencer og sponsorerede indlæg, godt være en temmelig langsommelig proces.

Instagram straffer dig, hvis du er for aktiv og Instagram straffer dig, hvis du ikke er aktiv nok. Lige p.t. er det “gem”-knappen og “dele”-knappen, der viser IG, at et opslag er elsket og for to uger siden var det måske kommentarer og syntes-godt-om.

https://www.instagram.com/p/CF-KP2rAqT1/

Min pointe er, at de konstant ændrer på dét, der virker, så der er ikke nogen gylden regel for et garanteret win, men det er også 100%, hvad du gør det til. Så længe du selv nyder, hvad du laver, må du ikke stresse for meget over, hvad du ser andre opnår 🖤

Og så kan det anbefales, at: Deltage i månedlige udfordringer, planlægge dine billeder og opslag forud, hvis du, som jeg, har en presset hverdag (jeg planlægger gerne 7-14 dage frem, hvilket udfordringer hjælper med inspirationsmæssigt), leg med hashtags henad vejen.

Hvis du bruger virksomhed-funktionen, så tjek eventuelt dine indsigter og se, hvornår det virker (det langt bedste er, at skræddersy din egen hashtag-sammensætning, frem for at kopiere det andre bruger og så igen til slut, for en god ordens skyld: bare hav det sjovt med bookstagram!